APC 40 FAQs, features and questions

Share your Ableton Live secrets here
sacredgeometry
Posts: 197
Joined: Wed Feb 21, 2007 5:10 am

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by sacredgeometry » Tue Jun 09, 2009 1:58 am

Dirk Bigler wrote:Had it for over a week now.
where did you buy from? im still waiting for mine to get to the shop :(
Peace + Hugs

Brian

GlobalSubSonics
Posts: 6
Joined: Sat Jun 06, 2009 10:16 am

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by GlobalSubSonics » Tue Jun 09, 2009 10:35 am

globalgoon wrote:has anyone in the UK managed to buy (and receive one) one yet?
Got mine this saturday.

Dirk Bigler
Posts: 28
Joined: Mon Jun 01, 2009 7:34 pm
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by Dirk Bigler » Tue Jun 09, 2009 5:45 pm

Got mine from www.decks.co.uk

GlobalSubSonics
Posts: 6
Joined: Sat Jun 06, 2009 10:16 am

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by GlobalSubSonics » Tue Jun 09, 2009 7:34 pm

Got mine on saturday but only got the time to try it today.
Here are my thoughts:

Knowing Akai history and the experience I had with Akai hardware in the past (I really really hated my buggy S6000) made me a bit weary.
So I hooked up the APC40 and tried some things without reading the manual. And hey presto! It worked without a problem. The first 60 minutes I had lots of fun remixen some tracks and in the end I was impressed to say the least. Akai made a device that worked as promised without needing a couple of firmware updates.
It is unbelievable why this wasn't made (invented) before and how we all did do without it for playing live.
Genius stuff indeed.

Some negative issues:

- You need a AC/DC adaptor (included). It seems the USB cannot deliver the acquired power.
- The included USB cable is way to short.
- Ableton Live 8.03 sometimes crashes when adding vsti or vst plugins while playing. Only happens when you hookup the APC40 ! But this will be fixed I guess.

I have two words (and I never ever thought I would say this for a Akai device):

BUY IT!

Some picture:

Image

Image

Image

punknmetal101
Posts: 14
Joined: Tue Mar 31, 2009 10:40 pm

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by punknmetal101 » Wed Jun 10, 2009 12:48 am

Thanks for the update, I may get one.
Swagbucks - Use their search engine and win prizes
Moola - Play games for free to win money
Centsports - Bet on sports games for free to win money
Centpoker - Play poker for free to win money

Buleriachk
Posts: 1257
Joined: Sat Dec 21, 2002 3:52 am
Location: Santa Barbara, CA
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by Buleriachk » Wed Jun 10, 2009 3:26 am

eldar wrote:doesn't help, WE use the APC!! :mrgreen:
(gotta compensate for nanoPenis)
Well, ok, I admit I AM considering purchasing this unit, if only as a phallic symbol..

However, I have a question. AFAIK, an audio rack can only control 8 parameters per instance of a VST (say, Guitar Rig 3).

1. Am I wrong about this?
2. If not, does bank switching on the APC40 give more banks of a VST, or does it only apply to Live instruments?

(I guess I'm really wishing for a union of Automap 3.1 and Live (sigh)...

eldar
Posts: 216
Joined: Sat Sep 25, 2004 10:38 am

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by eldar » Wed Jun 10, 2009 5:30 am

I've only just begun creating my own racks so i'm not really qualified to answer this definitively but as far as i can see 8 macro controls is the limit per channel/rack.
BUT: say you got an audio track and insert Guitar Rig without the Live rack feature, you'd have 8 banks of 8 parameters each, which you could access without touching the mouse! (so in short, yes to question no 2).
And even if go the "rack route"...who needs more than 8 realtime tweakable parameters anyway?

taoyoyo
Posts: 283
Joined: Fri Jan 23, 2009 7:17 pm
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by taoyoyo » Wed Jun 10, 2009 12:42 pm

GlobalSubSonics wrote:
Image
... Hey GlobalSubSonics,

What is the stand that your APC is sitting on?

(I'm in the market for something similar!)

Cheers.
http://taoyoyo.com

Late 2011 15" Macbook Pro | 10.8.4 | RME Babyface

taoyoyo
Posts: 283
Joined: Fri Jan 23, 2009 7:17 pm
Location: Atlanta, GA
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by taoyoyo » Wed Jun 10, 2009 1:18 pm

Rave wrote:
taoyoyo wrote:
GlobalSubSonics wrote:
Image
... Hey GlobalSubSonics,

What is the stand that your APC is sitting on?

(I'm in the market for something similar!)

Cheers.
+1
Think it might be this?

http://www.raindesigninc.com/mstand.html
http://taoyoyo.com

Late 2011 15" Macbook Pro | 10.8.4 | RME Babyface

trilo
Posts: 111
Joined: Tue Apr 07, 2009 11:28 pm
Location: San Francisco
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by trilo » Wed Jun 10, 2009 10:07 pm

Buleriachk, 8's the limit of controls you can map over to the macro's on the effect rack (and subsequently control remoely with the APC40), yes. Of course, you can have many 'pages' of effects and racks on any given track, there's a little shift left and shift right arrow button beneath that bank of knobs on the lower right, with that you can easily bounce between effects and racks.

DRStudio
Posts: 160
Joined: Tue Mar 10, 2009 12:47 am
Location: São Paulo, Brazil

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by DRStudio » Wed Jun 10, 2009 10:41 pm

Not sure if this video has been posted already, but here is some pretty interesting ideas on other ways to use/configure your APC:

http://www.youtube.com/watch?v=D4YIGfhbCtw

Really worth checking out! :idea:

Buleriachk
Posts: 1257
Joined: Sat Dec 21, 2002 3:52 am
Location: Santa Barbara, CA
Contact:

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by Buleriachk » Wed Jun 10, 2009 10:50 pm

But I would need a separate instance of the VST for each rack, right?
trilo wrote:Buleriachk, 8's the limit of controls you can map over to the macro's on the effect rack (and subsequently control remoely with the APC40), yes. Of course, you can have many 'pages' of effects and racks on any given track, there's a little shift left and shift right arrow button beneath that bank of knobs on the lower right, with that you can easily bounce between effects and racks.

weblogik
Posts: 5
Joined: Sat Apr 05, 2008 12:21 pm

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by weblogik » Thu Jun 11, 2009 6:14 am

I have an issue i cant' figure out, when i go to map my my apc40 i can remap all controls except for the 4 bansk on top that are assigned by default to pans and sends, Live, doenst seem to pick up on my apc movements are reassing em...
Im trying to map EQ3 on audio track 1 on the top row horizontal, and EQ3 on Audio track 2 on the bottom row , on bank a, if that makes a difference? All other controls respond though.
Any thoughts?
thanks! i think this is my first post :)


ctx
Posts: 42
Joined: Thu May 31, 2007 8:13 pm

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by ctx » Thu Jun 11, 2009 9:54 pm

Stop spamming your crap website

Post Reply