Naming Midi Ports Possible?

Share your wishes for the future of Ableton Live
Post Reply
pmer
Posts: 16
Joined: Thu Jun 23, 2011 1:06 am

Naming Midi Ports Possible?

Post by pmer » Sat Jun 25, 2011 5:23 pm

Hi there,

I don't think this is possible, but hoping someone may have a workaround. Within the Midi Sync in Preferences, I don't see anyway of naming the various ports of a midi interface. This would help tremendously if you have 16 ports all going to various outboard instruments and you'd like names for each. Any ideas? Any help would be greatly appreciated.

Thanks in advance!

pmer
Posts: 16
Joined: Thu Jun 23, 2011 1:06 am

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by pmer » Sat Jun 25, 2011 10:28 pm

I'm beginning to give up hope on this..

thebreakthrougharchive
Posts: 11
Joined: Fri Apr 16, 2010 3:55 am

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by thebreakthrougharchive » Sun Jun 26, 2011 5:40 am

It can be done on a Mac via audio midi. Not sure about pc.

pmer
Posts: 16
Joined: Thu Jun 23, 2011 1:06 am

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by pmer » Sun Jun 26, 2011 5:54 am

Thanks so much for the response. Sorry, I should have specified, I'm running the latest version of Ableton 8 on Mac OSX. I've looked in the Midi preferences, but under Midi Ports, it does not allow for any renaming. Can you give me some details plz on how to achieve this?

Thanks again.

crofter
Posts: 1058
Joined: Sat Apr 25, 2009 3:35 pm
Location: The foot of our stairs

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by crofter » Sun Jun 26, 2011 6:49 am

This would be good, I've asked about this before.
Core2 quad q660, 4gig ram, Win 7 home premium SP1.
P4 2.8 ghz, Gigabyte GA- 81E2004P, 1.5 gig ram,XP Home, SP3.
dual core pentium laptop 2 gig ram Win 8.
MOTU 8Pre,Tascam FW-1804,Zoom R16, Ableton live 8.4
Cubase 7

Machinesworking
Posts: 11082
Joined: Wed Jun 23, 2004 9:30 pm
Location: Seattle

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by Machinesworking » Sun Jun 26, 2011 8:21 am

pmer wrote:Thanks so much for the response. Sorry, I should have specified, I'm running the latest version of Ableton 8 on Mac OSX. I've looked in the Midi preferences, but under Midi Ports, it does not allow for any renaming. Can you give me some details plz on how to achieve this?

Thanks again.
In OSX go to utilities/Audio MIDI Set Up and open it. With Audio Midi Set up you can create a 'device' icon for each of your hardware studio set up pieces, cable them to your MIDI devices and in Live the ports will have the name of the hardware you gave it. I have a Wretch, Poly Evolver etc. all named. :)

pmer
Posts: 16
Joined: Thu Jun 23, 2011 1:06 am

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by pmer » Sun Jun 26, 2011 3:13 pm

so obviously overlooked! you are a genius! Can't thank you enough sir. :D

Fantismo
Posts: 184
Joined: Mon Jan 17, 2005 2:00 pm
Location: Brentwood, Essex, UK

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by Fantismo » Sun May 03, 2015 10:06 am

I do this, but nothing changes in ableton.. it doesn't recognise the device i creat in audio/midi setup - can someone help please?

ORyan87
Posts: 8
Joined: Sun Apr 21, 2019 4:06 pm

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by ORyan87 » Sat Apr 27, 2019 12:44 am

Did anyone ever figure out a solution for this?

Fantismo
Posts: 184
Joined: Mon Jan 17, 2005 2:00 pm
Location: Brentwood, Essex, UK

Re: Naming Midi Ports Possible?

Post by Fantismo » Sat Apr 27, 2019 2:25 pm

lol... NO!

ableton is notorious for prioritising new features to selling more copies and make more money than get its product fit for purpose.. I think ill go to bit wig you know..... would be so useful.. must have wasted so many hours trying to remember what is where... studio change arounds.. etc..

Post Reply