Converting to MAC

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Needs2Know
Posts: 111
Joined: Tue Jul 12, 2005 11:16 pm
Contact:

Converting to MAC

Post by Needs2Know » Tue Sep 19, 2006 1:04 pm

and why shouldnt I? as far as performance goes, my G4 should be able to handle things for a year or so until i get money for a Mac Pro. Dudes and Dudets I'm so sick of Windows screwing up and hindering my work with music. So it dawned on me, I HAVE A MAC ALREADY, why not use it. So my studio is drastically changing. Got a mac book called "switching to the Mac" to get me started. But I ran into a glitch. My 002 is not being detected properly by the operating system. This is what I sent tech support at digidesign but thought wouldnt hurt to run it by you smart lads and lassys:

If the following information is correct click the submit button.

Your Location: USA/Canada
First Name: Joshua
Last Name: Bennett
Company Name: Organic Productions
Daytime Phone: 253 279 0675
Fax:
Email: shanedjs@yahoo.com
Audio Card:
Audio Interface: Digi 002
Miscellaneous:
Digidesign Software: Pro Tools LE
Version: 6.7
Computer Model and Speed: PowerBook G4 1.67 GHz
RAM: 512
Operating System: Mac OS X 10.4.1
DAE version:
DigiSystemINIT version:

Other Digidesign and third party products used in the system:
Berklin USB 2.0 7-Port Hub and connecting into this: -2x2 M-Audio Midisport -M-Audio Axiom 25 key midi controller these three devices are showing up under "about this Mac/more info/hardware/USB" or called the USB Device Tree.

Please give a concise description of the problem:
Digi 002 interface is not being detected. When starting Protools a window pops up saying: "Digidesign hardware is in use by another application (-1133)" I click "ok" and protools shuts down(closes before getting into the program). No other application (that im aware of) is using the 002. i have Reason on my computer but its completly shut down. i even tried restarting the computer to make sure that no other programs were on but makes no difference.

Actions required to reproduce the problem:


Troubleshooting already attempted:
I read the Getting Started with Digi 002 under "Mac Configuration - Sys setting for Mac OSX" and did what it said. turned automatic update off etc. Then read the section on "Configuring AMS" in app B. When I opend up AMS this is what I see: IAC Driver icon(the "device is online box is left unchecked) Network icon 2x2 icon w/an I/O for A and B USB Axiom 25 icon w/ an I/O for 1 and just an In for 2 An icon that has a red question mark in the center on top of a what looks like a midi controller(could this be the 002?)
LOGIC PRO 7.2 w/ G4 1.67 1.5G RAM . Mac OSX 10.4.8, LIVE 6.0, Virus TI Keyboard, Korg EMX1, AXIOM 25 and Keystation Pro 88 midi controllers, Midisport 2x2 midi interface, UltraLite audio interface and 1 Rode NT3 mic "check, check".

noisetonepause
Posts: 4935
Joined: Sat Dec 28, 2002 3:38 pm
Location: Second row from the expensive puddle, under ten others

Post by noisetonepause » Tue Sep 19, 2006 2:01 pm

Suit #1: I mean, have you got any insight as to why a bright boy like this would jeopardize the lives of millions?
Suit #2: No, sir, he says he does this sort of thing for fun.

ejectorset
Posts: 606
Joined: Wed Sep 15, 2004 5:01 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by ejectorset » Tue Sep 19, 2006 2:14 pm

not sure if it affects the 002s, but i remember someone on another forum having trouble getting his mbox 1 running on tiger.

looks like you have tiger. check digi's site to see if you can get an updated driver for the 002 and make sure it is one that works with tiger. there were some pretty big changes in tiger having to do with audio and i have seen a lot of software that requires tiger, or old drivers that don't work on it.

i'm thinking you just need newer drivers/software. it seems like they didnt exactly make it clear that it was drivers, but a new dot something release of the protools is what had tiger support.
13" 2.0 gHz core 2 duo macbook, live 6, korg poly 800 (w/ moog slayer mod), roland rs-09, rhodes mark 1A stage piano, mattel synsonics analog drum machine

Needs2Know
Posts: 111
Joined: Tue Jul 12, 2005 11:16 pm
Contact:

Post by Needs2Know » Tue Sep 19, 2006 2:16 pm

whats this? 8O

why would i need a M-Audio FireWire 410 when i have the 002?

and why under preferences does the m-audio FireWire 410 show up under "other"? i dont even have one?
LOGIC PRO 7.2 w/ G4 1.67 1.5G RAM . Mac OSX 10.4.8, LIVE 6.0, Virus TI Keyboard, Korg EMX1, AXIOM 25 and Keystation Pro 88 midi controllers, Midisport 2x2 midi interface, UltraLite audio interface and 1 Rode NT3 mic "check, check".

Needs2Know
Posts: 111
Joined: Tue Jul 12, 2005 11:16 pm
Contact:

Post by Needs2Know » Tue Sep 19, 2006 2:17 pm

ejectorset

thanks ill go check on that right now....
LOGIC PRO 7.2 w/ G4 1.67 1.5G RAM . Mac OSX 10.4.8, LIVE 6.0, Virus TI Keyboard, Korg EMX1, AXIOM 25 and Keystation Pro 88 midi controllers, Midisport 2x2 midi interface, UltraLite audio interface and 1 Rode NT3 mic "check, check".

ejectorset
Posts: 606
Joined: Wed Sep 15, 2004 5:01 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by ejectorset » Tue Sep 19, 2006 2:18 pm

yeah i looked at their site, if my memory serves me it was like PT LE 7 is compatible with Tiger 10.4.whatever and not panther and older versions of LE did not support Tiger, because they were older than it and some of the audio stuff changed in the OS.
13" 2.0 gHz core 2 duo macbook, live 6, korg poly 800 (w/ moog slayer mod), roland rs-09, rhodes mark 1A stage piano, mattel synsonics analog drum machine

j_noiseboy
Posts: 1
Joined: Tue Sep 19, 2006 8:30 pm

Post by j_noiseboy » Tue Sep 19, 2006 8:33 pm

To run pro-tools with osx 10.4 u need to install pro-tools 6.9.2 its a download on teh protools site its free as you already have 6.7

:)

hope this helps you out man

laters

J

ishimaru
Posts: 507
Joined: Mon Nov 15, 2004 6:29 am
Location: Irvine , California
Contact:

Post by ishimaru » Tue Sep 19, 2006 8:42 pm

Every situation(1) should be confronted with its opposite(2) to come to a better situation(3).

1 Thesis
2 Antithesis
3 Synthesis

- Hegel

gomi
Posts: 1132
Joined: Mon Mar 21, 2005 8:29 pm
Location: earth

Re: Converting to MAC

Post by gomi » Tue Sep 19, 2006 9:00 pm

Needs2Know wrote: Audio Interface: Digi 002
Miscellaneous:
Digidesign Software: Pro Tools LE
Version: 6.7
Computer Model and Speed: PowerBook G4 1.67 GHz
RAM: 512
Operating System: Mac OS X 10.4.1
DAE version:
DigiSystemINIT version:

If you are running Tiger, you will need to be running Protools 6.9
There are no 6.7 002 Drivers for 10.4.+

Post Reply