Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by mr.adl » Tue Sep 04, 2018 8:46 am

Live 10.03 laggs like hell :(

Was previously on Live 10.02 and it worked flawless. It seems that it updated itself yesterday and now its lagging like crazy, even freezing my PC.
Anybody else experiencing this?

WIN 10, 64Bit. Nothing changed besides the Ableton Live update from 10.02 - 10.03.

EDIT:
Here is the fix (at least it worked for me)
-Create an option text file like in the description here:
https://help.ableton.com/hc/en-us/artic ... s-txt-file

-copy this this inside the text file: -_ForceGdiBackend

-put it in the folder as described in the upper link

-restart Live 10.03 (or install it)
Last edited by mr.adl on Sat Sep 29, 2018 10:45 pm, edited 2 times in total.

[tow]
Posts: 256
Joined: Wed Jun 13, 2007 10:50 am
Location: Ableton Headquarters

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by [tow] » Tue Sep 04, 2018 10:27 am

Please directly contact our Tech Support with this issue, via https://www.ableton.com/en/help/ and include a recent Live 10.0.3 Status Report in your mail.
They will take a deeper look into this and assist you further.

mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mr.adl » Tue Sep 04, 2018 10:31 am

Done that already. :)
Hope you guys can help me out. Never had a problem with Live so far, also never with any updates. Even the Betas where running rock solid.

BTW: bugreport is in german language in case you are looking for it. :wink:

[tow]
Posts: 256
Joined: Wed Jun 13, 2007 10:50 am
Location: Ableton Headquarters

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by [tow] » Tue Sep 04, 2018 11:14 am

No problem with german language there. - Does this mean that 10.0.3b8 was running completely smooth for you? In this case, this problem would be really odd... You can also check if the Indexer is currently working in 10.0.3 and maybe causing the lag. But in any case, let's see what the further investigation and status report assessment @Support reveals.

mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mr.adl » Tue Sep 04, 2018 11:21 am

No, i meant when i was running the Beta´s for Live 10 (before Live 10 was officially released).
Didn´t used a Beta since Live 10 came out.

mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mr.adl » Tue Sep 04, 2018 3:10 pm

I did a complete uninstall of Live 10.03, even deleted all the hidden folders (like the uninstall guide from the Ableton homepage explained).
Reinstalled Live 10.03 new and it started lagging right from the start.
Uninstalled Live 10.03 completely and reinstalled Live 10.02: no lagging or freezing at all. So, definetely something weird happening with 10.03 at least on my machine.

EnjoyRC
Posts: 685
Joined: Thu Feb 12, 2004 12:02 am
Location: USA

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by EnjoyRC » Wed Sep 05, 2018 1:24 pm

Is the 10.0.3 lag issue primarily Windows? How is it on Mac?
MacBook Pro (MacOS 10.14.x) Surface Pro (Win 10)
(STUDIO I/O) MOTU UltraLite mk4 (w/ADA8200), (LIVE I/O) Behringer X Air XR18
Ableton Live Suite 10, Reason 10, Studio One 4

Piet Pompies
Posts: 3
Joined: Thu Mar 04, 2010 8:01 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by Piet Pompies » Thu Sep 06, 2018 5:42 pm

I have the same problem on W10-64bit.

mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mr.adl » Thu Sep 06, 2018 8:15 pm

Piet Pompies wrote:I have the same problem on W10-64bit.
Will try this solution and see if that works:
viewtopic.php?p=1746708#p1746708

EDIT:
Wow, it really worked! :D

At least for me.

mikb
Posts: 373
Joined: Sat Jan 08, 2011 9:53 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mikb » Thu Sep 06, 2018 10:07 pm

mr.adl wrote:
Piet Pompies wrote:I have the same problem on W10-64bit.
Will try this solution and see if that works:
viewtopic.php?p=1746708#p1746708

EDIT:
Wow, it really worked! :D

At least for me.
So only adding _ForceGdiBackend to Options.txt removed your issue? That's all you did? Anyone tell you what this do?
What graphics card and which driver do you have, that you didn't rollback?
Basic gear info: Macbook Pro with macOS 10.12, Ableton Live Suite version 9 (64bit) with Ozone, Push and APC20 as controllers.

mr.adl
Posts: 853
Joined: Tue Mar 21, 2006 2:02 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell

Post by mr.adl » Fri Sep 07, 2018 7:17 am

mikb wrote:
mr.adl wrote:
Piet Pompies wrote:I have the same problem on W10-64bit.
Will try this solution and see if that works:
viewtopic.php?p=1746708#p1746708

EDIT:
Wow, it really worked! :D

At least for me.
So only adding _ForceGdiBackend to Options.txt removed your issue? That's all you did? Anyone tell you what this do?
What graphics card and which driver do you have, that you didn't rollback?
The quote was from another thread in this forum regarding laggs. The option text thing as advised from the Ableton support to that user and worked fro him and another guy, so i gave it a shot and it worked out for me. The support advised to even roll back the graphic card driver but the person didn´t do that and it worked, so i didnt do it as well (and it worked for me as well). So, only thing i did was creating the optiosn text file with the code in it and placed it in the specific hidden abelton folder. Then installed Live 10.03 and it started without stuttering or lagging.

grahamt
Posts: 9
Joined: Tue Sep 04, 2018 8:04 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by grahamt » Fri Sep 07, 2018 3:53 pm

Thanks for the tip - it worked for me too. Now back using 10.0.3

lapieuvre
Posts: 707
Joined: Wed Sep 26, 2007 9:29 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by lapieuvre » Fri Sep 07, 2018 11:01 pm

mr.adl wrote:Live 10.03 laggs like hell :(

Was previously on Live 10.02 and it worked flawless. It seems that it updated itself yesterday and now its lagging like crazy, even freezing my PC.
Anybody else experiencing this?

WIN 10, 64Bit. Nothing changed besides the Ableton Live update from 10.02 - 10.03.

EDIT:
Here is the fiy (at least it worked for me)
-Create an option text file like in the description here:
https://help.ableton.com/hc/en-us/artic ... s-txt-file

-copy this this inside the text file: -_ForceGdiBackend

-put it in the folder as described in the upper link

-restart Live 10.03 (or install it)
Not Here...

I was working on a project using 10.0.2, everything went fine. Now in 10.0.3 it's glitching like crazy. I tried your option.txt trick without success.

Unfortunately, I don't have a 10.0.2 installation file.

Oh well...
Mac OSX 10.13.6
Live 9.7.6 Suite
Live 10.0.5 Suite
Soundcards : FF800, Apollo Twin duo

mikb
Posts: 373
Joined: Sat Jan 08, 2011 9:53 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by mikb » Sat Sep 08, 2018 9:05 am

lapieuvre wrote:Now in 10.0.3 it's glitching like crazy. I tried your option.txt trick without success.
I think that might be for Windows only.
Basic gear info: Macbook Pro with macOS 10.12, Ableton Live Suite version 9 (64bit) with Ozone, Push and APC20 as controllers.

copong
Posts: 62
Joined: Tue May 05, 2009 4:33 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by copong » Mon Sep 10, 2018 10:55 am

I found this same issue on Windows 10 and 10.0.3. Support has given me the same reply as above which I haven't been able to try out just yet. but I found I could workaround the problem by setting the UI zoom at anything other than 100% (eg 101% or 99%).

Post Reply