about moving to XP64...

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
peeddrroo
Posts: 4767
Joined: Fri Mar 26, 2004 10:25 pm
Location: France

about moving to XP64...

Post by peeddrroo » Mon Sep 12, 2005 10:08 am

i'm wondering about moving to XP-64
the first reason is that i want to do a clean install of my system. so i'll do it, whether in 32 bit or 64.

now has anybody done it? did it improve the performance of your system?
did you have troubles with any driver?

i'm currently on XP-Home edition. i'm quite confused if i'm eligible for the XP64 trial version. i've downloaded it, it says i can try it for 120 days. what will happen after this period?
i don't even have the installation disk for XP-Home (32 bit), as it was already installed on my laptop when i bought it. i'm afraid i won't have anymore OS available when the period ends.

well, that's many questions, i'm really wondering if it's a good move.

any contribution/advice welcome!

Clearscreen
Posts: 1743
Joined: Sun Jul 11, 2004 5:07 am
Location: Melbourne AU
Contact:

Post by Clearscreen » Mon Sep 12, 2005 10:39 am

as far as i can tell unless you have a 64bit chip and 64bit software it shouldn't make your machine run any faster at all. i haven't used it though, thats only what i've read, so i'm steering well clear for now in case it turns out to be buggy/worse than 32 bit.
seems too risky to me, but good luck and all that if you do try it - i'd be really interested to hear what its like.
Hp Elitebook 2.8Ghz. Live 7.0.14 & Live 8.1.5, XP Pro. and stuff...

Needs2Know
Posts: 111
Joined: Tue Jul 12, 2005 11:16 pm
Contact:

Post by Needs2Know » Mon Sep 12, 2005 11:40 am

i would buy the newer edition of Home XP and upgrade to 64 after its been out on the market longer.

and im not sure that the DAWs out there and other software programs eg. Live would even run on a 64 bit cpu and OS. its programming language is completely different.

dont do it
LOGIC PRO 7.2 w/ G4 1.67 1.5G RAM . Mac OSX 10.4.8, LIVE 6.0, Virus TI Keyboard, Korg EMX1, AXIOM 25 and Keystation Pro 88 midi controllers, Midisport 2x2 midi interface, UltraLite audio interface and 1 Rode NT3 mic "check, check".

peeddrroo
Posts: 4767
Joined: Fri Mar 26, 2004 10:25 pm
Location: France

Post by peeddrroo » Mon Sep 12, 2005 11:54 am

well, i changed my mind (partly because or your feedback, thanks), and i'll stay on XP32.
but i'm sure some ppl here have upgraded and managed to have Live working on a 64bit edition (i think adamjay did it).

i'm even not sure i'll do a clean re-install, my system performs ok.

it's just that i had a few glitches during a gig last friday, but i guess it was because of the heat/moisture in the club and the fact that my set is prob too heavy.

anyway, thanks for your answers.

Schmidi
Posts: 321
Joined: Wed Feb 05, 2003 2:07 am
Location: Seattle

Post by Schmidi » Mon Sep 12, 2005 1:07 pm

"well, i changed my mind"

good choice for now. My friend bought a really nice computer with music and graphic design in mind. It was able to do the graphics with ease, but ultimatelely he didnt have all the drivers he needed to make all his gear run in 64bit windows. He was really bummed out...

subterFUSE
Posts: 1557
Joined: Tue May 31, 2005 11:04 pm
Location: Winter Park, FL

Post by subterFUSE » Mon Sep 12, 2005 4:21 pm

The most important thing about running XP x64 edition is that you have 64 bit drivers for all of the gear in your computer.


So, that means audio driver, video drivers, etc.... all gotta be 64 bit.


Not everyone has 64 bit drivers yet.... so this should make your decision a little easier.

I would say don't do it yet.... especially with Vista coming up next year. I would say wait.

djshiva
Posts: 725
Joined: Sat Aug 14, 2004 4:42 am
Location: indianapolis, USA
Contact:

Post by djshiva » Mon Sep 12, 2005 6:11 pm

me and my athlon 64 are waiting waiting waiting...

gonna let everyone else bug test that damn thing...
http://www.soundcloud.com/djshiva
http://www.facebook.com/djshivamusic
http://sapphicbeats.blogspot.com

Macbook Pro Core 2 Duo / OSX / 2Gb RAM / Ableton Live 8 / Akai LPD8/LPK25

dtm
Posts: 47
Joined: Fri Aug 12, 2005 2:23 pm
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Post by dtm » Tue Sep 13, 2005 10:20 am

djshiva wrote:me and my athlon 64 are waiting waiting waiting...

gonna let everyone else bug test that damn thing...
Hahaha
Amen Brother 8)

dtm
Posts: 47
Joined: Fri Aug 12, 2005 2:23 pm
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Post by dtm » Tue Sep 13, 2005 11:53 am


Moody
Posts: 2115
Joined: Tue Feb 10, 2004 7:47 pm

Post by Moody » Tue Sep 13, 2005 2:29 pm

Don't do it. You will have zero gains at this point. Unless gaining a bunch of headaches is what you are after? I would recommend a clean install of Windows XP pro 32 bit that is tuned for running Ableton Live. :D

Dj-Grobe
Posts: 812
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:13 pm

Post by Dj-Grobe » Mon May 29, 2006 12:19 pm

I dont think the same, on my first checks read my post on :

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... highlight=

Mike Goodwin
Posts: 1119
Joined: Tue Nov 22, 2005 6:29 pm
Location: Toronto Can.
Contact:

Post by Mike Goodwin » Mon May 29, 2006 12:29 pm

djshiva wrote:me and my athlon 64 are waiting waiting waiting...

gonna let everyone else bug test that damn thing...
Ill wait for Vista as well. Even then I am going to try and hold off for service pack 1 to come out. I doubt that I will be able to hold off that long though. I am a os hore.

Dj-Grobe
Posts: 812
Joined: Sun Mar 19, 2006 12:13 pm

Post by Dj-Grobe » Wed May 31, 2006 5:05 pm

You no neeed wait for vista, vista its launched on 32bits and 64bits.

Vista have big improvements in security, and specially on teh graphic interface, and really need more resources.

Try XP64 now : ) its wodnerfull

Mike Goodwin
Posts: 1119
Joined: Tue Nov 22, 2005 6:29 pm
Location: Toronto Can.
Contact:

Post by Mike Goodwin » Thu Jun 01, 2006 5:59 am

way to much stress thanks.

Post Reply