Page 1 of 1

Filtering Velocity on a single note MIDI FX Rack not working

Posted: Fri Feb 01, 2019 6:19 am
by arretx
- Create a single track that transmits on the IAC Bus. No particular MIDI channel. No MIDI Input
- Open a MIDI Monitor application and turn off "clock" under realtime so you can see what's going to happen.
- Add a MIDI Effect Rack to that track.
- Create two chains in that rack. Give them names.
- Right click the chains and select 'Show Names in MIDI Editor'
- Limit the KEY range for the chains to G-1 for both chains.
- Limit the VEL range for the first chain to 1, and the 2nd chain to 2.
- In the track, create a new clip.
- Add a G-1 to the first and 3rd beats.
- Set the velocity on the first note to 1 and the 2nd note to 2.
- Loop the clip.
- Play the clip and watch the MIDI Monitor.

The monitor should be reporting an event on G-1 with velocity 1, and a 2nd event at velocity 2 but it reports both instances at velocity 1. If you expand the velocity filter for the 2nd chain to cover both 2 and 3, then the velocity 2 is sent. If you expand the 1st chain's velocity filter to 1 and 2, then move chain 2 to 3 and 4, you get a velocity sent of 1 and 3 when the notes are hit (provided you dial the 2nd note in the clip to velocity 3.

This makes zero sense. Anyone know why it would do this?

Re: Filtering Velocity on a single note MIDI FX Rack not working

Posted: Fri Feb 01, 2019 10:23 am
by garyboozy
works fine here, both on the midi track with the midi effects rack, and on a new midi track taking its input from IAC. MIDI Monitor reports "1...2...1...2..."