Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Thu Jan 31, 2019 9:30 pm

Is it impossible ?
For some reasons, automating it from the clip is not possible in my case.
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Thu Jan 31, 2019 9:33 pm

(edited).
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

[jur]
Site Admin
Posts: 1356
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by [jur] » Fri Feb 01, 2019 1:32 am

chapelier fou wrote:(edited).
why?
Ableton Forum Moderator

chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Fri Feb 01, 2019 3:00 pm

Edited because I thought that the "Detune" in Simpler was going beyond the +/- 50cts in arrangement, but realized I was mistaken, not looking at the right place because I was tired and a maybe a little drunk. That's why I deleted the post without explaining.
It was useless wasn't it ?

Anyway, here's why I'm stuck :
I've got a Simpler loaded with a sample. Loop is on, on the last part of the sample only. I want to hear the starting portion only once, then the looping portion gets looping during the whole song. There are 3 voices, and I want the chord changes to be made by a pitch slide.
So I copied the track 3 times, one per voice, made an infinite note in the clips, and thought I could automate pitch bend in each track. It's only possible in the clip view, but it's not really practical since I'm composing and moving stuff a lot.

YES I WANT MPE. :mrgreen:

Also, that made me discover something unpleasant :

If you have an infinite note in a clip (detach loop brace and put it somewhere in the middle of a long note), and run in an Arrangement loop, the note is retriggered at each arrangement loop.
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

garyboozy
Posts: 2558
Joined: Mon Jul 16, 2007 12:27 pm
Location: UK
Contact:

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by garyboozy » Fri Feb 01, 2019 5:50 pm

chapelier fou wrote:Also, that made me discover something unpleasant :

If you have an infinite note in a clip (detach loop brace and put it somewhere in the middle of a long note), and run in an Arrangement loop, the note is retriggered at each arrangement loop.
that's a byproduct of the Chase MIDI Events feature (reported ages ago..)
turn that off and it stops retriggering.

chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Fri Feb 01, 2019 8:23 pm

garyboozy wrote: that's a byproduct of the Chase MIDI Events feature (reported ages ago..)
turn that off and it stops retriggering.
This helps a lot, thanks !
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Fri Feb 15, 2019 8:26 am

Damn, this is now possible in Live 10.1 !!

Thanks a lot !
Modulation envelopes are back in clip in arrangement view, that's a game changer for me !

:D :D
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

chapelier fou
Posts: 4830
Joined: Mon May 15, 2006 12:15 pm

Re: Automate Pitch Bend from Arrangement View ?

Post by chapelier fou » Fri Feb 15, 2019 4:20 pm

Hey, was I just stupid ?
It seems that it's totally doable...even in Live 10.0.5.
MacBook Pro 13" Retina i7 2.8 GHz OS 10.13, L10.0.1, M4L.
iMac 27" Retina i5 3,2 GHz OS 10.11.3 L10.0.1 M4L.

Post Reply