So what's the intial verdict on the MPD32 ?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
EgAD
Posts: 751
Joined: Sat Oct 29, 2005 9:35 pm

Post by EgAD » Sun Apr 13, 2008 6:27 am

i'm confused, is there some auto map features to the mpd32?, you said the faders are set up for the live mixer , what happens when you click on a softsynth does it reset for that or???

how exactly do you do your thang with it?

kb420
Posts: 2740
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:35 am
Location: Cydonia on the 4th Planet

Post by kb420 » Sun Apr 13, 2008 1:46 pm

It's not Automap like the Remote SL series. All I'm talking about are presets. Most controllers have presets. The TriggerFinger has presets as well. The default preset for the Mpd is Ableton Live. That's preset #1. Preset #2 is Reason. When you load a vst, the MPD won't switch anything on it's own.
H20nly wrote:fuck Bitwig.

Tigersharc1
Posts: 21
Joined: Tue May 15, 2007 3:27 am
Location: San Diego, Cali
Contact:

Post by Tigersharc1 » Mon Apr 14, 2008 4:55 am

Wow I just got a MPD 32 about a week ago. I decided to give the Live Lite a try and now I'm here looking for tips and tricks to get rolling with Live. I have to say the MPD 32 is way better than the previous two versions. Works for the most part right out the box. No LCD glitches, or software glitches. Transport controls work just fine. It also set up with M-Audio's Torq software right away and I was able to map all the knobs and sliders no problem. This is a way more solid midi controller than the Trigger Finger or the MPD 24. Both of which I tried and did not keep. The MPD 32 is a keeper.
2 x SL 1210 M5G
2 X SL DZ1200
DJM 909/800
MV 8800/ Axiom 61/ MPD 32
FL 9 XXL Signature Bundle/ Komplete 6

Gnosis
Posts: 33
Joined: Mon Dec 12, 2005 2:26 am

Post by Gnosis » Mon Apr 14, 2008 1:18 pm

Mine arrived today :D

Can anyone help get the note-repeat function to sync with live? I've set the tempo setting to 'external' in the 'global' settings menu and turned on all the midi inputs and outputs in Live's preferences but it seems to play back at a totally different tempo.

Any ideas?

Rahlo
Posts: 716
Joined: Tue Feb 04, 2003 6:01 am
Location: Indianapolis, USA
Contact:

Post by Rahlo » Mon Apr 14, 2008 1:18 pm

I've been using the 32 for a couple of weeks, and am finishing up a short tour using it to do live looping and triggering whole trax. It has been a flawless performer for me, though the software editor did crash a couple of times. As has been mentioned already though, it's just as easy to program it from the unit itself, so I do that and then mainly use the software editor to save my settings.

I'll be posting a video soon demonstrating how I use it live.
peace,

rahlo
------------------------------------------------------
http://www.rahlo.com

MacBook Pro, Live 8, Reason 4, Akai MPD 32, Akai MPK 49, Akai APC 40, Metric Halo ULN-2 expanded, Apogee Duet.

kb420
Posts: 2740
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:35 am
Location: Cydonia on the 4th Planet

Post by kb420 » Mon Apr 14, 2008 3:39 pm

Gnosis wrote:Mine arrived today :D

Can anyone help get the note-repeat function to sync with live? I've set the tempo setting to 'external' in the 'global' settings menu and turned on all the midi inputs and outputs in Live's preferences but it seems to play back at a totally different tempo.

Any ideas?

You said you turned on the midi inputs and outputs, but in that same window did you turn on the sync out to the mpd?
H20nly wrote:fuck Bitwig.

Gnosis
Posts: 33
Joined: Mon Dec 12, 2005 2:26 am

Post by Gnosis » Tue Apr 15, 2008 5:15 am

sorry, the sync to the note repeat seems to be working now. :)

benmiron
Posts: 180
Joined: Tue Apr 08, 2008 4:38 pm
Contact:

Post by benmiron » Tue Apr 15, 2008 6:01 am

is it worth the 100 bucks more then the 24?

Rahlo
Posts: 716
Joined: Tue Feb 04, 2003 6:01 am
Location: Indianapolis, USA
Contact:

Post by Rahlo » Tue Apr 15, 2008 12:46 pm

benmiron wrote:is it worth the 100 bucks more then the 24?
It is, imo. You get a lot more control and flexibility with the 32. You can basically make it 3 different controllers with the control banks, which is real cool.
peace,

rahlo
------------------------------------------------------
http://www.rahlo.com

MacBook Pro, Live 8, Reason 4, Akai MPD 32, Akai MPK 49, Akai APC 40, Metric Halo ULN-2 expanded, Apogee Duet.

benmiron
Posts: 180
Joined: Tue Apr 08, 2008 4:38 pm
Contact:

Post by benmiron » Tue Apr 15, 2008 2:01 pm

is there added support for ableton ? I got the 24 and I can even set it up without MPDaccess

kb420
Posts: 2740
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:35 am
Location: Cydonia on the 4th Planet

Post by kb420 » Tue Apr 15, 2008 2:28 pm

Ableton is the default preset.
H20nly wrote:fuck Bitwig.

benmiron
Posts: 180
Joined: Tue Apr 08, 2008 4:38 pm
Contact:

Post by benmiron » Tue Apr 15, 2008 3:38 pm

what do you mean ableton is the default preset?

kb420
Posts: 2740
Joined: Fri Jan 13, 2006 3:35 am
Location: Cydonia on the 4th Planet

Post by kb420 » Tue Apr 15, 2008 9:38 pm

The Mpd comes with 30 presets. When you connnect your MPD to your computer, it's default preset is Ableton Live.
H20nly wrote:fuck Bitwig.

Tigersharc1
Posts: 21
Joined: Tue May 15, 2007 3:27 am
Location: San Diego, Cali
Contact:

Post by Tigersharc1 » Wed Apr 16, 2008 4:45 am

I would definitely say the MPD 32 is worth the money.
2 x SL 1210 M5G
2 X SL DZ1200
DJM 909/800
MV 8800/ Axiom 61/ MPD 32
FL 9 XXL Signature Bundle/ Komplete 6

benmiron
Posts: 180
Joined: Tue Apr 08, 2008 4:38 pm
Contact:

Post by benmiron » Wed Apr 16, 2008 2:23 pm

Just ordered one and cant wait for it to arrive.


I already forsee not knowing how to sync tempo.... can someone lay out a step by step?

Post Reply