Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
benr
Posts: 5
Joined: Tue Jan 03, 2017 5:23 pm

Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Post by benr » Sat Dec 01, 2018 2:16 am

Anyone have the necessary skills to rustle up a Control Surface Script for the new Presonus ATOM controller? Or at least understand enough to explain why it can't be done? :?

So far I'm stumped at the comment "# The transport buttons are also expected not to be toggles." in the UserConfiguration.txt file, since the ATOM's transport buttons DO seem to be toggles. I can get basic play and stop working, but it takes two presses to start or stop (because on the hardware, they're toggles!).

The manual available here https://pae-web.presonusmusic.com/downl ... 092018.pdf has a comprehensive listing of the MIDI Mapping, and also the (currently limited) configuration possibilities on the hardware itself.

Any thoughts appreciated.

doghouse
Posts: 1406
Joined: Fri Aug 29, 2008 5:30 pm

Re: Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Post by doghouse » Sat Dec 01, 2018 3:13 am

"# The transport buttons are also expected not to be toggles." means that is how Live interprets the signals and there is nothing you can do about that.

Have you connected a MIDI monitor to see what msgs are sent when you press the buttons?

A momentary switch should send a msg of 127 when pressed and 0 when released. A toggle switch would send 127 when first pressed, then 0 when pressed again, then 127 when pressed again, etc. but there is no msg sent on the release. That's why you have to press twice.

I have to ask: why are you trying to use an Atom? I'll assume you use Studio One as well as Live.

benr
Posts: 5
Joined: Tue Jan 03, 2017 5:23 pm

Re: Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Post by benr » Sat Dec 01, 2018 10:23 pm

I did and yes, the "Stop" button is momentary (127 on down, 0 on up), but the "Click", Record", and "Play" buttons are all toggles: 127 on first press, 0 on second press. I did understand the script comment, I was hoping there might be a way to override that behavior. I guess it would need to be in the Presonus hardware (if they offered a non-toggle mode of MIDI operation, perhaps?).

To answer your second question, I'm taking a look at the bundled Studio One, but I'm not especially interested. I just liked the design and size of the ATOM as a possible travel controller, and thought it was worth seeing if it would integrate with Live easily. Perhaps the answer is simply, "not really".

fishmonkey
Posts: 4082
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Post by fishmonkey » Sat Dec 01, 2018 10:56 pm

if the hardware doesn't support message tweaking, then one way to make it work would be to filter and remap the MIDI messages using a MIDI utility, e.g. Bomes MIDI Translator...
badbrainz wrote: I'm a drummer, so I'm already at an intellectual disadvantage here

yrDoctor
Posts: 1
Joined: Thu Jul 18, 2019 12:05 am

Re: Presonus ATOM Ableton Control Surface Script possible?

Post by yrDoctor » Thu Jul 18, 2019 12:16 am

It is probably a bit too late but maybe it will help other people. After a bit of reverse engineering I discovered that in midi mode inputs are disabled and lots of buttons are toggles, moreover you can not control pad light. In order to use the controller you have to force the native mode sending the note C-2 note off velocity 127 to the channel 16 [self._send_midi((143, 0, 127))]. In native mode all buttons are momentary and you can control the rgb pad lights (channel 1 light on/off, channel 2 red intensity value, channel 3 green intensity value, channel 4 blue intensity value).

Post Reply