Beta of upcoming 6.0.2 bug-fix update available

UHE is now closed. For Technical Support from Ableton, please go here: http://www.ableton.com/support
Alex
Posts: 4006
Joined: Wed Apr 03, 2002 1:07 pm
Location: Ableton Headquarter

Beta of upcoming 6.0.2 bug-fix update available

Post by Alex » Mon Nov 20, 2006 5:47 pm

Hi folks,

a beta version of the upcoming Live 6.0.2 bug fix release is online.
This version 6.0.2b4 is free for every Live 6 user.

Use the following links to download the beta and see the changes
compared to Live 6.0.1 below.

http://www.ableton.com/_common/download ... e602b4.dmg
http://www.ableton.com/_common/download ... e602b4.zip

Please send all your beta feedback to beta@ableton.com.

Note: Because the version is in beta state we strongly recommend to operate
on copies of your data only.


Kind Regards,
/Alex




Changes from Live 6.0.2b3 to Live 6.0.2b4



Bug fixes:


Setting the chance value of the MIDI Random Device to 100% would only
work as 99%.

The choice and scale values of the MIDI Random device would not
be quantized properly to integer values





Changes from Live 6.0.2b2 to Live 6.0.2b3



Improvements:


Easier macro-mapping by adding the "Map to Macro .." menu
to each context menu of a device parameter within a group.



Bug fixes:


Soft-Takeover would not work for 14 bit CC and PitchBend


Crash when drag'n drop objects from third party VST plug-ins directly
into Live (for instance when drag a MIDI pattern from FXpansion Guru into Live)


Setting the Arp device to "hold" mode could lead to an unpredictable behavior


Crash when leaving the MIDI map mode after mapping PitchBend to a clip slot.


Under certain conditions sending MIDI Feedback caused by MIDI mapped value
changes (like parameter automations for instance) could lead to a crash on
multi core/processor machines.


Srubbing within a clip detail view via mouse move with left button pressed
would not work properly when global record was enabled.





Changes from Live 6.0.1 to Live 6.0.2b2



Improvements:


Deferred opening of sample files when loading all kind
of documents (Live sets, presets, live clips, ...) which are
saved with Live version 6.0.2b2 or later.


Prohibit render/freeze/consolidate as long as there are samples decoding
or deferred loading


Several multi-sample import improvements


Several improvements related to scene selection:
- select scene on remote launch
- synchronizing the highlight and selection in more cases
- setting track highlight to return when clicking o
a return Slot
- setting track highlight to Master when
navigating from slot to scene by arrow


Performance improvement for documents with very large numbers
of midi clips in the arranger


Performance improvement for the loading of Live clips


Crop samples via context menu for for selections in session and arranger



Bug fixes:


When un-grouping a rack inside a rack, the macro mapping for
the chain selector on the inner rack was cleared.


Hot-Swap button was accidentally disabled if the effect or instrument
device was disabled.


When install upgrade packages, sample files could be
accidentally de-installed.


'Fire selected scene' via MIDI Controller surface would not select
the next scene.


Based on rounding problems there could be a difference between
the value of an absolute MIDI control and the value display of a
Macro mapped to that control.


The 'Return' key could not be used to turn off
Hot-Swap mode when device chain is selected.


Under certain conditions CompressorI could crash when the incoming
audio signal has a very high level.


Loop length modulation for Sampler would not work properly and could
caused a flashing "Red D" under certain conditions.


Endless loop in the Beat Repeat device would not work properly
for a very high tempo. (> 600 bpm)


Sending MIDI Events from Live to a ReWire slave would not work properly
for multiple tracks.


When soloing multiple tracks using learned midi or key, the un-soloing
could keep a single track muted.


Under certain conditions and depending on the routing, deleting of MIDI devices
could result in 'hanging' notes.


Live would not recognize customized the Desktop location. (Win only)


The 'Arm' LED on Mackie Control was not correctly updated when freezing a track.


The Tascam 1082 device did not work properly with the Mackie Control
controller surface script.


When the chain selector was deselected the selection frame would draw gray
corners over the chain selector.


A sample with loop on would crop at the sample end and not at the loop end.


