err.. how do i get m4l to show up/work?

Questions and discussion about building and using Max for Live devices
chrisedmo
Posts: 389
Joined: Thu Jul 27, 2006 1:55 pm
Location: Jersey, C.I.
Contact:

err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by chrisedmo » Thu Sep 10, 2009 10:26 pm

i've installed 8.1 and max 5.1.. but nothings happening, i have found the actual patches (BufferShuffler.amxd) and nothing happens??

Is there a simple set up guide anywhere ?

Sorry for my lameness..

EDIT: it appears i cant activate my m4l ?!! I have clicked twice to authorise online as requested and nothing. Does this not work if you only have the max demo?
Macbook 1.83ghz. Ableton Live 8 :-). Guitars and keys and retro sh*t.
http://www.myspace.com/banquetmusic

14greg
Posts: 2
Joined: Thu Feb 05, 2009 1:41 am

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by 14greg » Thu Sep 10, 2009 10:38 pm

hey chrisedmo
I am having approx the same problem. My copy of Live 8.1 is authorized I didn't have any problems with that. But I still do not see how to get M4L going inside live. I was at the c74 conference and watched Darwin so I'm fairly certain there is suppose to be some sort of M4L device listed in the Live Devices but I don't see it. I have been using both Live and Max for a couple years and I'm pretty sure I have done everything I am suppose to do. I will keep investigating and report back.

Poster
Posts: 8804
Joined: Sat Mar 05, 2005 2:21 am
Location: Amsterdam

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by Poster » Thu Sep 10, 2009 10:41 pm

if you're logged in goto;

https://www.ableton.com/account/licenses
then press 'Authorize this computer'..
should work..
cheers..

chrisedmo
Posts: 389
Joined: Thu Jul 27, 2006 1:55 pm
Location: Jersey, C.I.
Contact:

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by chrisedmo » Thu Sep 10, 2009 10:45 pm

@poster i have tried that several times and it only 'authorizes' everything except M4L? and every time i go back to Lives preferences i can authorize again - it's like its not doing it properly?
Macbook 1.83ghz. Ableton Live 8 :-). Guitars and keys and retro sh*t.
http://www.myspace.com/banquetmusic

14greg
Posts: 2
Joined: Thu Feb 05, 2009 1:41 am

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by 14greg » Thu Sep 10, 2009 10:48 pm

hey poster
ah! i just tried that again and it solved my problem. from inside my preferences it told me it was authorized so I must have just not clicked on that authorized correctly the first time.

rbrown46
Posts: 23
Joined: Sun May 22, 2005 3:24 pm

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by rbrown46 » Thu Sep 10, 2009 11:08 pm

Yeah I'm having the same problem– it's authorizing everything but MFL (despite "Max For Live (Beta)" being listed under "Live 8 (Beta)"). Perhaps this is because I participated in the original Live 8 beta as well?

Forge.
Posts: 5792
Joined: Wed Jun 24, 2009 2:16 pm
Location: Earth
Contact:

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by Forge. » Thu Sep 10, 2009 11:18 pm

you have to make sure you are clicking the "authorize" link inside 8.1 so that it knows you are in 8.1, otherwise it will assume you are just in the regular version of Live

chrisedmo
Posts: 389
Joined: Thu Jul 27, 2006 1:55 pm
Location: Jersey, C.I.
Contact:

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by chrisedmo » Thu Sep 10, 2009 11:22 pm

yeah i've tried doing it directly from L8.1 and tried it online separately with L8.1 open in the bg.. strange?
Macbook 1.83ghz. Ableton Live 8 :-). Guitars and keys and retro sh*t.
http://www.myspace.com/banquetmusic

Poster
Posts: 8804
Joined: Sat Mar 05, 2005 2:21 am
Location: Amsterdam

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by Poster » Thu Sep 10, 2009 11:44 pm

chrisedmo wrote:yeah i've tried doing it directly from L8.1 and tried it online separately with L8.1 open in the bg.. strange?
just to make sure you actually have a MFL serial;
when you go to
https://www.ableton.com/account/licenses
does it show a serial in the Your Licenses list?

Tarekith
Posts: 17633
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by Tarekith » Fri Sep 11, 2009 12:01 am

Having the same problem here. It shows my serial for M4L on the Ableton site, and I've pressed authorize and gotten the confirmation that it succeeded, but it does not show up in the app at all. Tried it a few times now, still no luck.

rbrown46
Posts: 23
Joined: Sun May 22, 2005 3:24 pm

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by rbrown46 » Fri Sep 11, 2009 1:35 am

chrisedmo wrote:yeah i've tried doing it directly from L8.1 and tried it online separately with L8.1 open in the bg.. strange?
Same here. Is everyone that is having this problem running without having Max authorized? I'm running Max in demo mode...

pukunui
Posts: 405
Joined: Thu Jan 29, 2009 10:26 pm
Location: Los Angeles

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by pukunui » Fri Sep 11, 2009 2:09 am

Max for Live's authorisation comes from Live, and has nothing to do with the auth state of MaxMSP.

So you can have MaxMSP in demo, or authorized, or expired and if you have correctly installed an MFL license it will still work ok.

Make sure that Max for Live is showing up as an authorized instrument, and if not that you are clicking through to Ableton's site from inside the beta version of Live 8.1 to get your license updated.

Cheers

-A

rbrown46
Posts: 23
Joined: Sun May 22, 2005 3:24 pm

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by rbrown46 » Fri Sep 11, 2009 4:30 am

pukunui wrote:Make sure that Max for Live is showing up as an authorized instrument, and if not that you are clicking through to Ableton's site from inside the beta version of Live 8.1 to get your license updated.
I've been clicking through from within Live 8.1. Perhaps this is a Snow Leopard issue?

stringtapper
Posts: 6276
Joined: Sat Aug 28, 2004 6:21 pm

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by stringtapper » Fri Sep 11, 2009 4:54 am

rbrown46 wrote:
pukunui wrote:Make sure that Max for Live is showing up as an authorized instrument, and if not that you are clicking through to Ableton's site from inside the beta version of Live 8.1 to get your license updated.
I've been clicking through from within Live 8.1. Perhaps this is a Snow Leopard issue?
Authorized fine here in 10.6.
Unsound Designer

Tarekith
Posts: 17633
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: err.. how do i get m4l to show up/work?

Post by Tarekith » Fri Sep 11, 2009 5:41 am

Ableton.com has me correctly listed for M4L beta:

Image

However, when I try to authorize via Live 8.1b, the authorization appears to go through, yet Live still does not show me M4L as an authorized product:

Image

Image


10.6.1, MBP 2.16, c2d

Post Reply