delay on midi notes sent over IAC driver

UHE is now closed. For Technical Support from Ableton, please go here: http://www.ableton.com/support
Locked
taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Mon Jul 19, 2010 2:07 am

I think I reported this in a previous version.

Occasionally there is a significant delay on midi notes that are sent over the IAC driver to control functions within Live.

For example

- quantize is 1 bar.
- note is midi mapped to record in slot 1
- note fired on second half of bar 3
- recording should begin on downbeat of bar 4
- occasionally, recording will begin on downbeat of bar 5


Live 8.1.4
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Sat Jul 31, 2010 6:13 pm

I'm still having this problem. Haven't heard from support.
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

hoffman2k
Posts: 14694
Joined: Tue Jun 15, 2004 6:40 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by hoffman2k » Sat Jul 31, 2010 8:04 pm

The IAC driver has a bit of jitter. Especially when running heavy applications like Live.
It might be some messages arrive past the threshold for triggering the clip in time.

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Sun Aug 01, 2010 6:26 pm

ah...

Do you know what a solution would be?

I use the IAC pretty heavily to control both Live and SooperLooper.

The delay is quite noticeable in 8.1.4. Perhaps every 3rd song I run, the delay problem pops up, which throws off my song sequencing (i.e. if a loop doesn't start recording, the song doesn't work).

If this had been the case previously I wouldn't have build my performance around this method. The delay is now too flaky to rely on.

I'm running the same songs and even moved my effects processing off to DSP on the MOTU Ultralite. So if anything, things should be slimmer than usual.

Any solution appreciated.

Thanks for the reply.
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

hoffman2k
Posts: 14694
Joined: Tue Jun 15, 2004 6:40 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by hoffman2k » Sun Aug 01, 2010 8:33 pm

While the IAC driver has always been useful for basic control, triggers can be a bit unreliable.

However, half a bar jitter does seem a bit much. The delay usually varies between 10-30 ms.
Not sure which tempo you're playing at, so it may be the IAC is still suitable for this after all.

Since you got 1 bar quantization, maybe set the note trigger to the second note of the last bar.
That gives you the maximum time for that trigger.

If the results are still unreliable after that, there may be some other problem.
In that case, give us details (or snapshots) of your MIDI settings. Maybe its a MIDI signal loop that is interfering. Or just something enabled that shouldn't be and gives unreliable results.

Cheers,

- Bjorn

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Mon Aug 02, 2010 3:43 am

I'm actually sending the notes on the 2nd beat of a 4 beat bar. So there should be plenty of time for the event to happen by the downbeat of the next bar.

Been doing it this way for donkeys years....

Interestingly I just made a screenshot and there is a blank midi input. You'll see it here:
Image

What do you think that is?? I have no other devices in use.

This is a screenshot from a couple months ago when I was using 8.1.1
Image
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

hoffman2k
Posts: 14694
Joined: Tue Jun 15, 2004 6:40 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by hoffman2k » Mon Aug 02, 2010 11:48 am

From the help menu, choose "report a bug" which creates a bug pack. Send it to bugs@abe.. and include the screenshot with the blanked port and a link to this thread. You don't usually get a reply from that address (you do from support@), so its just a way of making sure this ends up on a developers plate.

I have no idea why its blanked, but that definitely isn't normal.
Is it always that way? And if so, do other applications like MIDI Pipe offer any clues which port may be blanked out?
Maybe try disabling an re-enabling the IAC driver.
If it is a Live bug, then the report pack may offer some clues to those investigating this.

Which role does MIDI Pipe play in this setup?

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Mon Aug 02, 2010 3:27 pm

midipipe hosts the Applescripts I use to open and save sets, and launch or kill the SooperLooper GUI

it also filters messages from my FCB1010 coming down any channel other than 1 or 9.
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Mon Aug 02, 2010 4:40 pm

I just ran my sets a whole bunch of times in 8.1.3 and 8.1.4

the delay is only occurring in 8.1.4
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

hoffman2k
Posts: 14694
Joined: Tue Jun 15, 2004 6:40 pm
Location: Belgium
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by hoffman2k » Mon Aug 02, 2010 8:11 pm

taximouse wrote:I just ran my sets a whole bunch of times in 8.1.3 and 8.1.4

the delay is only occurring in 8.1.4
Might seem like a lame suggestion, but could you try the latest beta? (8.1.5b2)
Quite a lot of changes since 8.1.4. Though I'll be honest, I have no clue what the problem may be. This apparently isn't a MIDI jitter problem. And your MIDI settings seem fine as far as I can tell. Apart from that ghost port that is..

taximouse
Posts: 370
Joined: Sat Mar 19, 2005 4:05 am
Location: the woods, north
Contact:

Re: delay on midi notes sent over IAC driver

Post by taximouse » Tue Aug 10, 2010 7:33 pm

I got through my concert last week. So I'll try the beta this week.
MacBook Pro 2.93 Ghz, early 2009, 4GB RAM
OS 10.5.8
Live 8.1.4
Motu Ultralite + FCB1010 + SooperLooper + cello


twitter: zoecello
http://www.zoekeating.com

Locked