All times are UTC

 
 



Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 1:20 am 

Joined: Thu Aug 17, 2017 6:51 pm
Posts: 8
I am almost completely satisfied with Live. But this one thing, I always ask myself. Why there is no hotkey for sample/clip croping? This feature is so important and often used, that it must get a hotkey. Signifikant!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 3:05 pm 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
RobFreeman wrote:
I am almost completely satisfied with Live. But this one thing, I always ask myself. Why there is no hotkey for sample/clip croping? This feature is so important and often used, that it must get a hotkey. Signifikant!


Why not go all the way and implement customizable short key commands for everything? On macOS you can add shortcuts to everything in the drop menus, but not to the contextual popup menus. A built-in system would be nice.

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 3:17 pm 

Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Posts: 875
Location: Space Coast, Central Florida
RobFreeman wrote:
I am almost completely satisfied with Live. But this one thing, I always ask myself. Why there is no hotkey for sample/clip croping? This feature is so important and often used, that it must get a hotkey. Signifikant!

Not sure I understand your assertion. I find cropping is mostly an afterthought and almost never needed. Live allows you to use any bits or pieces of any clip without having to crop and even makes hard drive storage more efficient by not cropping.

Can you explain a bit more why you find cropping so essential?

_________________
Win7/Intel i7 rig | Live 9.7.5 | Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | Mackie Onyx 1620i mixer/interface | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |
current studio pic -> https://photos.app.goo.gl/svVvXwLuCSjVJG8c2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 6:56 pm 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
Richie Witch wrote:
Can you explain a bit more why you find cropping so essential?


Obviously to get rid of fluff. Snip, done!

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 7:30 pm 

Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Posts: 17190
Location: Ableton Forum Administrator
CMD+E works good enough for now, but I could definitely see a desire for a dedicate crop or scissors tool too. I'm often taking tiny little bits of audio from a longer field recording to work with, so no need to save and archive a bunch of huge files if I'm only using a few seconds worth.

_________________
Erik M.
InnerPortalStudio.com - Professional Audio Mastering


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Thu Aug 31, 2017 10:58 pm 

Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Posts: 875
Location: Space Coast, Central Florida
Stromkraft wrote:
Richie Witch wrote:
Can you explain a bit more why you find cropping so essential?


Obviously to get rid of fluff. Snip, done!

Well... that's exactly my point. It's just fluff. It doesn't change the way the clip plays, and in the long run costs you more hard drive space.

So why is "this feature so important and often used" and "significant" to the OP? Useful? Sure. But hardly even necessary, and certainly not significant.

Unless the OP has thought of something I haven't and then I'd like to learn what it is. Just giving them the opportunity to express that.

_________________
Win7/Intel i7 rig | Live 9.7.5 | Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | Mackie Onyx 1620i mixer/interface | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |
current studio pic -> https://photos.app.goo.gl/svVvXwLuCSjVJG8c2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Fri Sep 01, 2017 12:34 am 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
Richie Witch wrote:
Well... that's exactly my point. It's just fluff. It doesn't change the way the clip plays


That's not your point. Fluff is stuff you don't need. Why keep it around? Commit! It also makes the clip clear to read.

Richie Witch wrote:
in the long run costs you more hard drive space.

Insignificant if at all. Not a reason in the real world.

Also, your demur to this request is quite exaggerated as this command exists already and the feature request is only about a shortcut. Do you feel disturbed by the presence of a shortcut for a command you see little use of? Why?

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Fri Sep 01, 2017 12:49 am 

Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Posts: 875
Location: Space Coast, Central Florida
Stromkraft wrote:
Also, your demur to this request is quite exaggerated as this command exists already and the feature request is only about a shortcut. Do you feel disturbed by the presence of a shortcut for a command you see little use of? Why?

What's your beef? I know the feature already exists and adding a shortcut for it would be no big deal. I use it, although not often, because it seems fairly pointless to me. But hey, not everyone has to make music the way I do.

That being said, if this new member of the forums has come up with a new way of using it in his workflow that I haven't thought of, then I'd like to hear it. I'm always open to hearing new ideas.

