Question about controlling separate software synth with one MIDI controller knob

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
romanvm
Posts: 3
Joined: Tue Feb 19, 2019 10:10 pm

Question about controlling separate software synth with one MIDI controller knob

Post by romanvm » Tue Feb 19, 2019 10:19 pm

Hi all,

I have a midi fighter twister and would like to map same knobs to control separate synths and their perimeters like filter cutoff, attack, decay and etc (serum, pigments, sylinth or whatever). When I midi map to lets say serum filter cutoff on one channel then when I map same knob to another synths filter cutoff on another channel this knob now controls both synth at the same time.

How can I have this same knob assigned to different synth but only have it work once i am using that particular channel/synth? Instead of it controlling all assigned parameters on different channels?

Thank you for your help!!

yur2die4
Posts: 6402
Joined: Sat Oct 03, 2009 3:02 am
Location: Menasha, Wisconsin
Contact:

Re: Question about controlling separate software synth with one MIDI controller knob

Post by yur2die4 » Wed Feb 20, 2019 5:20 am

There might be control surface scripts you can find for your controller. These allow you to automatically control a number of parameters on a device you select without mapping. It’s usually 8 parameters with support for pages of 8. The 8 parameters you control depend on the device, but in the case of vsts and racks it is the 8 macros on a rack or the first 8 parameters in the control edit portion of the vst host device.

To ‘select’ those devices you’d probably need to select the channel or select the device itself. You can do this with mapping of either the channel or mapping the title bar above a device.

romanvm
Posts: 3
Joined: Tue Feb 19, 2019 10:10 pm

Re: Question about controlling separate software synth with one MIDI controller knob

Post by romanvm » Wed Feb 20, 2019 1:18 pm

When you map most ableton instruments they do have 8 micros you can map but 3rd party VST's like serum do not.... I though "lock to control surface" option by right clicking title bar on the device would allow for that but it doesn't.

I am already using midi script for basic ableton control for the twister but trying to map additional available keys on the controller.

Post Reply