behgr fcb1010 ftcontr. just sending pitchbend in live(only)

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
sgreene
Posts: 74
Joined: Sun Oct 07, 2007 5:59 pm
Contact:

behgr fcb1010 ftcontr. just sending pitchbend in live(only)

Post by sgreene » Sun Oct 07, 2007 6:11 pm

Behringer fcb1010 just sending pitchbend to live. Sending program changes to logic/mainstage works fine. The one midi note pedal on the 1010 works fine, as do the pedal cc controllers. Just seems to be a program change problem. 1010 is going into a 8x8 midisport unit, then to a mac running the latest osx.

Thanks for any guidance.
Sam :D

jbible
Posts: 395
Joined: Mon Mar 14, 2005 5:44 pm
Contact:

Post by jbible » Sun Oct 07, 2007 7:10 pm

Just got an FCB1010 myself. You have to program all the pedals to send CCs rather than program changes. Program changes are no use in Live. Set all your pedals to CCs or notes.
The PCEditor makes this task easy.
http://www.mtnsys.com/faq-fcb/PCEditorBeta.htm

thalund
Posts: 3
Joined: Tue Feb 19, 2019 11:33 am

Re: behgr fcb1010 ftcontr. just sending pitchbend in live(only)

Post by thalund » Tue Feb 19, 2019 11:35 am

Any explanation or rational ever given why Live doesn't allow you to map program changes?
Very common and basic control input.

[jur]
Site Admin
Posts: 1355
Joined: Mon Jun 01, 2015 3:04 pm
Location: Ableton

Re: behgr fcb1010 ftcontr. just sending pitchbend in live(only)

Post by [jur] » Tue Feb 19, 2019 1:05 pm

thalund wrote:
Tue Feb 19, 2019 11:35 am
Any explanation or rational ever given why Live doesn't allow you to map program changes?
Very common and basic control input.
It doesn't make sense to map a program change. Program changes are made for... program changes.
Ableton Forum Moderator

hoffman2k
Posts: 14674
Joined: Tue Jun 15, 2004 6:40 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: behgr fcb1010 ftcontr. just sending pitchbend in live(only)

Post by hoffman2k » Tue Feb 19, 2019 5:26 pm

[jur] wrote:
Tue Feb 19, 2019 1:05 pm
thalund wrote:
Tue Feb 19, 2019 11:35 am
Any explanation or rational ever given why Live doesn't allow you to map program changes?
Very common and basic control input.
It doesn't make sense to map a program change. Program changes are made for... program changes.
Actually, I think this might be a bug. You should be able to map a program change to a clip, because it is a trigger from a fixed number.
A program change to a dial doesn't make sense, since you need a continuous value.
It does not make sense that Live turns a program change into a Pitchbend message in the MIDI Learn window.
This is not an issue with the FCB1010, as the user states it works in other software. And I tested it with sending a PC from Max.

Bug report filed.

Post Reply