_________________
Win7/Intel i7 rig | Live 9.7.5 | Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | Mackie Onyx 1620i mixer/interface | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |
current studio pic -> https://photos.app.goo.gl/svVvXwLuCSjVJG8c2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Fri Sep 01, 2017 9:20 am 

Joined: Thu Aug 17, 2017 6:51 pm
Posts: 8
Stromkraft wrote:
Richie Witch wrote:
Well... that's exactly my point. It's just fluff. It doesn't change the way the clip plays


That's not your point. Fluff is stuff you don't need. Why keep it around? Commit! It also makes the clip clear to read.

Richie Witch wrote:
in the long run costs you more hard drive space.

Insignificant if at all. Not a reason in the real world.

Also, your demur to this request is quite exaggerated as this command exists already and the feature request is only about a shortcut. Do you feel disturbed by the presence of a shortcut for a command you see little use of? Why?



Spend some time with warping workflow, there I use croping frequently. Or after most recordings and especially the following variations. Independent samples simply more work-friendly than loop ranges, for me.

Overall customizable hotkey feature, would be the perfect solution, of course.
Seen too late, there is already a separate thread.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Fri Sep 01, 2017 11:28 am 

Joined: Mon Feb 10, 2014 10:10 pm
Posts: 875
Location: Space Coast, Central Florida
RobFreeman wrote:
Spend some time with warping workflow, there I use croping frequently. Or after most recordings and especially the following variations. Independent samples simply more work-friendly than loop ranges, for me.

Overall customizable hotkey feature, would be the perfect solution, of course.
Seen too late, there is already a separate thread.

Got it. I was thinking more along the lines of field recordings. I have had times where you spend five minutes trying to capture that perfect sound that only lasts two and half seconds. In a situation like that, you'd want to trim the clip down to the little piece you want and then toss the rest.

Sometimes not cropping has saved me a lot of time tho. For example some actions, like crop and reverse, create a new audio file and the link to the old file is broken. When I suddenly discover that I really needed one-sixteenth note worth more of that clip, if I haven't cropped, it's still there. I just move the end marker and done.

But yeah, you have to do what makes sense to you.

_________________
Win7/Intel i7 rig | Live 9.7.5 | Yamaha, Korg, and Novation synths, and 12U of Eurorack | Mackie Onyx 1620i mixer/interface | various outboard gear | Dune 2, Circle2, Enzyme, Kontakt |
current studio pic -> https://photos.app.goo.gl/svVvXwLuCSjVJG8c2


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Fri Sep 01, 2017 9:40 pm 

Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am
Posts: 7055
Richie Witch wrote:
What's your beef?


???

Richie Witch wrote:
if this new member of the forums has come up with a new way of using it in his workflow that I haven't thought of, then I'd like to hear it. I'm always open to hearing new ideas.


So am I. I just found your line of inquiry being somewhat obscure. It's totally OK not to understand, I also don't sometimes, but this can be expressed in different ways.

_________________
Make some music!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Additional hotkey for crop sample/clip! Signifikant!
PostPosted: Wed Sep 05, 2018 9:15 pm 

Joined: Mon Aug 16, 2004 1:42 pm
Posts: 433
Richie Witch wrote:
Got it. I was thinking more along the lines of field recordings. I have had times where you spend five minutes trying to capture that perfect sound that only lasts two and half seconds. In a situation like that, you'd want to trim the clip down to the little piece you want and then toss the rest.

Sometimes not cropping has saved me a lot of time tho. For example some actions, like crop and reverse, create a new audio file and the link to the old file is broken. When I suddenly discover that I really needed one-sixteenth note worth more of that clip, if I haven't cropped, it's still there. I just move the end marker and done.

But yeah, you have to do what makes sense to you.


Just found this post, and also wanted to know about 'crop sample' in Live 10?

I am still on Live 9, and about to upgrade. I still use an editor to crop and toss all the dead air that I don't need, but would be great if i could get this 'destructively' on Live 10, and drop the editor?

I like to trim and crop as I record, knowing i just have the samples i need, then i get creative in the arrangement view.

Does 'crop sample' in Live 10, act like an editor, that overwrites the sample, so i know its all cleaned up? I got the impression with Live creating a new audio file each time, that there would be hundreds of long unused samples of mine sitting on my drive taking up room (when using a 128Gb SSD), or do they erase forever on exiting the program?


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC

 
 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group