APC 40 FAQs, features and questions

Share your Ableton Live secrets here
nebulae
Posts: 15707
Joined: Tue Sep 07, 2004 12:16 am
Location: New Orleans
Contact:

Post by nebulae » Tue Jan 20, 2009 8:57 pm

^ very cool, Nico. So is there an easy editor for the controller mappings? I guess that echoes BJ's question about the secret handshake.
Image Image Image Image

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Tue Jan 20, 2009 9:07 pm

nebulae wrote:^ very cool, Nico. So is there an easy editor for the controller mappings? I guess that echoes BJ's question about the secret handshake.
max4Live.

there is no editing the device, the mappings have to be re-routed.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

glitchrock-buddha
Posts: 4357
Joined: Fri Oct 14, 2005 1:29 am
Location: The Ableton Live Forum

Post by glitchrock-buddha » Tue Jan 20, 2009 9:13 pm

Tone Deft wrote:
nebulae wrote:^ very cool, Nico. So is there an easy editor for the controller mappings? I guess that echoes BJ's question about the secret handshake.
max4Live.

there is no editing the device, the mappings have to be re-routed.
However, all controls on the APC can be overridden by simply using Live's regular midi mapping. That will be enough for many people right there. For example, I don't plan on needing the pan controls for Live performance, so I'll use that as a spare bank of 8 encoders. You don't need MaxforLive for that level of customization. Just the more advanced stuff like instant mappings, drum racks, sequencers and the two-way communication etc.
Last edited by glitchrock-buddha on Tue Jan 20, 2009 9:15 pm, edited 1 time in total.
Professional Shark Jumper.

Parametex
Posts: 438
Joined: Sun Oct 17, 2004 4:34 pm

Post by Parametex » Tue Jan 20, 2009 9:13 pm

Thanks for the FAQ!

1) Weight of the APC ?

2) Is there a possibility that there is going to be an RGB version later.

... and yes the pricing seems a bit ridiculous ...

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Tue Jan 20, 2009 9:15 pm

glitchrock-buddha wrote:
Tone Deft wrote:
nebulae wrote:^ very cool, Nico. So is there an easy editor for the controller mappings? I guess that echoes BJ's question about the secret handshake.
max4Live.

there is no editing the device, the mappings have to be re-routed.
However, all controls on the APC can be overridden by simply using Live's regular midi mapping. That will be enough for many people right there. For example, I don't plan on needing the pan controls for Live performance, so I'll use that as a spare bank of 8 encoders. You don't need MaxforLive for that level of customization. Just the more advanced stuff like instant mappings, drum racks, sequencers etc.
true. it would suck if you needed max4Live to change it, tweaking it in the midi assignment page would be better.

SO MANY QUESTIONS AND NO BETA!!! :evil: :evil: :evil:
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

Hidden Driveways
Posts: 1977
Joined: Tue Mar 21, 2006 8:13 pm
Location: Brooklyn, NY
Contact:

Post by Hidden Driveways » Tue Jan 20, 2009 9:17 pm

How does one sign up to beta test the APC40? :wink:

nebulae
Posts: 15707
Joined: Tue Sep 07, 2004 12:16 am
Location: New Orleans
Contact:

Post by nebulae » Tue Jan 20, 2009 9:19 pm

Hidden Driveways wrote:How does one sign up to beta test the APC40? :wink:
You buy it the second it comes out.
Image Image Image Image

smutek
Posts: 4487
Joined: Sun Mar 02, 2003 3:30 pm
Location: Baltimore,United States

Post by smutek » Tue Jan 20, 2009 10:23 pm

Will it be possible to use the APC with Live 7 out of the box with default mapping intact, or will I have to purchase live 8 to use the APC.

Example: Say I decide to buy the APC but at that time am not ready to upgrade to Live 8. Will my APC work right out of the box with Live 7, or will I have to re-map everything myself?

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Tue Jan 20, 2009 10:30 pm

watch here, just posted
http://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=105285

you need Live 8 with the Akai update that comes with the APC.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

Obvious Alias
Posts: 77
Joined: Thu Feb 02, 2006 6:06 pm
Location: Chattanooga TN

Post by Obvious Alias » Tue Jan 20, 2009 10:30 pm

nebulae wrote:
Hidden Driveways wrote:How does one sign up to beta test the APC40? :wink:
You buy it the second it comes out.
:lol:
I like cheese.

Euklid.fox
Posts: 175
Joined: Thu Sep 09, 2004 12:24 pm

Post by Euklid.fox » Tue Jan 20, 2009 10:51 pm

hoffman2k wrote:In one of the NAMM videos, somebody at AKAI proudly mentions a secret handshake between Live and the APC.
But other reports seem to indicate that this unit just sends out MIDI.
Does the device or Live send anything other than MIDI signals?
I like that we can turn the APC into a Monome, but will this secret handshake prevent us from turning a Monome + BCR into an APC?

i d like to know too, will live send his infos via midi protocol or new ones.
im building a touch screen interface and I need to get the clip grid overview either by midi or osc...
of course max will be there but I don't want to run 3 apps at the same time,
just hope live can send clip grid via midi

smutek
Posts: 4487
Joined: Sun Mar 02, 2003 3:30 pm
Location: Baltimore,United States

Post by smutek » Tue Jan 20, 2009 11:08 pm

Tone Deft wrote:watch here, just posted
http://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=105285

you need Live 8 with the Akai update that comes with the APC.
Cool, thanks!

Tone Deft
Posts: 23565
Joined: Mon Oct 02, 2006 5:19 pm
Location: SF, CA

Post by Tone Deft » Tue Jan 20, 2009 11:08 pm

Tone Deft wrote:watch here, just posted
http://forum.ableton.com/viewtopic.php?t=105285

you need Live 8 with the Akai update that comes with the APC.
wrong.

http://www.ableton.com/pages/2009/apc_4 ... ison_chart

shows Akai Live 7 features.
oddstep wrote:I agree with all of this. I'm just bored of writing "its music, just listen and trust your judgement"

smutek
Posts: 4487
Joined: Sun Mar 02, 2003 3:30 pm
Location: Baltimore,United States

Post by smutek » Tue Jan 20, 2009 11:10 pm

8)

Thanks again!

jonny72
Posts: 790
Joined: Thu Sep 27, 2007 2:43 pm

Re: APC 40 FAQs, features and questions

Post by jonny72 » Tue Jan 20, 2009 11:43 pm

Jesse wrote:Hi Guys,
I'm starting this thread to answer any questions as best I can regarding the APC40.

To start off, here's a few answers from other threads:

How much is it?

The street prices for the APC40 should be $399 (US Map) and 449 Euro (European Street price). We'll update our website when I hear back from Akai.

I'm on the road a lot but will try my best to answer any questions you have about the what, when, how and why here when I have time.
Best,
Jesse
Jesse,

Could you confirm if Akai will be shafting people in the UK with the price as well, or if the shafting is just limited to people in Euro countries?

Post Reply