Places wheel in browser keeps spinning

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
ToneShop
Posts: 20
Joined: Thu Jul 07, 2016 3:18 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning - YouTube videos then won't play

Post by ToneShop » Tue May 26, 2020 2:19 pm

willberriss wrote:
Tue May 05, 2020 5:58 am
Hi
I have the Places wheel spinning forever too. Worse still, when Ableton LIVE 10 LITE is running, YouTube web pages just won't load in my Chrome browser. It's as if Ableton is hogging all the network bandwidth or something. If I close Chrome, close Ableton LIVE and re-open Chrome, then I can load YouTube web pages successfully again and watch videos. But if I pause a video, then start up Ableton LIVE 10 LITE, the YouTube video refuses to continue or play and I cannot load any other YouTube videos. I have quite a low spec Windows 10 PC, 4GB RAM and a 1.10GHz Celeron N4100 CPU, but surely I should be able to watch YouTube videos and have Ableton running in the background (doing nothing.)
What is wrong, does anyone know?

Maybe it’s because Ableton has the soundcard in use?

analogcabin
Posts: 58
Joined: Sat Mar 10, 2007 11:07 pm
Location: Afton, VA
Contact:

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by analogcabin » Tue May 26, 2020 2:24 pm

I wonder if:
A) It’s just a GUI error and not actually taxing anything
B) It is using up resources and a bug that needs attention ASAP

In any case it’s still not solved and is mildly unnerving.

pumppump
Posts: 5
Joined: Wed Jun 10, 2020 6:25 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by pumppump » Wed Jun 10, 2020 6:27 pm

same issue.

On windows, 10.1.14 - spins endlessly

ableton index.exe running on task manager.

How do I stop it indexing. I only have some Ableton packs and nothing in the user library.

It is all on an internal HDD though and not my c://drive?

[jur]
Site Admin
Posts: 2710
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by [jur] » Wed Jun 10, 2020 8:26 pm

I think someone at some point reported that in his case this was due to some of his files containing special characters in their name. But I don't remember anything else really, and the same issue can be caused by many different things especially on windows machines.
Please get in touch with support@ableton.com
Ableton Forum Moderator

pumppump
Posts: 5
Joined: Wed Jun 10, 2020 6:25 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by pumppump » Wed Jun 10, 2020 8:43 pm

Thanks for the reply. Following the thread here looks like this problem occurs even when nothing is in the folder and a fresh install has taken place.

I have literally nothing in my user library and this is still a problem (only just got live)

It's hogging memory all the time, and never goes away.

I've contacted support a while back, but unfortunately no reply.

Can you remember where you saw the fix with regards to characters?

pumppump
Posts: 5
Joined: Wed Jun 10, 2020 6:25 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by pumppump » Thu Jun 11, 2020 9:02 am

Update:

If I save a couple of presets within my user library it finally stops spinning (previously I had nothing in there - not samples, presets clips or anything)

However, in task manager ableton index . exe is still taking up around 86mb of memory.

Any idea why?

Mikimiks
Posts: 1
Joined: Mon Aug 03, 2020 7:46 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by Mikimiks » Mon Aug 03, 2020 7:49 pm

I have the same problem... Fresh computer, windows 10, Ableton is basically first program I installed. No samples, no plugins, nothing. Clean Ableton Live Standart and wheel is spinning.

djorno
Posts: 38
Joined: Wed Nov 21, 2007 7:36 am

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by djorno » Sat Oct 03, 2020 1:10 am

Bumpity bump bump. This issue won't go away.

analogcabin
Posts: 58
Joined: Sat Mar 10, 2007 11:07 pm
Location: Afton, VA
Contact:

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by analogcabin » Sat Oct 03, 2020 2:22 am

Meow....

Help.

Sierrah's
Posts: 28
Joined: Wed Jul 11, 2018 8:57 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by Sierrah's » Sun Oct 04, 2020 12:25 am

I’m using a new windows 10 machine and getting this. Bummer
Live 10 Suite / Push 2

techno_benjamin
Posts: 3
Joined: Wed Nov 25, 2020 5:13 am

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by techno_benjamin » Tue Dec 15, 2020 6:46 pm

Any fix for this? I've pnly just purchased Live 10 about a week ago, and it hasn't stopped spinning since..

Id there any index file or something that I can delete that regenerates on reopening?

Chancery
Posts: 67
Joined: Mon Dec 14, 2020 9:59 pm

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by Chancery » Wed Dec 16, 2020 8:13 am

I've noticed this as well. I thought it was eternal but at some point during a session I checked and it had stopped, so I don't know for how long it spinned. Definitely more than an hour.
I'm not too bothered though, as while spinning, the task manager shows mostly 0% on CPU and Disk, with occasional short bumps to 0.4 max. And memory stays around 136 Mb, which is nothing.

Live Suite 10.1.30, Win 10 Home 20H2, i7 7700T.

shuutobi
Posts: 889
Joined: Thu Jul 16, 2009 3:23 pm
Location: Texas
Contact:

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by shuutobi » Sat Dec 19, 2020 1:01 am

Still spinning...

Mark Williams
Posts: 614
Joined: Sun Aug 10, 2014 2:43 pm
Location: Kent

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by Mark Williams » Sat Dec 19, 2020 10:37 am

Let is do its thing. It will stop eventually.
Live 11, Win10, Push 2, KK S61 MK2, Focusrite Scarlett 18i20 & ADA8200, Softube Console 1 Mk2, Deepmind12D, Eventide H9, Line 6 M5, Komplete 12, Hydrasynth, Cobalt 8M, NDLR, Bass Station2, MicroFreak, Alesis Multi Strike Pad

[jur]
Site Admin
Posts: 2710
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: Places wheel in browser keeps spinning

Post by [jur] » Mon Jan 04, 2021 12:42 am

Please everyone, always send a bug report to support@ableton.com with details about your setup. thx.
Ableton Forum Moderator

Post Reply