Simpler doesn't one-shot?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Simpler doesn't one-shot?

Post by jamester » Fri Nov 30, 2007 7:28 pm

So I'm playing with the Drum Rack and it is impressive, but I have a couple questions:

1) Does Simpler one-shot? I've never messed with Simpler for drums, but I can't seem to get it to ignore note-off. This means that everytime I bang out a beat, I have to go in and check to make sure all of my hits have triggered for their full length? That's ridiculous, what's the story here?

2) Follow-up to #1: If I get Sampler, can that be set to be the default instead of Simpler, and will Sampler give me this? It seems to me that Impulse still offers superior controls for drums over Simpler...does Sampler offer more?

3) Finally, as far as saving Drum Racks (I'm in Demo mode so I can't test this): If you have a rack setup with track-out effects, can this be saved as a preset? With Impulse you could only save the kit, not any additional tracks/routing unless it was saved as a project. I'm wondering if this has been improved with the rack's built-in "track folder"?

Thanks for any help!
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

R.J.Dubya
Posts: 909
Joined: Tue Dec 12, 2006 6:26 am
Location: Guelph, Ontario.

Post by R.J.Dubya » Fri Nov 30, 2007 7:35 pm

1) You can just set the release to the max. That should ensure the whole sample always plays.
2)Yes, Sampler can be set to the default instead of simpler for drum racks.
3)The drum racks saves everything in it. Inserts, sends, all effects, and internal routing.
aka glitchrock-buddha
303 posts as Winston

Macbook pro C2D 2.16, Firepod, rubber band and a stick.

jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Post by jamester » Fri Nov 30, 2007 7:47 pm

Thanks RJ, helps a lot! :)

Indeed, the Release is the key to one-shot, I was just going by the "Length" control! Now I'm wondering if there's a way to make the Release 100% by default...but good to know it can be done anyways.
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

pulsoc
Posts: 2838
Joined: Fri Apr 29, 2005 7:57 pm
Location: Baltimore
Contact:

Post by pulsoc » Fri Nov 30, 2007 7:50 pm

jamester wrote:Thanks RJ, helps a lot! :)

Indeed, the Release is the key to one-shot, I was just going by the "Length" control! Now I'm wondering if there's a way to make the Release 100% by default...but good to know it can be done anyways.
Take a an empty simpler, adjust the release to 100%, drag it back to the folder browser and call it something like "mysimpler". Just use that as your default

C.S.
Posts: 203
Joined: Mon Oct 24, 2005 7:59 pm
Location: Costa Rica

Post by C.S. » Fri Nov 30, 2007 7:53 pm

Or if you are on Live 7 Drag the Simpler (or any instrument for that matter) with your desired settings into the
Live Library->defaults->instruments folder

jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Post by jamester » Fri Nov 30, 2007 8:04 pm

Thanks guys, yes I know how to make a preset, I meant default for the Drum Racks. But I see that there is a "Save as default preset" for the Drum Rack, so I assume that is the key to it?

IOW: I drag a hit onto a pad, and the Simpler comes up automatically with the Release at 100%.
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

pulsoc
Posts: 2838
Joined: Fri Apr 29, 2005 7:57 pm
Location: Baltimore
Contact:

Post by pulsoc » Fri Nov 30, 2007 8:24 pm

C.S. wrote:Or if you are on Live 7 Drag the Simpler (or any instrument for that matter) with your desired settings into the
Live Library->defaults->instruments folder
werd good 2 no dawg

jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Post by jamester » Sat Dec 01, 2007 10:07 am

pulsoc wrote:
C.S. wrote:Or if you are on Live 7 Drag the Simpler (or any instrument for that matter) with your desired settings into the
Live Library->defaults->instruments folder
werd good 2 no dawg
Yes that's good to know, I fogot about this new feature in L7.

However, unfortunately it doesn't seem to apply to the Simplers in Drum Rack, only "stand alone" Simplers... :-/
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

db
Posts: 249
Joined: Thu Jun 29, 2006 8:08 am

Re: Simpler doesn't one-shot?

Post by db » Sat Dec 01, 2007 10:24 am

jamester wrote:So I'm playing with the Drum Rack and it is impressive, but I have a couple questions:

1) Does Simpler one-shot? I've never messed with Simpler for drums, but I can't seem to get it to ignore note-off. This means that everytime I bang out a beat, I have to go in and check to make sure all of my hits have triggered for their full length? That's ridiculous, what's the story here?
Hi,

You can also use the "Note Length" MIDI Device to create One-Shots for any device in Live.

Daniel

jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Post by jamester » Sat Dec 01, 2007 6:28 pm

jamester wrote: IOW: I drag a hit onto a Drum Rack pad, and the Simpler comes up automatically with the Release at 100%.
So I take it there's no way to make this happen?

Shame, but it's always something isn't it... :?
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

onslaught
Posts: 214
Joined: Wed Sep 08, 2004 1:08 pm
Location: Sydney, Australia
Contact:

Post by onslaught » Sat Dec 01, 2007 9:21 pm

See here http://www.ableton.com/forum/viewtopic.php?t=75978 for setting the different defaults.

jamester
Posts: 1272
Joined: Sun Jun 04, 2006 7:43 am
Location: Baltimore, MD

Post by jamester » Sun Dec 02, 2007 12:20 am

onslaught wrote:See here http://www.ableton.com/forum/viewtopic.php?t=75978 for setting the different defaults.
THANK YOU!!!

That's exactly what I needed. If anyone's also wondering, here's the answer:
- Advanced cases: choose between Sampler or Simpler, with custom settings, for:
[1] when dropping a sample or multiple samples on a Drum Rack. Create an empty Sampler or Simpler, set its parameters as you like, and manually drag that device (without sample) to Library/Defaults/Dropping Samples/On Drum Rack
Interestingly, my Defaults folder didn't have a couple of the sub-folders mentioned in that thread (like this one), so I never would have been able to figure this out. I created them myself, and things seem fine...but now I'm wondering if there's anything else important I'm missing in my Library.

I started fresh with the Library this time...cleared all content and whatnot except for the effects presets. But I didn't mess with this stuff, it simply wasn't there to begin with!
Purrrfect Audio PC by Jim Roseberry
Edirol UA-1000, Korg PadKontrol, Dynaudio BM 5A's
REAPER, Live, Sound Forge

Post Reply