CPU Usage Simulator & Plug In Buffer Size. what's yours

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
D DAS
Posts: 890
Joined: Sun Oct 16, 2005 7:37 am

CPU Usage Simulator & Plug In Buffer Size. what's yours set,

Post by D DAS » Mon Nov 13, 2006 12:54 am

just wondering what you set yours at.

the default for the CPU Usage Simulator is 50% , what is this for and what should it be at, should it be bumped up to 80%

the plug in buffer size is at 128 by default, suggestions on this setting and why?

aloha

d~

stereohead
Posts: 3
Joined: Mon Feb 04, 2019 12:30 pm

Re: CPU Usage Simulator & Plug In Buffer Size. what's yours

Post by stereohead » Wed Feb 06, 2019 1:16 pm

Here is an explanation, 15 years later... :D

The CPU usage simulator is a diagnostic tool to simulate how your computer behaves when Live demands a lot from your CPU.

The CPU simulator only kicks in when you activate the Test Tone to 'on' in the same area on the page.

Give it a try - turn the test tone on, and observe how the CPU meter in the top right of live (between MIDI and 'D') hits the exact value specified in the CPU usage simulator.

jestermgee
Posts: 3058
Joined: Mon Apr 26, 2010 6:38 am

Re: CPU Usage Simulator & Plug In Buffer Size. what's yours

Post by jestermgee » Sat Feb 09, 2019 2:01 am

Probably been driving that chap insane for 15 years not knowing that.

Post Reply