Freeze/Flatten to MONO

Share your wishes for the future of Ableton Live
Angstrom
Posts: 14661
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by Angstrom » Thu Dec 14, 2017 12:35 pm

Richie Witch wrote:
Stromkraft wrote:
juanneco wrote:The most frustrating part of all this is that I start with a mono vocal track, mono waves tuner, mono SSL channel strip, mono limiter and alas... stereo flattened track. Makes no sense. Please ableton, fix this soon.
I agree this is confusing at best. But it's much worse IMO. Live doesn't even record mono input sources consistently. What's that about?
I agree! How can you flatten to mono in an environment that cannot create mono tracks to begin with?? LOL Better fix that first.

Yes, you can use Utility to output something that sounds like mono, but is actually left and right channels with identical content. Live records everything in stereo, always, even if it only displays one channel. :lol:
Live 10 records mono waves

Image

that said ... I'd really love some better freezing and flattening tools, as you can probably see by the image I have to resample a lot so that I can get what I need.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by Stromkraft » Fri Dec 15, 2017 4:01 am

Angstrom wrote: Live 10 records mono waves
Live 9 records mono as well. Wasn't this about flatten?
Make some music!

Angstrom
Posts: 14661
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by Angstrom » Fri Dec 15, 2017 12:36 pm

I guess it does.
I was mainly responding to this statement.
How can you flatten to mono in an environment that cannot create mono tracks to begin with?? LOL Better fix that first.

redglass
Posts: 394
Joined: Fri Jul 28, 2006 8:43 am
Location: Berlin
Contact:

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by redglass » Fri Dec 15, 2017 9:32 pm

+ 1

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by Stromkraft » Sat Dec 16, 2017 3:14 am

Richie Witch wrote:
Yes, you can use Utility to output something that sounds like mono, but is actually left and right channels with identical content. Live records everything in stereo, always, even if it only displays one channel.
No, this is not true even if it might have been before, at least it's not all the time. Live records mono sources in mono most of the time and sometimes even displays then as mono. I wish it would do this more reliably and more predictable.

A mono signal is not "recorded in stereo" in Live, it's recorded in "Dual Mono", which basically is the same mono signal at a lower volume split into two channels that together adds up to the same level as a real mono track.

It doesn't make much sense to state that Utility can help you "output something that sounds like mono", because it is not "like mono" it is mono from all practical concerns. The signal is just split between two channels. A mono source also plays in both channels, so the above statement of yours does not really have a point.

This is also why even a mono source recording, when flattened after processing ends up as a stereo file. Live is simply very stereo or Dual mono. Given this behaviour it's somewhat ironic that it's taken until Live 10 to get proper stereo panning.
Make some music!

SvenH
Posts: 121
Joined: Sat Aug 13, 2016 5:40 am
Contact:

Re: Freeze/Flatten to MONO

Post by SvenH » Tue Jul 16, 2019 9:24 am

+1 Please fix this!

Post Reply