All times are UTC

 
 



Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
Author Message
 Post subject: Cycle Record (Loop Record)
PostPosted: Tue Mar 14, 2017 4:00 am 

Joined: Mon Mar 13, 2017 11:54 pm
Posts: 5
I wish Live provided some way to Cycle Record (Loop Record), ideally just like Logic Pro X. Otherwise, maybe an option to make "Record button" overwrite the existing clip, as opposed to overdubbing it.

_________________
Please support my Feature Request: loop record (cycle record) in Ableton Live


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cycle Record (Loop Record)
PostPosted: Tue Mar 14, 2017 2:23 pm 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
lucaspottersky wrote:
I wish Live provided some way to Cycle Record (Loop Record), ideally just like Logic Pro X. Otherwise, maybe an option to make "Record button" overwrite the existing clip, as opposed to overdubbing it.


As if we all use Logic. Care to elaborate?

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cycle Record (Loop Record)
PostPosted: Tue Mar 14, 2017 2:39 pm 

Joined: Mon Mar 13, 2017 11:54 pm
Posts: 5
Stromkraft wrote:
lucaspottersky wrote:
I wish Live provided some way to Cycle Record (Loop Record), ideally just like Logic Pro X. Otherwise, maybe an option to make "Record button" overwrite the existing clip, as opposed to overdubbing it.


As if we all use Logic. Care to elaborate?



Sorry about that. I'm new to this. I mentioned Logic, but I believe it's a standard feature across other DAWs.

I mean, I'd like Live to have some ability to record a Clip in multiple takes, so if I mess up the 1st time, I can try a 2nd, 3rd take endlessly, until I get it right.

Right now here's my workflow:
  • I play a Scene and want to record a new Clip for a Track
  • Enable Arm Record/Record for a Clip
  • then I mess up
  • stop everything I was doing
  • delete the Clip
  • repeat


Example: https://www.youtube.com/watch?v=8XYaxtomss8

_________________
Please support my Feature Request: loop record (cycle record) in Ableton Live


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cycle Record (Loop Record)
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 5:20 pm 

Joined: Mon Mar 13, 2017 11:54 pm
Posts: 5
These workflows work for me, I think:


Is this the most efficient way to do this sort of thing?

_________________
Please support my Feature Request: loop record (cycle record) in Ableton Live


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Cycle Record (Loop Record)
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 6:02 pm 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
lucaspottersky wrote:
Right now here's my workflow:
  • I play a Scene and want to record a new Clip for a Track
  • Enable Arm Record/Record for a Clip
  • then I mess up


Here's a possible future work flow:

  • You play a scene and want to record a new Clip for one of the tracks in this scene
  • Enable Arm Record for this track
  • Press the Overdub button and start recording
  • When you are just before the clip length you want press the play button of the clip. Overdub will remain active and clip will start to loop so you can continue playing and recording.
  • then you mess up
  • Select undo (Ctrl/Cmd-z). Only the last addition will be removed, clip continues to play back and recording in overdub mode.
  • Repeat until satisfied. While playing back you can still quantize and move notes around.

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC

 
 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group