Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

UHE is now closed. For Technical Support from Ableton, please go here: http://www.ableton.com/support
Locked
clank72
Posts: 70
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:45 am

Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by clank72 » Tue Jul 06, 2010 4:09 pm

I've noticed that Live is not displaying my Spectrasonics VST Instruments. They show up find in other DAWs.

Anyone else? i'm on mac.
Mac user

[dfi]
Posts: 193
Joined: Tue Feb 19, 2008 8:15 am
Location: Ableton Headquarters
Contact:

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by [dfi] » Wed Jul 07, 2010 12:51 pm

Hi,

what OS do you have on your Mac?
Which exact versions of the Spectrasonics plugins do you have?
Have you used universal binary installers?

best,
dfi

clank72
Posts: 70
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:45 am

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by clank72 » Thu Aug 05, 2010 11:37 am

Thanks for the reply.

I haven't used the universal binary installers. Not sure how that works. I'm running 10.5.8 Intel. Latest Spectrasonics plugin updates installed.
Mac user

remute99
Posts: 101
Joined: Fri Jan 16, 2009 5:26 pm

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by remute99 » Thu Aug 05, 2010 2:32 pm

clank72 wrote:I've noticed that Live is not displaying my Spectrasonics VST Instruments. They show up find in other DAWs.

Anyone else? i'm on mac.

Try removing them from the VST/AU folder, rescanning in Live, add them back and rescan again.
Mac Pro
Quad-Core Intel Xeon 2 x 2.8 GHz
10 GB RAM
OSX 10.5.6

clank72
Posts: 70
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:45 am

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by clank72 » Fri Aug 06, 2010 5:28 am

Thanks for the idea. I just tried this, a few times, and they still do not show. weird.
Mac user

kleine
Posts: 1851
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by kleine » Fri Aug 06, 2010 8:12 am

Hello,

Are you sure they are UB (Universal Binary)?
Otherwise they won´t show up.

1. Open the folder where you have your plugin files installed in. On a Mac you have 2 system folder where plugins are usually installed by default:

Macintosh HD:/library/audio/plug-ins/VST (for VST Plugins)

Macintosh HD:/library/audio/plug-ins/components (for AU Plugins)

2. Locate the problematic plugin file and select it.

3. Press Apple+I to bring up the info view.

4. In the Info window's 'General' section, it will display the document type, either 'Universal' or 'PowerPC'. If this is a PowerPC file, it is not compatible with Intel Macs.

Best,
Christian

clank72
Posts: 70
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:45 am

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by clank72 » Fri Aug 06, 2010 9:39 am

It says "PowerPC". If this is not compatible, then why does it open in my 3 other DAWs?

Thanks for your help.
Mac user

clank72
Posts: 70
Joined: Fri Jun 27, 2008 10:45 am

Re: Spectrasonics plug-ins not showing up? (Mac)

Post by clank72 » Fri Aug 06, 2010 9:59 am

I recived information on the Spectrasonics website

Will the Atmosphere/Trilogy plug-ins ever have true "Universal Binary" updates?
No, unfortunately this is not possible with the licensed engine. Instead, we have created new instruments from the ground up with our own STEAM engine, which incorporate all the sounds from the original Atmosphere and Trilogy instruments.

Omnisphere and Trilian, the successors to Atmosphere and Trilogy, are Universal Binary and run natively on Intel Mac machines. Atmosphere and Trilogy customers can upgrade to Omnisphere and Trilian.

I'll probably upgrade.
Thank you for your time.
Mac user

Locked