Roli Seaboard and Ableton

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Slaktmaskin
Posts: 1
Joined: Wed Dec 05, 2018 9:55 am

Roli Seaboard and Ableton

Post by Slaktmaskin » Wed Dec 05, 2018 9:59 am

I've mostly been messing around with my Seaboard and Ableton in a live environment. I got myself an Akai APC40 mk2 the otherday and I've been starting to loop stuff like a madman.

I do have a problem now though. The Seaboard uses up to 16 midichannels that sends to the plugin Equator (or others!) to make that sweet sounds. Is there any way to consilidate all the tracks? In my fantasy for the greatest scenario I'd like it to behave like any other midi instrument over on the APC40.

Any suggestions? Thanks in advance!

Joe Lindsey
Posts: 2
Joined: Wed Oct 15, 2008 1:51 pm

Re: Roli Seaboard and Ableton

Post by Joe Lindsey » Wed Dec 19, 2018 3:37 am

What you're wanting is Ableton support for MPE (MIDI Polyphonic Expression) which Ableton doesn't currently support, hence the multi-channel workaround. However, it's been adopted as part of the general MIDI spec, so it likely will be supported eventually.

If you want more info on MPE look here: https://support.roli.com/support/soluti ... at-is-mpe-

And more info about the MPE spec is here: https://www.midi.org/articles-old/midi- ... ession-mpe

Machinesworking
Posts: 11068
Joined: Wed Jun 23, 2004 9:30 pm
Location: Seattle

Re: Roli Seaboard and Ableton

Post by Machinesworking » Thu Dec 20, 2018 5:27 am

Join the beta forum and put in your request for MPE support. :)

Post Reply