VST3 Support!

Share your wishes for the future of Ableton Live
Kibosh
Posts: 61
Joined: Sun Nov 17, 2013 2:09 pm

Re: VST3 Support!

Post by Kibosh » Thu Apr 17, 2014 3:49 pm

+1

Analog4Science
Posts: 33
Joined: Tue Apr 15, 2014 4:10 am

Re: VST3 Support!

Post by Analog4Science » Sun Apr 20, 2014 5:52 pm

+1

should have been done a year ago though.

noark
Posts: 7
Joined: Sun Nov 08, 2009 4:22 pm
Location: UK

Re: VST3 Support!

Post by noark » Sat May 03, 2014 8:39 am

up
102455 wrote:Grasshopper: Master, I seek loudness.
Master Po: To find loudness, first you must achieve balance.

MarctheDarc
Posts: 4
Joined: Sun May 06, 2012 2:36 am
Location: Denmark
Contact:

Re: VST3 Support!

Post by MarctheDarc » Sun May 04, 2014 1:51 am

+1

But i'm fearful the problem is somehow Steinberg, though to my knowledge they've never been difficult about sharing the VST standard.
https://www.youtube.com/user/MarctheDarc - because music and sick humour goes well together.

Rold
Posts: 8
Joined: Thu Mar 03, 2011 6:10 pm

Re: VST3 Support!

Post by Rold » Sun May 04, 2014 6:41 am

+1

shinito
Posts: 3
Joined: Tue May 06, 2014 5:27 pm

Re: VST3 Support!

Post by shinito » Tue May 06, 2014 5:27 pm

a big +1

bjoeri
Posts: 10
Joined: Fri Sep 27, 2013 9:21 am

Re: VST3 Support!

Post by bjoeri » Thu May 08, 2014 11:23 am

+1

mikb
Posts: 373
Joined: Sat Jan 08, 2011 9:53 pm

Re: VST3 Support!

Post by mikb » Thu May 15, 2014 12:19 am

HamHat wrote:still doesn't provide vst3 support… or aftertouch.
You mean polyphonic aftertouch. Monophonic aftertouch is very much supported. Considering polyphonic aftertouch have been around for decades it's reasonable to require it. But I digress.

I also would like VST3 support.
Basic gear info: Macbook Pro with macOS 10.12, Ableton Live Suite version 9 (64bit) with Ozone, Push and APC20 as controllers.

Kibosh
Posts: 61
Joined: Sun Nov 17, 2013 2:09 pm

Re: VST3 Support!

Post by Kibosh » Sun Jul 13, 2014 8:01 am

Roland has made the SH-101 Plugin (A Plug-out also for their system 1) and guess what: VST3.6

So you can't use it with Ableton Live 9.

http://www.roland.com/products/en/SH-101_PLUG-OUT/

Plug-In Formats VSTi 3.6 (32bit/64bit), AU

How can it be that this still isn't implemented? This thread is almost 2 years old, and there are more threads about VST3 on this board.

Or do we have to wait for Ableton Live 10? So they can get into our money pockets? Well, if it will take them too long, some might have gone to Cubase and never look back.

@Ableton Team: What are you thinking?

jlgrimes
Posts: 1269
Joined: Mon Jan 22, 2007 1:55 am
Location: Atlanta, Ga

Re: VST3 Support!

Post by jlgrimes » Sun Jul 13, 2014 2:04 pm

Kibosh wrote:Roland has made the SH-101 Plugin (A Plug-out also for their system 1) and guess what: VST3.6

So you can't use it with Ableton Live 9.

http://www.roland.com/products/en/SH-101_PLUG-OUT/

Plug-In Formats VSTi 3.6 (32bit/64bit), AU

How can it be that this still isn't implemented? This thread is almost 2 years old, and there are more threads about VST3 on this board.

Or do we have to wait for Ableton Live 10? So they can get into our money pockets? Well, if it will take them too long, some might have gone to Cubase and never look back.

@Ableton Team: What are you thinking?
I don't see this happening until Ableton 10.

Unless all the other DAWS start supporting this before Ableton, I don't see Ableton rushing on this one. There are most likely some issues anyways that's got to be fixed under the hood in Ableton for this to happen.

Most DAWS are dragging their feet with VST3.0.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: VST3 Support!

Post by Stromkraft » Sun Jul 13, 2014 10:01 pm

Kibosh wrote: So you can't use it with Ableton Live 9.

------


Plug-In Formats VSTi 3.6 (32bit/64bit), AU
The bolded detail above means you're not correct in your assumption. I have little or no issues using Audio Units in Live 9. Why exactly can't you use the AU version?
Make some music!

Kibosh
Posts: 61
Joined: Sun Nov 17, 2013 2:09 pm

Re: VST3 Support!

Post by Kibosh » Mon Jul 14, 2014 4:35 pm

Good question?

I don't have AU plugins for the moments (I think). But I do feel kind of stupid because I didn't notice the AU. :oops: :oops: Especially because I copy paste the text... Maybe because I've never used "AU" I didn't notice.

I saw the news about the Roland, read VST3 and thought, damn, the people with that System-1 and Ableton will be pissed... So they are lucky then? Good news.

That said: My audio interface, the Steinberg UR824, comes with only VST3 plugins, so the point kind off keeps standing.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: VST3 Support!

Post by Stromkraft » Mon Jul 14, 2014 9:45 pm

Kibosh wrote:My audio interface, the Steinberg UR824, comes with only VST3 plugins, so the point kind off keeps standing.
Yes, this is still true of course. However, I think also Steinberg have a little something to do with the adoption rate of vst3 plugins.
Make some music!

unix23
Posts: 58
Joined: Mon Nov 19, 2007 3:40 pm
Location: New York. NY

Re: VST3 Support!

Post by unix23 » Tue Jul 15, 2014 7:17 pm

Stromkraft wrote:
Kibosh wrote:My audio interface, the Steinberg UR824, comes with only VST3 plugins, so the point kind off keeps standing.
Yes, this is still true of course. However, I think also Steinberg have a little something to do with the adoption rate of vst3 plugins.
The SDK and docs are all here:

http://www.steinberg.net/en/company/developers.html

Steinberg isn't keeping it a secret. They publish it openly.

VST3 was released in 2008. They're up to version 3.6 of the SDK.

VST2 SDK support ended last year.

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: VST3 Support!

Post by Stromkraft » Tue Jul 15, 2014 8:20 pm

unix23 wrote:
Stromkraft wrote:
Kibosh wrote:My audio interface, the Steinberg UR824, comes with only VST3 plugins, so the point kind off keeps standing.
Yes, this is still true of course. However, I think also Steinberg have a little something to do with the adoption rate of vst3 plugins.
The SDK and docs are all here:

http://www.steinberg.net/en/company/developers.html

Steinberg isn't keeping it a secret. They publish it openly.

VST3 was released in 2008. They're up to version 3.6 of the SDK.

VST2 SDK support ended last year.
And VST3 support is quite slow because companies are evil?
Make some music!

Post Reply