64 bit native Ableton Live?

Share your wishes for the future of Ableton Live
ChadThomas
Posts: 9
Joined: Sat Jun 12, 2010 8:39 pm

64 bit native Ableton Live?

Post by ChadThomas » Wed Jun 23, 2010 1:09 am

For those of us who have invested in new Intel Core i5/i7 machines running Snow Leopard (can't speak to Windows 7), we all know Live is a lot less reliable than in other version of OS X. THROW US A BONE ABLETON! Ableton Live on OS 10.6 for me is unusable. Live runs like a dream on my Powermac G4, so long as I don't mind being stuck only being able to a few plugins at a time with it's now-outdated PowerPC processor. Give a little bit of information. Live 8 has been out for far too long to not even hint at a new version. Ableton, whatever is to come in the next version of Live, it must be a doozy.
"The secret to creativity is knowing how to hide your sources."
-- Albert Einstein

2.66 GHz Intel Core i7 MacBook Pro 4 GB RAM, MOTU 828MKII

sparklepuff
Posts: 3300
Joined: Sat Apr 22, 2006 4:54 am
Location: Brooklyn

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by sparklepuff » Wed Jun 23, 2010 3:37 pm

Yeah, it's definitely time for music software to be 64 bit. I mean, Native Instruments already has several 64 bit versions of their plugins, and they are the slowest to accommodate technological advancements. See: When Macs when Intel. I bought a MacBook pro in January of whenever when the first ones were released. It was over a year before all of Native's plugs had universal binaries.

And with RAM so cheap, so many more computers have more than 4 gigs of RAM. I've got 8 in my laptop and 16 in my desktop. Yet I frequently have Live crash because it is out of memory. Totally unnecessary.
Guitar | Synths | Samplers | Ableton @ Phantogram & Big Grams

KrisM
Posts: 338
Joined: Mon Aug 17, 2009 9:38 pm
Location: TX, USA

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by KrisM » Wed Jun 23, 2010 5:23 pm

I wouldn't mind seeing a 64-bit Live SO LONG AS there is a useful, working bridge/solution for 32-bit plugins. Reaper 64 has no issues with any of my plugins.

Considering my next computer will be a 4-8GB MacBook Pro, and I'm eyeing Omnisphere, I'd definitely find 64-bit Live quite useful. :)
I don't 'produce.' I write music.

Paladino
Posts: 31
Joined: Fri Jun 04, 2010 9:49 pm

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by Paladino » Wed Jun 23, 2010 5:42 pm

+1

It would be great!

any1particular
Posts: 96
Joined: Fri Jun 29, 2007 2:24 am
Location: DETROIT USA
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by any1particular » Sat Jul 10, 2010 1:52 am

I'm in total disbelief that a cutting edge company like Ableton are so far behind the 64 bit curve. Hugely disappointing!

saintjoe
Posts: 66
Joined: Tue Jun 30, 2009 2:42 pm
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by saintjoe » Wed Jul 14, 2010 12:26 pm

add me to the list of those who really, really want to see live go 64 bit.

I'm still on 7, I see no reason to upgrade until live is 64 bit!

Sure reaper opens all plugins pretty much with no issue, and I have 64 bit Studio One installed, but, none of
these compare to Live. Really surprised they haven't done it yet. Or at least add some sort of memory server function
so plugins can access more ram or something.

can't wait to see this.
Push Tutorials - video manual and tutorials for Push - PushTutorials.com

Ableton Live Tips - tips, tutorials, & reviews for Ableton Live.

SoundsAndGear.com - music production news, tips, reviews, videos, and gear.

deanthomastunes
Posts: 75
Joined: Mon Feb 22, 2010 6:58 pm
Location: Norwich, UK

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by deanthomastunes » Thu Jul 15, 2010 10:27 pm

Even FL Studio 9.5 has a bit-bridging solution.
Progressive/Tech/Uplifting Trance
Soundcloud | Facebook | Twitter

LATEST RELEASES
BUY HERE

R0CC0
Posts: 16
Joined: Fri Oct 09, 2009 2:22 am

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by R0CC0 » Wed Jul 21, 2010 3:13 pm

Yes I'm with your guys, your not wrong. 64 bit is the future; it's inevitable. lets start developing the dedicated 64bit SW now so we can work out the problems with it before everything is 64 bit. The RAM consumption and dynamic depth of the newer vst/i are creeping up fast. The host must be able to keep up and utilize the demands, otherwise Ableton will become a weak entity.

saintjoe
Posts: 66
Joined: Tue Jun 30, 2009 2:42 pm
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by saintjoe » Wed Jul 21, 2010 3:18 pm

I'm already turning to Maschine or BPM over Live on a regular basis lately, no I can't use my plugins, but I can load up tons of instrument sound without worrying about hitting a ram limit.

Both are 64 bit programs so they can take advantage of my ram.

If either one of them implement vst hosting, it's over.

When I want to compose with my plugins, I open studio one or reaper, both can access my ram.
Push Tutorials - video manual and tutorials for Push - PushTutorials.com

Ableton Live Tips - tips, tutorials, & reviews for Ableton Live.

SoundsAndGear.com - music production news, tips, reviews, videos, and gear.

jansson
Posts: 2
Joined: Mon Apr 12, 2010 6:35 pm

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by jansson » Thu Jul 22, 2010 10:51 pm

I'm with you. We need 64-bit this year...

Sly One
Posts: 197
Joined: Sat Oct 09, 2004 3:16 pm
Location: London
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by Sly One » Sun Jul 25, 2010 1:06 pm

Desperately want this. Am constantly hitting the 2GB/process limit on my sets and it drives me to distraction.

Sly One
Posts: 197
Joined: Sat Oct 09, 2004 3:16 pm
Location: London
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by Sly One » Sun Jul 25, 2010 1:08 pm

As a stopgap, getting Live to farm out some processing to actual processes (rather than just threads) would be incredibly helpful in using the full complement of memory in my machine. Just a thought...

MPGK
Posts: 678
Joined: Fri Nov 27, 2009 10:57 am
Location: Hamburg

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by MPGK » Sun Jul 25, 2010 2:58 pm

+1

Can't say this often enough.

jace_(nz)
Posts: 67
Joined: Sun Feb 15, 2009 12:03 pm
Location: Manchester Uk

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by jace_(nz) » Mon Jul 26, 2010 11:20 am

+ 1 for 64Bit Support, I encounter daft Controller mapping issues On times Presuming this is down to running 32bit Pro on vista64, Either Way yes for a 64bit Version.

saintjoe
Posts: 66
Joined: Tue Jun 30, 2009 2:42 pm
Contact:

Re: 64 bit native Ableton Live?

Post by saintjoe » Mon Jul 26, 2010 2:27 pm

Sly One wrote:As a stopgap, getting Live to farm out some processing to actual processes (rather than just threads) would be incredibly helpful in using the full complement of memory in my machine. Just a thought...
you know I was thinking about that too, if we had the option to choose for plugins to run in their own processes outside of Live, that could be very helpful. I think that would hold a few of us over until native 64 support was introduced.

In theory, that would be pretty nice if they did it properly. Maybe even let us choose in options, which plugins we want to run as separate processes.

wonder how much work that would be to code in relation to coding for native x64 platforms.
Push Tutorials - video manual and tutorials for Push - PushTutorials.com

Ableton Live Tips - tips, tutorials, & reviews for Ableton Live.

SoundsAndGear.com - music production news, tips, reviews, videos, and gear.

Post Reply