Bengal Synth extreme CPU usage

Questions and discussion about building and using Max for Live devices
mitkreis
Posts: 2
Joined: Sat Aug 20, 2016 6:22 pm

Bengal Synth extreme CPU usage

Post by mitkreis » Sat Aug 20, 2016 6:29 pm

Hi,

I'm runing 9.6.2 and the newest version of M4L on Windows 10.
Ableton always runs fine without any issues but the Bengal synth from Max for cats is
causing many issues.

Most times when im starting it my pc freezes for 3 up to 5min before it starts.
Then my cpu usage rises from 2 to 50% without playing any note.
When playing a simple note im easily at 100%, playing two notes at a time and I hit 200%.
This cant be normal. I dont have an high end pc (8gb Ram - Intel 2630) but not even diva or
other plugins come even close to this.

I also updatet JRE to the newest version.

Is anyone else having this bad performance?

Thanks in advance!
Chris

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by kleine » Mon Aug 22, 2016 1:01 pm

Hi Chris,

I got your reports and we're looking into it. I've seen this once before, also on a win10 machine...
Seems that there's something on some win10 machines causing the trouble.
We're investigating.

best,
Christian

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Thu Aug 25, 2016 9:46 pm

mitkreis wrote:Hi,

I'm runing 9.6.2 and the newest version of M4L on Windows 10.
Ableton always runs fine without any issues but the Bengal synth from Max for cats is
causing many issues.

Most times when im starting it my pc freezes for 3 up to 5min before it starts.
Then my cpu usage rises from 2 to 50% without playing any note.
When playing a simple note im easily at 100%, playing two notes at a time and I hit 200%.
This cant be normal. I dont have an high end pc (8gb Ram - Intel 2630) but not even diva or
other plugins come even close to this.

I also updatet JRE to the newest version.

Is anyone else having this bad performance?

Thanks in advance!
Chris
Yes 9.6.2 is still crashing with bengal, when I try to open editor on track)
max 7.2.4
custom velocity micro laptop
I-7 cpu 2.80ghz
16 gb mem
windows 10 64 bit
500 gb SSD
push 2
personus usb intewrface updated aiso driver :?:
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

Magik
Posts: 93
Joined: Fri Jul 24, 2009 7:30 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by Magik » Thu Aug 25, 2016 10:55 pm

My cpu usage has been fine with Bengal, but I often have trouble with having more than 2 instances of Bengal open before live crashes. In a brand new project, I was able to get to 5 separate Bengal devices open before live crashed.

While im learning this synth I like to make songs only using bengal. So with percussion, effects, and all of the other aspects of music, its virtually impossible to do this at the moment.

I'm also using the latest versions of max and live on windows 10.

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by kleine » Fri Aug 26, 2016 5:04 am

Win10 seems to have the most issues. I recommend to send your log/crashlog to the ableton support.
We're working on a Bengal update with improved loading and cpu.

Best,
Christian

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Fri Aug 26, 2016 5:32 am

kleine wrote:Win10 seems to have the most issues. I recommend to send your log/crashlog to the ableton support.
We're working on a Bengal update with improved loading and cpu.

Best,
Christian
Yes Christian I have already sent ableton the crash logs, you're welcome
I just want the darn thing to work...... I paid for it. I'm not a beta tester :x

Ernest Banyan
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by kleine » Fri Aug 26, 2016 5:38 am

understandably so.

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Fri Aug 26, 2016 5:57 pm

kleine wrote:understandably so.
Thank you :)
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

Magik
Posts: 93
Joined: Fri Jul 24, 2009 7:30 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by Magik » Fri Aug 26, 2016 6:25 pm

I just want the darn thing to work......
Me too because it sounds amazing so far!

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Mon Aug 29, 2016 6:08 pm

kleine wrote:Win10 seems to have the most issues. I recommend to send your log/crashlog to the ableton support.
We're working on a Bengal update with improved loading and cpu.

Best,
Christian
Any ETA on that update? or is that down the road.
Right now it's useless to me ie: haven't been able to use.
Ernest
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by kleine » Mon Aug 29, 2016 6:24 pm

Problem is that i have 2-3 of these ominous Win10 cases yet no Win10 system where it can be reproduced.
This makes it really difficult to debug. We're still on it.
The next bugfix addresses loading times (as good as possible) and smaller issues but not specifically this Win10 issue.

Best,
Christian

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Mon Aug 29, 2016 7:43 pm

kleine wrote:Problem is that i have 2-3 of these ominous Win10 cases yet no Win10 system where it can be reproduced.
This makes it really difficult to debug. We're still on it.
The next bugfix addresses loading times (as good as possible) and smaller issues but not specifically this Win10 issue.

Best,
Christian
Thanks
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

kleine
Posts: 1850
Joined: Sat Dec 15, 2001 11:46 am
Location: ableton
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by kleine » Mon Aug 29, 2016 7:53 pm

Oh, and there are some features for a next major update in flux which i'm quite psyched about :P

rasaban
Posts: 22
Joined: Sun Aug 10, 2008 1:16 am

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by rasaban » Tue Aug 30, 2016 6:03 am

kleine wrote:Oh, and there are some features for a next major update in flux which i'm quite psyched about :P
Nice :)
Ryzen 5 20g mem 500g sata ssd 500g nvme ssd Push 2
I7 Win 10 laptop,16g mem, 500g SSD, Live Suite 10.0.1 ,U-he Ace,Hive Zebra,SynthMaster Synthmaster One, AVP Avenger
Most of the Sonic Faction: Tricky Traps,Polytek,Dope Matrix etc.

crystalmsc
Posts: 884
Joined: Fri Feb 11, 2011 4:47 pm
Contact:

Re: Bengal Synth extreme CPU usage

Post by crystalmsc » Tue Aug 30, 2016 4:20 pm

kleine wrote:Oh, and there are some features for a next major update in flux which i'm quite psyched about :P
Very interesting, as the developer of Oscillot I can see many good things will come to Bengal in the future.
Kaossilatron - Voicillator
Station: Ableton Live 10 Suite, Obscurium, Push 2, Ultranova, MS-20m, Wavedrums

Post Reply