External input causing white noise loop

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
hat
Posts: 284
Joined: Mon Mar 31, 2003 5:10 pm
Location: Brooklyn, NY
Contact:

External input causing white noise loop

Post by hat » Thu Jul 27, 2006 1:36 am

I'm trying to record my synth into an audio track in Live and as soon as I select the inputs on my Digi002R and arm-record the track, I get a loud white noise hiss, which happens no matter what input I choose. Just by looking at the input options, all the meters show that there is constant signal passing and I can't think of what's causing this. The loops I drag into the timeline play fine, it's only when arm-recording to record from an outside source.

FWIW, I just got a new Macbook and have the latest Intel-ready version of Live running with my Digi002R and the newest CoreAudio driver. I've used this setup for nearly 3 years and this has never happened before. Any ideas?

hat
Posts: 284
Joined: Mon Mar 31, 2003 5:10 pm
Location: Brooklyn, NY
Contact:

Post by hat » Thu Jul 27, 2006 6:21 pm

Probably a small detail I'm overlooking. Sigh...

Johnisfaster
Posts: 7251
Joined: Thu Sep 29, 2005 8:34 am
Contact:

Post by Johnisfaster » Thu Jul 27, 2006 8:41 pm

are you trying to use the computers built in audio card? have you successfully recorded the synth along with the hiss or do you not get any input at all?

I almost suspect that you're computers still using the built in speakers as mic's, next time you arm a track try talking into one of your speakers and see if it reads your voice. I know it sounds crazy, maybe I'm totally on the wrong track.
It was as if someone shook up a 6 foot can of blood soda and suddenly popped the top.

Post Reply