DIPS - Quartz Composer inside Live!

Questions and discussion about building and using Max for Live devices
Post Reply
gavspav
Posts: 342
Joined: Tue Jul 12, 2005 12:43 am

DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by gavspav » Mon Nov 09, 2009 8:58 pm

Tried running a few DIPS example patches in a max device and they seemed to run fine.

That means you can run Quartz Composer patches within Max!

Looks like DIPS is incompatible with Jitter so its an either/or situation.

No idea about performace of qtz. Here's the link for Dips:

http://dips.dacreation.com/

technog0d
Posts: 265
Joined: Mon May 26, 2008 1:14 pm
Location: Philly
Contact:

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by technog0d » Mon Nov 09, 2009 9:01 pm

gavspav wrote:Tried running a few DIPS example patches in a max device and they seemed to run fine.

That means you can run Quartz Composer patches within Max!

Looks like DIPS is incompatible with Jitter so its an either/or situation.

No idea about performace of qtz. Here's the link for Dips:

http://dips.dacreation.com/
That looks cool. I am definitely going to check it out.
Websites:
Max For Live Community site:
http://www.max4live.info
http://www.noisemakers.info

Controllers: Lemur, Ohm 64, Monome, APC40, Launchpad
Daw: Live 8 Suite
Audio Interfaces: Apogee Ensemble & Duet
Monitors: JBL LSR 4300

gavspav
Posts: 342
Joined: Tue Jul 12, 2005 12:43 am

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by gavspav » Mon Nov 09, 2009 9:20 pm

Image

Just for fun here's a screengrab of Vade's Screen Capture plugin running inside a QC patch inside DIPS inside M4L inside Live!

Its a bit like Russian Dolls.

http://002.vade.info/?page_id=4

aarontrinder1
Posts: 15
Joined: Thu Sep 17, 2009 7:48 am

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by aarontrinder1 » Mon Nov 09, 2009 10:06 pm

ohh that is really top.. i'm a massive QC fan and would love to run QC patches directly inside live... wooohoo!

nobbystylus
Posts: 1067
Joined: Sat Feb 21, 2004 4:32 pm
Location: london

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by nobbystylus » Mon Nov 09, 2009 10:08 pm

do you get sliders for published input and outputs?
http://www.myspace.com/wardclerk
http://www.myspace.com/bighairufreqs
LIVE 8.21/ Reaktor 5.51/VDMX/Quartz Composer

gavspav
Posts: 342
Joined: Tue Jul 12, 2005 12:43 am

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by gavspav » Mon Nov 09, 2009 11:18 pm

There is access to published inputs/outputs and yes you could make sliders for them.

What I'm wondering is, whether the advantages of running a visual app inside Live outweigh the significant performance hit.

You can route 8 individual stereo tracks to Quartz Composer with Soundflower, sync to it with Midi Clock, send control data via midi or osc.

What is there you can't do already that can be achieved by running it inside Live?

I'm not saying there isn't anything - just wondering....

nobbystylus
Posts: 1067
Joined: Sat Feb 21, 2004 4:32 pm
Location: london

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by nobbystylus » Mon Nov 09, 2009 11:28 pm

Gavspav - i agree that its not hugely difficult to do most things via IAC bus and Midi, but native sliders controlling stuff would be handy (for controlling movie clips for eg) and simplicity of midi mapping, etc all working within one app would be great. Why is performance so bad do you think? Because of the way Live is threaded?

I don't own the full version of Max so i'm not sure that the DIPS stuff will work for me just running the beta of M4L? Its giving me an error when i'm installing it.
http://www.myspace.com/wardclerk
http://www.myspace.com/bighairufreqs
LIVE 8.21/ Reaktor 5.51/VDMX/Quartz Composer

gavspav
Posts: 342
Joined: Tue Jul 12, 2005 12:43 am

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by gavspav » Mon Nov 09, 2009 11:52 pm

Dunno for sure that performance is bad. Just felt like I was running one thing inside another inside another inside another.....
Also read somewhere on here that Cycling 74 advised heavy use of jitter to be run outside of Live.
Separate apps using separate processors often seems like a good idea too.
But hey having everything in one place is a big + too and computers these days are powerful.

Wouldn't have thought you needed to own Max to get DIPS to work. Maybe I'm just lucky!

Have you put it in the right place? Have you tried opening one of the example patches?

And stuff like that.

nobbystylus
Posts: 1067
Joined: Sat Feb 21, 2004 4:32 pm
Location: london

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by nobbystylus » Tue Nov 10, 2009 9:47 am

Yes it gave me an error message on install but it does seem to have put at least some on the example patches in my Max 5 folder. I just tried one of the example patches inside Max which worked also. Rather cool. I'm not quite sure how to make this a workable amxd but i'm sure thats another topic altogether.
http://www.myspace.com/wardclerk
http://www.myspace.com/bighairufreqs
LIVE 8.21/ Reaktor 5.51/VDMX/Quartz Composer

gavspav
Posts: 342
Joined: Tue Jul 12, 2005 12:43 am

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by gavspav » Tue Nov 10, 2009 10:22 am

Copy and paste the example code into your max device.
Replace the name of the .qtz in the example with your qtz.
Put your qtz in the same folder as the example patch.

nobbystylus
Posts: 1067
Joined: Sat Feb 21, 2004 4:32 pm
Location: london

Re: DIPS - Quartz Composer inside Live!

Post by nobbystylus » Tue Nov 10, 2009 6:50 pm

nice one.. i'll give it a go..
http://www.myspace.com/wardclerk
http://www.myspace.com/bighairufreqs
LIVE 8.21/ Reaktor 5.51/VDMX/Quartz Composer

Post Reply