Lemur Shuffler

Questions and discussion about building and using Max for Live devices
mzed
Posts: 44
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 pm
Contact:

Lemur Shuffler

Post by mzed » Fri Dec 04, 2009 1:43 am

I'm working on a Lemur interface for buffer shuffler. I thought somebody might tell me what else I should add, and whether it works for them There will be a Live Device and a Lemur Project here momentarily:

http://www.mikezed.com/LemurShuffle.zip


cheers,

mz

Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by Machinate » Fri Dec 04, 2009 7:18 am

Hi Mike,

well you're doing me a favour, that's for sure - that was one of the projects for today!
I'll test this once I get my lemur hooked back up. Really looking forward to this!
mbp 2.66, osx 10.6.8, 8GB ram.

mzed
Posts: 44
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 pm
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by mzed » Fri Dec 04, 2009 6:31 pm

I just posted an updated version that fixes a rounding error that made it hard to select the top position. Also, I've added visual feedback of the freeze position.

Same link.

mz

Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by Machinate » Fri Dec 04, 2009 7:03 pm

I think you've broken the file somehow? it won't download now.
mbp 2.66, osx 10.6.8, 8GB ram.

mzed
Posts: 44
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 pm
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by mzed » Fri Dec 04, 2009 8:56 pm

Works here now. Try again. Maybe I was uploading while you were downloading.

New version has direction control. Because of the lemur, it is limited to 16 steps.

mz

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Fri Dec 04, 2009 9:55 pm

Entering my Lemur IP doesn't seem to be sufficient to make the Lemurshuffler works...
Is there something else I forgot to configure ?
(BTW, the whole thing looks nice !)

mzed
Posts: 44
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 pm
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by mzed » Fri Dec 04, 2009 10:57 pm

• Set target 0 to your computer's IP address on the Lemur
• Set your Lemur's IP address in the Live device

..and you should be ready to go. However, my friend had a lot of trouble getting it working and I'm not sure why. Try toggling the steps up and down. Sometimes opening the Max editor will unblock things. Are both directions not working, or just one?

mz

PS just uploaded a new version with a minor fix to the direction controls.

vanceg
Posts: 130
Joined: Wed Aug 02, 2006 6:46 pm

Re: Lemur Shuffler

Post by vanceg » Sat Dec 05, 2009 8:49 am

I'm "that friend" MZ makes mention of below: I was able to get Lemur to Mac connection going very quickly. For some reason the Mac to Lemur communication wasn't working until...well....I'm not entirely sure WHAT made it work.
If you open up the device in Max, and check the Max window, do you see any error messages? Port 8000 error messages? I switched my lemur to port 8001, then back to 8000 and it started working. But, that SHOULDN'T have done anything....so I suspect coincidence, not causal relation.

I know that's not a lot of solid information, but it's what I have for now. I'd be happy to go back and forth with you to try to suss it out.

It's working 100% for me now. AND THANK YOU MZ for this!

Vance
mzed wrote:• Set target 0 to your computer's IP address on the Lemur
• Set your Lemur's IP address in the Live device

..and you should be ready to go. However, my friend had a lot of trouble getting it working and I'm not sure why. Try toggling the steps up and down. Sometimes opening the Max editor will unblock things. Are both directions not working, or just one?

mz

PS just uploaded a new version with a minor fix to the direction controls.
Latptop:
MacBook Pro 2.33, RME Fireface 400, iPad running TouchOSC, VG-99 processor, SoftStep foot pedal (2)


Desktop:
MacPro 3.15Ghz, 8GB RAM, Maudio Profire, Eventide H8000, Eventide Eclipse.

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sat Dec 05, 2009 10:15 pm

mzed wrote:• Set target 0 to your computer's IP address on the Lemur
• Set your Lemur's IP address in the Live device
Ok. After tweaking the "steps" I began to receive infos from m4l to the lemur (steps running, toggling of buttons,etc.). However, the lemur still doesn't
reflects each step position if I change them on the shuffler (multislider object doesn't change) and I can't control the shuffler from the lemur...
But it's a start full of promises !

thanks for the help.
earmade

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sat Dec 05, 2009 10:25 pm

I've just realized I hadn't check the max window. :? it says things like:

newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
js: can't find file OSC-unroute
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
binding to port 8000
bind to port 8000 unsuccessful.
there is probably something already bound to this port.
js: can't find file OSC-unroute
binding to port 8000
binding to port 8000
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
js: can't find file OSC-unroute
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
binding to port 8000
bind to port 8000 unsuccessful.
there is probably something already bound to this port.
js: can't find file OSC-unroute
binding to port 8000

My lemur sends on target 0 (8000). Certainly a problem here... :wink:

technog0d
Posts: 265
Joined: Mon May 26, 2008 1:14 pm
Location: Philly
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by technog0d » Sat Dec 05, 2009 11:21 pm

You need to download the CNMAT externals and place them in your Max path.

http://cnmat.berkeley.edu/downloads

Mike


earmade2 wrote:I've just realized I hadn't check the max window. :? it says things like:

newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
js: can't find file OSC-unroute
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
binding to port 8000
bind to port 8000 unsuccessful.
there is probably something already bound to this port.
js: can't find file OSC-unroute
binding to port 8000
binding to port 8000
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
js: can't find file OSC-unroute
newobj: OSC-route: No such object
newobj: OSC-route: No such object
binding to port 8000
bind to port 8000 unsuccessful.
there is probably something already bound to this port.
js: can't find file OSC-unroute
binding to port 8000

My lemur sends on target 0 (8000). Certainly a problem here... :wink:
Websites:
Max For Live Community site:
http://www.max4live.info
http://www.noisemakers.info

Controllers: Lemur, Ohm 64, Monome, APC40, Launchpad
Daw: Live 8 Suite
Audio Interfaces: Apogee Ensemble & Duet
Monitors: JBL LSR 4300

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sun Dec 06, 2009 8:22 am

technog0d wrote:You need to download the CNMAT externals and place them in your Max path.

http://cnmat.berkeley.edu/downloads

Mike
The link seems broken... :(

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sun Dec 06, 2009 8:56 pm

Good news !

I've downloaded the cnmat files from another location and (drums roll......): it works !!!
Great!
I notice that "freeze" and "dice" seem to be kind of locked together ("freeze" doesn't work alone and is triggered when "dice" is put "on" from the lemur).

thanks again for the help.

earmade

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sun Dec 06, 2009 11:21 pm

it's me again...

Now that I've included the lemurshuffler in my own lemur project I don't see the steps running anymore and the multislider (grids) reacts strangely (no grid, no color change, etc). Other things work fine.
Do I have to change anything in the max patch or maybe in the lemur ?

earmade2
Posts: 19
Joined: Wed Oct 14, 2009 1:31 pm
Location: France
Contact:

Re: Lemur Shuffler

Post by earmade2 » Sun Dec 06, 2009 11:27 pm

Just one more thing I forgot to talk about: the lemur shuffler is now part of a lemur tabbed container. Could be a osc name problem ? (strange cos' the osc path is set up in custom adress mode).

Post Reply