Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
grahamt
Posts: 9
Joined: Tue Sep 04, 2018 8:04 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by grahamt » Tue Sep 11, 2018 4:45 pm

I have another issue with this update.
I seem to have lost my MIDI in from my Novation Launchkey mk2.
I reinstalled 10.0.2 and it worked fine, then installed 10.0.3 again and lost the MIDI in.
Anyone else have this issue too?

[tow]
Posts: 256
Joined: Wed Jun 13, 2007 10:50 am
Location: Ableton Headquarters

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by [tow] » Mon Sep 24, 2018 5:50 pm

Hey everyone,

we've just released our latest beta, Live 10.0.4b2, which fixes several issues Live might have while starting on machines with older GPUs - laggy behavior, crashes, blank windows, basically everything that would be cured by the "-_ForceGdiBackend" option in Live 10.0.3.

Please check out the specific topic on this and try Live 10.0.4b2 if you suffer from these issues.

chris vine
Posts: 670
Joined: Fri Jul 22, 2005 2:01 am
Location: Brazil

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by chris vine » Fri Sep 28, 2018 2:02 am

10.0.3 was terrible for me - CPU spikes and glitches. The 10.0.4 beta is fine.
Nothing is more scary than "old hardware causing problems". My 2012 Thinkpad still rocks with Win7 and a FF400. I don't want to be forced into a hardware upgrade, puhleez.

:mrgreen:

Lovelights
Posts: 53
Joined: Thu Jan 22, 2015 9:09 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by Lovelights » Wed Oct 03, 2018 1:09 pm

Ive installed a new ssd instead of my old hd, and a totally new and clean system setup with win 10. After that live 10.03 and the latest beta lags like h.., even with a single instrument like abletons own instrument operater its lagging and the cpu goes up like a rocket. Before my cpu never spiked more than 40% when i was running tons of vst,s, ive tryed the option.txt thing as mentioned before but nothing helps, ive closed all background programs running like win update, anti virus . Im running win 10, 16gb ram, 8 core intel i7 3.60, and apogee duet. Is there any other txt than the "-_ForceGdiBackend" i can write in the option.txt ? Im wondering if it has anything to do with the places thing is running finding files because it a new setup, its only a few folders like loops, midi patterens and song folder...

Lovelights
Posts: 53
Joined: Thu Jan 22, 2015 9:09 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by Lovelights » Sun Oct 14, 2018 11:11 am

Solved

Ive followed this https://support.focusrite.com/hc/en-gb/ ... Windows-10

And everything is working flawless ...Also in version 10.04.

TheDaveWalker
Posts: 4
Joined: Mon Oct 16, 2006 8:08 pm
Location: Wigan
Contact:

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by TheDaveWalker » Tue Nov 27, 2018 8:27 pm

I solved it by simply grouping more tracks together
- seems having 53 VU meters all running at once is asking too much, lol.

S5E Music
Posts: 2
Joined: Wed Feb 20, 2019 7:58 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by S5E Music » Wed Feb 20, 2019 8:00 pm

Here is a video about a lagging issue which I know the culprit for but still no fix?

https://youtu.be/PB9erCWUtaM

paulkeeley
Posts: 12
Joined: Thu Jun 19, 2003 6:27 pm

Re: Live 10.03 lagging like hell - SOLVED!!

Post by paulkeeley » Wed Jun 05, 2019 7:45 pm

This solved my issues with 10.1 on my 2013 MacBook Pro. Not just limited to PC apparently!

Post Reply