Follow actions would be accidentally stopped after global record was switched off.


Entering Global Groove via keyboard would often ends up in wrong value.


There was a inaccuracy when a value is typed into autofilter's
cutoff frequency field.


MIDI pre-listening would not work for clips that did not contain
an instrument.


The list of live packs in the preferences would not grow,
e.g. after searching for packs on disk.


In Live sets with many internal routings, monitored but
unused audio tracks need more cpu load than in Live 5.


Re-freeze of a clip after an unlinked envelope loop change would
not work properly.


"Ctrl 1..9" keys would no longer work on French keyboards. (Win only)


Dumping the preset to a Behringer BCR or BCF would not work
properly (Error "Err22")


Under certain conditions the Rubberband selection would not
be visible in midi editor when using the piano keys for track selection.


When closing the video window and then dragging a video clip
around in the arranger, the video window would reopen.


Sampler's morph filter would not work properly
after a sample rate change.


When samples go online or offline some views didn't update correctly.
This could lead to problems playing clips after opening a document.


When loading an AU factory presets into a document, any changes to
the plug in after the preset load would be lost after saving and
reloading the document. (Mac only)


Avoid writing extra junk at the end of sound files, because some sound
editors choke on this.
Last edited by Alex on Sat Nov 25, 2006 12:16 am, edited 1 time in total.

serotoninsteve
Posts: 1094
Joined: Wed Jan 28, 2004 2:27 pm
Location: Luxembourg

Post by serotoninsteve » Mon Nov 20, 2006 5:56 pm

Seems to be a small bugfix update only! :lol:

A huge list, nice work.

Greetings
MBP 15,4" 2,53GHz C2D 4Gb late 2008 / Mac OS X.6.2 / Novation Remote 37SL Compact / TriggerFinger / FaderfoxDJ2 / Padkontrol / UC33 / SM Audio TB202 / Audiofire2 / Apogee Duet / Event OPAL's / HD25 /

kuniklo
Posts: 721
Joined: Tue Jul 06, 2004 10:02 pm

Re: Beta of upcoming 6.0.2 bug-fix update available

Post by kuniklo » Mon Nov 20, 2006 6:25 pm

Alex wrote: Crop samples via context menu for for selections in session and arranger
Thanks for this! An in-place normalize would be very handy too.

Joshua Boden
Posts: 110
Joined: Sun Dec 26, 2004 2:14 am
Location: NOVA/DC
Contact:

Post by Joshua Boden » Mon Nov 20, 2006 7:51 pm

When will these bug fixes no longer be 'beta'?

d.chong
Posts: 38
Joined: Sun Jun 04, 2006 4:42 pm
Location: Paris
Contact:

Post by d.chong » Mon Nov 20, 2006 9:32 pm

I didn't crash since the nu beta
thanks guys
:lol:

glitchrock-buddha
Posts: 4357
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:29 am
Location: The Ableton Live Forum

Post by glitchrock-buddha » Tue Nov 21, 2006 8:18 am

Any plan to fix the bug where the novation SL returns to automap when you midi learn a knob in a template? and the bug where pick-up/value-scaling don't work on macs(intel at least) when you return to automap from a template?

Thanks for the updates btw.

grb
Professional Shark Jumper.

nolus
Posts: 823
Joined: Fri Dec 03, 2004 12:31 pm
Location: Little Blighty On The Down

Post by nolus » Tue Nov 21, 2006 8:24 am

Thanks for that lot, good work!

Q. are you still working through the remaining open issues in the live 6 beta forum? or should I repost on this forum if I think my problem still needs fixing?
"That very perceptive of you Mr Stapleton, and rather unexpected... in a G Major"

Tarekith
Posts: 17634
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Beta of upcoming 6.0.2 bug-fix update available

Post by Tarekith » Tue Nov 21, 2006 12:46 pm

kuniklo wrote:
Alex wrote: Crop samples via context menu for for selections in session and arranger
Thanks for this!
Ditto, this is MUCH easier now.

citrik
Posts: 49
Joined: Wed Feb 27, 2002 11:40 pm
Location: SF - Berlin

Sync issue...

