Battery 3

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
Post Reply
Toob
Posts: 17
Joined: Fri Dec 21, 2007 2:15 pm

Battery 3

Post by Toob » Mon Dec 24, 2007 1:25 am

While using Battery 3 as a plugin in Live, is it possible to route all the different sounds generated by Battery 3 to a seperate channel in Live without starting Battery 3 multiple times? So you start Battery 3 (once) as a plugin and route the kick, the snare, the hihat etc. to different channels in Live..

Tarekith
Posts: 17718
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Post by Tarekith » Mon Dec 24, 2007 1:55 am

You need to load the multi-out version of Battery 3 to do that, not the stereo out version.
Tarekith
Ableton Forum Administrator
Inner Portal Studio - Professional Audio Mastering

djfm
Posts: 777
Joined: Fri Nov 12, 2004 10:13 pm
Location: uk
Contact:

Post by djfm » Mon Dec 24, 2007 6:34 am

this might help. If you are running live 7
i made a live file with battery routing example using the new external instruments within live 7
http://www.sendspace.com/file/n91l3j
enjoy
http://www.myspace.com/projectf - Progressive
http://soundcloud.com/fproject
http://twitter.com/fproject1

Macbook 2.4 4GB/Live 7.15/massive/Absynth 4

Timur
Posts: 2203
Joined: Mon Sep 17, 2007 8:55 am

Post by Timur » Mon Dec 24, 2007 10:26 am

Tarekith wrote:You need to load the multi-out version of Battery 3 to do that, not the stereo out version.
There is only one version of Battery, Tarekith. ;)

And you don't need to use the "External Instrument" of Live 7 to route Battery's outputs to specific different tracks. Make sure you are using the latest Update 3.0.3 (12-18-2007). Also when changing Battery's outputs (like number of outputs or stereo-mono changes) you need to unload and reload Battery twice for the changes to be working properly.

Just set the "Audio From" settings of your target audio tracks to the midi track that the Battery instance is running from. Then change the setting right below that from "Post Mixer" to the Battery output you like to route from. Works like a charm! :)

If you are using Live 7 though, you might prefer using a Drum Rack and use the ability to fold/unfold the Battery tracks for better overview. Look here how it's done:

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... ht=battery

There is one main restriction which I thought to be Battery's fault, but after the latest Update it seems to be a Live issue. You can only select/use 15 additional channels beside the main stereo channel in Live even when Battery offers upto 30 Mono channels. :(

Post Reply