Can any MIDI control geniuses disect whats happening here..?

Discussion of music production, audio, equipment and any related topics, either with or without Ableton Live
danshaw
Posts: 69
Joined: Wed Mar 05, 2008 7:37 pm

Can any MIDI control geniuses disect whats happening here..?

Post by danshaw » Sun Jun 01, 2008 10:48 pm

Moldovers demonstration of how he works still leaves me confused

http://www.youtube.com/watch?v=L2McDeSKiOU

He has a Live template available to download, but this still seems quite difficult to understand. The main question is just how does he get so much control over each of the tracks. It seems he can do anything to any track thats playing. I cant workout how to map something similar on my Remote SL

His template is here:
http://www.moldover.com/controllerism/d ... m_2007.zip


Does anyone understand what exactly he's doing, if you watch the beginning of the Youtube vid above......

Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

Post by Machinate » Sun Jun 01, 2008 11:11 pm

I'm sorry but you really need to ask a much much MUCH more specific question. It's like asking "how do you DJ?". Since the video quite clearly specifies that he has a ton of custom plugins and hardware mods I reckon that's not what you're talking about?

Trypset
Posts: 868
Joined: Mon Jan 21, 2008 2:14 pm
Location: Horticulture Dept., Texas A&M

Post by Trypset » Mon Jun 02, 2008 12:23 am

:) nice one brother, woo hoo
TrypseT
Live 8 Full (not suite), ES-1 MKII, Microkorg, MPC 1000, 2 1200's, Ms. Pinky's, OSX, Edirol FA-101, and a crate 'o' wax

danshaw
Posts: 69
Joined: Wed Mar 05, 2008 7:37 pm

Post by danshaw » Mon Jun 02, 2008 9:02 am

It seems he can do anything to any track thats playing. I cant workout how to map something similar on my Remote SL

Is it possible that he can switch the "focus" of what he's controlling to different tracks in live?

e.g. he's mashing up the beat, then he mashes up the vocal. Or do controls have to be set up for one thing only?

Meef Chaloin
Posts: 2164
Joined: Thu Jul 21, 2005 10:09 pm

Post by Meef Chaloin » Mon Jun 02, 2008 9:31 am

cant watch the video but you can access everything pretty much on a track with Mackie control emulation


j0shu@
Posts: 547
Joined: Tue Sep 20, 2005 7:27 pm
Location: tn
Contact:

Post by j0shu@ » Mon Jun 02, 2008 3:04 pm

good lord, just watch the whole video! he explains it all...

doh!

danshaw
Posts: 69
Joined: Wed Mar 05, 2008 7:37 pm

Post by danshaw » Mon Jun 02, 2008 3:08 pm

Hi j0shu@
I cant seem to find the point where he explains how to program Ableton to tap out the drums one beat ata time like a gate effect. Where is this explained?

sinnatagg
Posts: 137
Joined: Sat Mar 19, 2005 7:45 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Post by sinnatagg » Mon Jun 02, 2008 3:23 pm

danshaw wrote:Hi j0shu@
I cant seem to find the point where he explains how to program Ableton to tap out the drums one beat ata time like a gate effect. Where is this explained?
Set your clips to launch mode trigger and quantization 1/16th.


-a

danshaw
Posts: 69
Joined: Wed Mar 05, 2008 7:37 pm

Post by danshaw » Mon Jun 02, 2008 3:47 pm

OK lets nail this down a little, heres a screengrab of Moldovers template. I'd like to work out why there is a midi track for every audio track and what exactly they are doing there

Image

sinnatagg
Posts: 137
Joined: Sat Mar 19, 2005 7:45 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Post by sinnatagg » Mon Jun 02, 2008 3:58 pm

sinnatagg wrote: Set your clips to launch mode trigger and quantization 1/16th.

I was thinking of the white keys obviously.

His Reaktor ensembles has a lot of midi mappings so I guess a lot of controls goes there. To get the exact same thing (gate lasts while key is held down) in ableton I think you'll need some midi translation software or a plugin.


-a

ewistrand
Posts: 1537
Joined: Sat Feb 23, 2002 5:33 am
Location: Eagan, Minnesota

Post by ewistrand » Mon Jun 02, 2008 4:00 pm

danshaw wrote:OK lets nail this down a little, heres a screengrab of Moldovers template. I'd like to work out why there is a midi track for every audio track and what exactly they are doing there

Image
He's running a Reaktor ensemble with multiple instruments. Each instrument has its own MIDI channel and set of outputs (Reaktor as a plugin effect has a multi-output option- that's why he has it loaded as an effect.

ew

danshaw
Posts: 69
Joined: Wed Mar 05, 2008 7:37 pm

Post by danshaw » Mon Jun 02, 2008 4:02 pm

so what can be done with those midi channels, why are they there?

ewistrand
Posts: 1537
Joined: Sat Feb 23, 2002 5:33 am
Location: Eagan, Minnesota

Post by ewistrand » Mon Jun 02, 2008 4:04 pm

They're controlling the Reaktor instruments...

ew

sinnatagg
Posts: 137
Joined: Sat Mar 19, 2005 7:45 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Post by sinnatagg » Mon Jun 02, 2008 4:05 pm

danshaw wrote:so what can be done with those midi channels, why are they there?
Probably just to route midi input.


-a

Post Reply