Post by citrik » Wed Nov 22, 2006 9:09 am

Hi

I have an issue that's killed my productivity and has been very frustrating... I was hoping this patch would fix it as a few other people have reported the same issue. It is un-changed in 6.0.2b4...

If you are recording midi parts or external synths/drummachines that are synched via midi clock everything arrives almost a 32nd note late when using external sync. This affects both Midi and Audio, both are offset by the same amount. Everything arrives a few ms early when using internal sync.

This is on an Intel Mac Book Pro. I've tried it with all three of the Motu interfaces I have, Fastlane, ExpressXT and 828mk2. I don't have a non MOTU interface to try, but they all work fine in Logic. I have some sample projects I can send if It would be helpful.

Thanks for your efforts...

Gavin
-CitrikSystems-
-minimaltechno-

Vance
Posts: 348
Joined: Mon Aug 30, 2004 10:35 am

Re: Beta of upcoming 6.0.2 bug-fix update available

Post by Vance » Wed Nov 22, 2006 1:16 pm

Alex wrote: When loading an AU factory presets into a document, any changes to
the plug in after the preset load would be lost after saving and
reloading the document. (Mac only)
Haven't had time to test the new beta yet, but muchas gracias for fixing this :)

Tarekith
Posts: 17634
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Sync issue...

Post by Tarekith » Wed Nov 22, 2006 3:05 pm

citrik wrote:If you are recording midi parts or external synths/drummachines that are synched via midi clock everything arrives almost a 32nd note late when using external sync. This affects both Midi and Audio, both are offset by the same amount. Everything arrives a few ms early when using internal sync.
Check the MIDI preferences, you can specify an offset for each device for just this reason.

citrik
Posts: 49
Joined: Wed Feb 27, 2002 11:40 pm
Location: SF - Berlin

Post by citrik » Wed Nov 22, 2006 8:06 pm

Thanks for the reply Tarekith. You can set an offset to compensate for it, but It's odd to me that I've never had this issue before moving to Live 6 / Intel Mac or with other apps on Intel Mac. Even by seting an offest between -28.5 ms and -28ms the notes are still slightly off and do not align perfectly. It seems like a bug to me if it is not getting accurate clock sync.
-CitrikSystems-
-minimaltechno-

mrdave1981
Posts: 5
Joined: Thu Nov 23, 2006 1:50 am

AU and VST Pluggins NOT RECOGNIZED in Live 6.0.2b4

Post by mrdave1981 » Thu Nov 23, 2006 2:01 am

Since UPGRADING to LIVE 6 cetain AU and VSTs have not been recognized.
Specifically quadraSid (www.refx.net)

I was hoping this would be fixed in beta4... still NOT.

These are in the proper location
Library/Audio/Plug-Ins/Components
Library/Audio/Plug-Ins/Vst

quadraSid worked fine in Live 5.1

Thanks!

mrdave1981
Posts: 5
Joined: Thu Nov 23, 2006 1:50 am

AU and VSTs not recognized in Beta 4

Post by mrdave1981 » Thu Nov 23, 2006 1:56 pm

I'm an idiot the au in question (quadraSid) is a powerPC version. I guess that version 6 of Ableton does not support these... so it is not a bug.

A great patch would be to support either PowerPC or Universal AU/VSTs.

Just a thought!
DAVE

kineticUk
Posts: 1531
Joined: Tue Jul 12, 2005 2:37 am

Re: AU and VSTs not recognized in Beta 4

Post by kineticUk » Fri Nov 24, 2006 4:52 pm

mrdave1981 wrote:A great patch would be to support either PowerPC or Universal AU/VSTs.
Ableton doesn't need a patch, Live supports PowerPC or UB (Intel/PPC) AU/VSTs.
UB's are (meant to be) designed to install and run on either PowerPC or Intel Macs.
If you are using an intel mac and have PowerPC plugins they will not run in most cases. You must wait for the developer of the plugin to create a UB version.
This is all to do with hardware compatibility not Ableton Live Version 6 (They cannot patch away this problem).
Just thought I'd let you know.
Last edited by kineticUk on Fri Nov 24, 2006 7:57 pm, edited 1 time in total.
MacBook MacOS Live 9.7.1 Max for Live Push Logic

Locked