Does Live use Metal on macOS?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
docbot
Posts: 91
Joined: Sat Jan 28, 2006 1:19 am

Does Live use Metal on macOS?

Post by docbot » Mon Jul 20, 2020 3:12 am

Just wondering if Live is using Metal for it's interface on macOS, does anybody know?

Calagan
Posts: 38
Joined: Fri Jul 24, 2015 4:44 am

Re: Does Live use Metal on macOS?

Post by Calagan » Tue Sep 15, 2020 4:16 am

It seems that the last beta of Live (Live 10.1.25b1) is using Metal for UI rendering.

Actually I don't know exactly what it means, but I hope it will solve some graphic problems I've got with Live on my mid-2012 macbook pro.
To me, it seems Live uses a lot of power from my GPU and it doesn't help with cooling my computer on heavy Live sets.
I hope this update will fix that.

TLW
Posts: 756
Joined: Thu Aug 23, 2018 2:37 am

Re: Does Live use Metal on macOS?

Post by TLW » Tue Sep 15, 2020 4:36 pm

This thread might be useful for reducing Live’s load on the Mac’s video system:
viewtopic.php?f=4&t=230967
Live 10 Suite, 2020 27" iMac, 3.6 GHz i9, MacOS Catalina, RME UFX, assorted synths, guitars and stuff.

Post Reply