Page 1 of 4

Ableton won't start due to time change in the UK

Posted: Sun Oct 30, 2005 5:20 pm
by scorb
Today I got 3 calls from friends who couldn't boot Live up today. When I went to open mine the same thing happened!

After a while we concluded that the automatic date change in windows (from British Summertime to gmt) somehow caused live to generate a serious program error when attemting to run it.

Eventually after removing the plugins folder and dumping the live preferences we managed to get live running again (though not without having to rescan all plugins and sort out all our preferences again!!!!)

One friend got a bsod and another couldn't do a set last night at 2am!

Nice one ableton!

Posted: Sun Oct 30, 2005 5:35 pm
by protocol
Lol, I don't believe this.

Posted: Sun Oct 30, 2005 5:55 pm
by peeddrroo
yeah, i had a problem also when loading Live today. Live couldn't start up (caused a serous error after scanning the VST folder).
i reinstalled some Waves VSTs and then it was fine again.

we also had a time change last night. :?

Posted: Sun Oct 30, 2005 8:09 pm
by Jesper
I can't open live today, must be the same problem. I get "A serious program error has occurred, yada yada yada" ...

I have a shitload of demo plugs installed so I'll begin by removing them. It would be nice to be able to use Live again :?

Posted: Sun Oct 30, 2005 8:53 pm
by Angstrom
Yes , I also cannot start Live today.

this is a BIG HORRIBLE BUG

###

edit

another case of TRASH THE PREFS

that fixed it.

Posted: Sun Oct 30, 2005 10:14 pm
by timothyallan
hehe, i had friends call me last night too about this. Too bad about just being able to trash the prefs... They reinstalled everything! Poor bastards

Posted: Sun Oct 30, 2005 10:22 pm
by Cone
Could this be Windows specific then? I was going to set the system clock on my Mac this morning but I found out it had adjusted itself to standard time. No problems starting up and using Live at all. Haven't tried on Windows yet.

Posted: Sun Oct 30, 2005 10:22 pm
by markaugust
had exactly the same thing this morning

Posted: Sun Oct 30, 2005 10:24 pm
by T_Zox
I've had the same problem - very annoying bug!

But i tried to turn the OS back to the old time, and it worked :D

Posted: Mon Oct 31, 2005 2:29 am
by timothyallan
AAAARGHH!!

I just spent the past two hours mucking with this bug.

My VST scan would constantly crash Live so I had to add each VST one by one, load live, close live, add another vst, load live, close live etc etc.. for two hours!

Now Live loads, but my Zeta+ synth will not load. It crashes Live on start with Live saying 'Error in module "unknown"'

So no more Z3ta+ for me in Ableton. I loved that synth.

Bloody hell i'm frustrated.

Posted: Mon Oct 31, 2005 3:20 am
by xxjojoxx
to trash the preferences... do i just delete the preferences.cfg file?

Posted: Mon Oct 31, 2005 8:59 am
by amo
xxjojoxx wrote:to trash the preferences... do i just delete the preferences.cfg file?
exactly

Posted: Mon Oct 31, 2005 9:05 am
by martin808
i had the same problem,
trashed the preferences and it was cool.

wht did it do this? weird

Posted: Mon Oct 31, 2005 9:08 am
by amo
martin808 wrote:i had the same problem,
trashed the preferences and it was cool.

wht did it do this? weird
Is it the millenium+5 bug ??? :D
Sorry for all of you guys, especially for those who were performing and their computers automatically changed time... Weird cause nothing happened to me, here in france !
Best,
amo

Posted: Mon Oct 31, 2005 9:25 am
by spiralised
hmm. works fine for me..... no problems caused by clock goin back an hour..... strange :?