My ONE BIG WISH: to type the value of an envelope point!

Share your wishes for the future of Ableton Live
Post Reply
anzbevrct
Posts: 26
Joined: Wed Nov 30, 2005 12:19 am

My ONE BIG WISH: to type the value of an envelope point!

Post by anzbevrct » Wed Nov 30, 2005 12:23 am

Hi,
I've searched endlessly for this, so I guess this feature is just not available in Live. When drawing envelopes in tracks (to automate volume, gain, high tones, lowtones etc...) I have to drag them with my mouse. Now, I know I can be more precise by holding control, but I hate it that I can't just type in a value. Now most of my envelope points are like +0.1 dB and -0.02 dB, when they should be 0 dB. I know it's not a real problem, since the mouse is a workaround, but I'd like to type them in exact (like you can type in your tempo). Using the mouse is also tricky because most of the time the envelope point is accidentally moved horizontally, and it always takes some zooming to put it back at the right place.

I think that feature would be very handy. If I'm wrong and it's already in there, please explain me :) Tnx!
Last edited by anzbevrct on Mon Jan 26, 2009 8:15 am, edited 4 times in total.

supster
Posts: 2133
Joined: Mon Sep 20, 2004 6:26 am
Location: Orlando FL

Re: My ONE BIG WHISH: to type the value of an enveloppe poin

Post by supster » Wed Nov 30, 2005 12:57 am

anzbevrct wrote:Hi,
I've searched endless for this, so I guess this feature is just not available in Live. When drawing enveloppes in tracks (to automate volume, gain, hitones, lowtones etc...) I have to drag them with my mouse. Now, I know I can be more precise by holding control, but I hate it that I can't just type in a value. Now most of my enveloppe points are like +0.1 dB and -0.02 dB, when they shoul be 0 dB. I know it's not a real problem, since the mouse is a workaround, but I'd like to type them in exact (like you can type in your tempo). Using the mouse is also tricky because most of the time the emveloppe point is accidently moved horizontaly, and it always takes some zooming to put it back at the right place.

I think that feature would be very handy. If I'm wrong and it's already in there, please explain me :) Tnx!

no you're definitely right, its not there and its one of those detail features that needs to be added, very slow and annoying when your trying to get your envelopes right .. especially if the arrange grid is locking up :)

.
--
NEW SPECS: Athlon 4200+ dual; A8N-SLI m/b; Win XP Home SP2; 1 GB RAM; 2x 7200 RPM HDD: 1 internal, 1 Firewire 800 (Firewire is project data drive); M-Audio Triggerfinger

josh 'vonster' von; tracks and sets
http://www.joshvon.com

Chris J
Posts: 1353
Joined: Wed Aug 04, 2004 5:24 pm

Post by Chris J » Wed Nov 30, 2005 11:31 am

I agree.

Might be of some use : control+ mouse fine tunes your enveloppe
Quad 6600 Intel, AsusP5Q, 2Gb ram, XP sp3, Evolution MK361c & UC33e, Line6 UX8

mexique1
Posts: 163
Joined: Wed Dec 29, 2004 5:51 pm
Location: Marseille (France)

Post by mexique1 » Wed Nov 30, 2005 2:33 pm

i second this !!!
RS7000 >> Live 4.1.4 >> Virus B
Desktop : Win XP Pro SP1, E-MU 1212M
Laptop : Win XP Pro SP2, M-Audio FW410

nebulae
Posts: 15707
Joined: Tue Sep 07, 2004 12:16 am
Location: New Orleans
Contact:

Post by nebulae » Wed Nov 30, 2005 5:51 pm

gotto support this

Angstrom
Posts: 14672
Joined: Mon Oct 04, 2004 2:22 pm
Contact:

Post by Angstrom » Wed Nov 30, 2005 7:18 pm

yep

Tarekith
Posts: 17370
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Post by Tarekith » Wed Nov 30, 2005 8:07 pm

Definitely seconded.

nebulae
Posts: 15707
Joined: Tue Sep 07, 2004 12:16 am
Location: New Orleans
Contact:

Post by nebulae » Wed Nov 30, 2005 8:12 pm

Not to be posting on tihs one excessively, but I feel that the lack of "precision" tools is keeping Live from being considered a serious production tool. Several of my producer peers have mentioned the need to be able to meter exactly, and to be able to set things like envelop points with a degree of precision currently not available.

I personally just use my ears, but a lot of other folks prefer the precision.

Chris J
Posts: 1353
Joined: Wed Aug 04, 2004 5:24 pm

Post by Chris J » Wed Nov 30, 2005 8:18 pm

nebulae wrote:Not to be posting on tihs one excessively, but I feel that the lack of "precision" tools is keeping Live from being considered a serious production tool. Several of my producer peers have mentioned the need to be able to meter exactly, and to be able to set things like envelop points with a degree of precision currently not available.

I personally just use my ears, but a lot of other folks prefer the precision.
see my post above to set precisely
Quad 6600 Intel, AsusP5Q, 2Gb ram, XP sp3, Evolution MK361c & UC33e, Line6 UX8

nebulae
Posts: 15707
Joined: Tue Sep 07, 2004 12:16 am
Location: New Orleans
Contact:

Post by nebulae » Wed Nov 30, 2005 8:23 pm

Chris J wrote:
see my post above to set precisely
Ah thanks...missed that one. Will try that out. Thanks.

anzbevrct
Posts: 26
Joined: Wed Nov 30, 2005 12:19 am

Post by anzbevrct » Thu Mar 09, 2006 9:20 pm

Hi!

Just checking back on my topic: is there any progress made about this?

I'm still using Live 5.0.2, but I'm curious about the beta's: did they add the possibility to type in the values of enveloppe points?

I do know about the control+mouse technique, but I don't like it. I don't know if somebody here works with Adobe Premiere (video editing software), but I really like the way you can set enveloppe points there and type in their value... Maybe that's a good example for Ableton's user interface programmers regarding the enveloppe-approach.

anzbevrct
Posts: 26
Joined: Wed Nov 30, 2005 12:19 am

Post by anzbevrct » Tue Mar 21, 2006 12:30 am

okay, so i guess its not in there yet?

snowtires
Posts: 759
Joined: Tue Mar 28, 2006 1:02 pm
Location: philadelphia, pa

Post by snowtires » Tue Mar 28, 2006 1:27 pm

definitely add this

geo
Posts: 300
Joined: Tue Mar 07, 2006 11:53 am
Contact:

Post by geo » Tue Mar 28, 2006 4:30 pm

Agree, it would also be good to be able to snap envelope points on the grid when you move them outside the drawing mode

anzbevrct
Posts: 26
Joined: Wed Nov 30, 2005 12:19 am

Post by anzbevrct » Tue Mar 28, 2006 6:36 pm

geo wrote:Agree, it would also be good to be able to snap envelope points on the grid when you move them outside the drawing mode
Yeah, that's also a good idea!

Post Reply