Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Karanaway
Posts: 4
Joined: Sun Oct 28, 2018 2:44 am

Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by Karanaway » Thu Nov 08, 2018 1:35 am

Hey all.

So, I'm having a little issue with Ableton instruments.

Let's say I load an instrument onto the MIDI track,

and I start click around inside the track, to see what fits

Well, for some reason, I can't hear any of the notes/sounds when I click in the track.

Computer MIDI mode is off and Draw note is off

Just for clarification, this is what I'm talking about: check the images below

https://imgur.com/a/oFRtCeD
https://imgur.com/a/D6q93iP

See, when I put that cymbal in by double clicking - I can't hear it through my headphones.

Thanks all

miyaru
Posts: 567
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Re: Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by miyaru » Thu Nov 08, 2018 1:55 am

Left obove the piano roll is headphone sign knob - press that untilit lights blue........
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Saffire Pro40, Live Suit 10, Push2, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Air Hybrid 3 and Scaler.

Pitch Black
Posts: 6434
Joined: Sat Dec 21, 2002 2:18 am
Location: Auckland New Zealand
Contact:

Re: Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by Pitch Black » Thu Nov 08, 2018 1:57 am

Click the little headphone icon, upper left above the keyboard in your first pic. Now you’ll hear your notes as you edit or create them.
MBP i5 2.53GHz | OSX 10.12.6 | Live10.0.4 | Fireface800 | Push 2
https://soundcloud.com/paddyfree

miyaru
Posts: 567
Joined: Tue Jan 10, 2017 12:08 pm
Location: The Netherlands

Re: Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by miyaru » Thu Nov 08, 2018 7:36 am

Yep, that's what I meant, and said LOL
Greetings from Miyaru.

Prodaw i7-7700, 16Gb Ram, Focusrite Saffire Pro40, Live Suit 10, Push2, Presonus Eris E8, Lexicon MPX1,
Korg N1, Korg R3, NI Massive, Air Hybrid 3 and Scaler.

Karanaway
Posts: 4
Joined: Sun Oct 28, 2018 2:44 am

Re: Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by Karanaway » Thu Nov 08, 2018 5:38 pm

great great great. thanks

timday
Posts: 536
Joined: Mon May 04, 2009 1:02 pm

Re: Another noobie question from a wandering 19 year old fool

Post by timday » Thu Nov 08, 2018 7:54 pm

I'll be honest here I think that should be on by default. I understand why you sometimes need to turn it off but on is kind of expected behaviour.

Post Reply