Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
craftycurate
Posts: 500
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:23 pm

Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Post by craftycurate » Tue Jul 30, 2019 10:14 pm

Hi

For years I've had a Live setup where I can arm and unarm different tracks using mapped buttons on my MIDI controller (Edirol PCR800 keyboard). I have buttons MIDI mapped to the Track Arm.

Previously this worked like a toggle i.e. same button to arm and unarm a track.

However, now, un-arming via the MIDI controller no longer works, though arming still works fine.

Have I missed some feature change here? I haven't reconfigured the MIDI controller in any way. I had a look at the manual to see if anything has changed but I couldn't find any explanation.

UPDATE: I notice that mapping keys to the same Arm controls suffers from the same issue - I can only arm tracks but not unarm them. Has a bug crept in?

I’m on Live 10.1 Suite on Windows 7.

Any help appreciated!

Cheers
Richard
Core i7 2.3GHz|Win7x64|8GB|1.5TB & Core 2 Duo T7200, XP Pro SP3,
Nio 2|4, Edirol PCR800, NanoKontrol , Komplete Synths + Reaktor 5, Cameleon, Alchemy, FabFilter 2 suite
http://www.myspace.com/richardlyallmusic http://craftycurate.blogs.com

jnine89
Posts: 1
Joined: Wed Sep 28, 2011 11:43 pm

Re: Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Post by jnine89 » Tue Aug 06, 2019 6:40 pm

Hey!

I'm also looking for a solution to this issue. Hopefully someone can respond soon!

57R34K
Posts: 23
Joined: Sun Jul 28, 2019 3:47 am

Re: Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Post by 57R34K » Tue Aug 06, 2019 6:47 pm

Are you able to arm your channel if you press the mapped midi button twice? If so, that button is set to toggle on your midi controller and you'll need to change it to momentary. I think that is something new with live 10.

craftycurate
Posts: 500
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:23 pm

Re: Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Post by craftycurate » Tue Aug 06, 2019 9:56 pm

57R34K wrote:
Tue Aug 06, 2019 6:47 pm
Are you able to arm your channel if you press the mapped midi button twice? If so, that button is set to toggle on your midi controller and you'll need to change it to momentary. I think that is something new with live 10.
No I only need to press it once to arm it, or did you mean "unarm"? Once the track is armed, it cannot be unarmed using MIDI or key mapping.

However the problem is intermittent, and it seems to be working fine again. Will keep an eye on it.

Ableton support got back today to say they've had a few reports of this issue and are investigating.
Core i7 2.3GHz|Win7x64|8GB|1.5TB & Core 2 Duo T7200, XP Pro SP3,
Nio 2|4, Edirol PCR800, NanoKontrol , Komplete Synths + Reaktor 5, Cameleon, Alchemy, FabFilter 2 suite
http://www.myspace.com/richardlyallmusic http://craftycurate.blogs.com

tomasgf
Posts: 3
Joined: Fri Dec 28, 2007 12:07 am
Contact:

Re: Can No Longer UnArm track using MIDI controller

Post by tomasgf » Sun Dec 01, 2019 9:52 am

I am having a similar behaviour on Live 10.1.5. It works smoothly on Live 9.7.6.

I tried mapping a key and I have the same result: it arms/unarms on Live 9.7.6 and it just arms the track on Live 10.1.5.

It's frustrating!
---
Tomás García Ferrari
designer
---

Post Reply