From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

UHE is now closed. For Technical Support from Ableton, please go here: http://www.ableton.com/support
Locked
thefunktopus
Posts: 41
Joined: Sat Apr 18, 2009 5:19 pm

From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by thefunktopus » Thu Jan 07, 2010 11:11 pm

Recently upgraded my ram because I was running too many tracks and effects for 2gb to handle. Thought the extra two gigs would help, but I don't see a difference. Thanks in advance.

macbook pro 2.4 GHz Intel Core 2 Duo
5400 rpm hard drive
4gb 667 MHz DDR2 SDRAM

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by kleine » Thu Jan 07, 2010 11:31 pm

A faster drive might help running more tracks as well...

Best,
Christian

thefunktopus
Posts: 41
Joined: Sat Apr 18, 2009 5:19 pm

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by thefunktopus » Fri Jan 08, 2010 12:26 am

Any other macbookers out there with this problem? Is a 5200 rpm hard drive simply just not enough for FX intensive electronic music production? I upgraded to the macbook so that I would not have any problems like this.

ud dude
Posts: 36
Joined: Thu Dec 17, 2009 1:52 am

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by ud dude » Fri Jan 08, 2010 5:38 am

I have always read that audio productions should be from 7200 rpm drives.

Lo-Fi Massahkah
Posts: 3602
Joined: Fri Jun 04, 2004 2:57 pm
Location: The south east suburbs of Malmö, Sweden.

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by Lo-Fi Massahkah » Fri Jan 08, 2010 5:47 am

How many tracks are we talking about? What bit- and samplerate?

.m

infiniteB
Posts: 633
Joined: Tue Jul 01, 2008 1:17 am
Location: Pittsburgh, PA, USA
Contact:

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by infiniteB » Fri Jan 08, 2010 6:06 am

2 to 4 gave me the boost i needed... was runnin OKAY before... after, it takes a lot to freeze or crash, if at all... and that's running 2 Stylus RMX's, several Massive's, several audio and midi tracks, reverbs, etc...

I have a core 2 duo macbook, circa summer 2008
PRODUCER/LYRICIST

(SNEAK PREVIEW OF MY ALBUM)
SOUNDCLOUD
http://soundcloud.com/infinitebeyond/
MYSPACE
http://www.myspace.com/infiniteb
TWITTER:
http://twitter.com/InfiniteBeyond

AceLuby
Posts: 1124
Joined: Mon Aug 17, 2009 1:40 pm
Location: Mpls, MN
Contact:

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by AceLuby » Fri Jan 08, 2010 2:43 pm

infiniteB wrote:2 to 4 gave me the boost i needed... was runnin OKAY before... after, it takes a lot to freeze or crash, if at all... and that's running 2 Stylus RMX's, several Massive's, several audio and midi tracks, reverbs, etc...

I have a core 2 duo macbook, circa summer 2008
Not running mac, but I have 4 gigs in my laptop, but Live only uses 2 of it (which has been verified). I was basically told to deal with it.
levimoniz wrote:yes i'm a hypocrite and not intelligent

infiniteB
Posts: 633
Joined: Tue Jul 01, 2008 1:17 am
Location: Pittsburgh, PA, USA
Contact:

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by infiniteB » Fri Jan 08, 2010 3:07 pm

AceLuby wrote:
infiniteB wrote:2 to 4 gave me the boost i needed... was runnin OKAY before... after, it takes a lot to freeze or crash, if at all... and that's running 2 Stylus RMX's, several Massive's, several audio and midi tracks, reverbs, etc...

I have a core 2 duo macbook, circa summer 2008
Not running mac, but I have 4 gigs in my laptop, but Live only uses 2 of it (which has been verified). I was basically told to deal with it.
regardless, it made a big difference - noticeable difference - for me.
PRODUCER/LYRICIST

(SNEAK PREVIEW OF MY ALBUM)
SOUNDCLOUD
http://soundcloud.com/infinitebeyond/
MYSPACE
http://www.myspace.com/infiniteb
TWITTER:
http://twitter.com/InfiniteBeyond

AceLuby
Posts: 1124
Joined: Mon Aug 17, 2009 1:40 pm
Location: Mpls, MN
Contact:

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by AceLuby » Fri Jan 08, 2010 7:04 pm

infiniteB wrote:
AceLuby wrote:
infiniteB wrote:2 to 4 gave me the boost i needed... was runnin OKAY before... after, it takes a lot to freeze or crash, if at all... and that's running 2 Stylus RMX's, several Massive's, several audio and midi tracks, reverbs, etc...

I have a core 2 duo macbook, circa summer 2008
Not running mac, but I have 4 gigs in my laptop, but Live only uses 2 of it (which has been verified). I was basically told to deal with it.
regardless, it made a big difference - noticeable difference - for me.
I'm sure it would. Any background processes run on my other 2 gigs which means live gets my full 2 while everything else fights for the other 2.
levimoniz wrote:yes i'm a hypocrite and not intelligent

thefunktopus
Posts: 41
Joined: Sat Apr 18, 2009 5:19 pm

Re: From 2 to 4 GB of Ram. No difference. ???

Post by thefunktopus » Sun Jan 10, 2010 1:51 am

Lo-Fi Massahkah wrote:How many tracks are we talking about? What bit- and samplerate?

.m
In this particular session, there are 26 active tracks. 40 total. I run an average of about 4 or 5 fx per track at 16bit 44100 sample rate. I know I could clean it up a little bit and that would help... But I feel like it really shouldn't be a problem with my setup.

7200 rpm hard drive necessary?

Locked