How do you create a mono track. Seriously..

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
spr1000
Posts: 22
Joined: Wed Aug 06, 2008 2:04 am

How do you create a mono track. Seriously..

Post by spr1000 » Sun May 17, 2009 1:30 am

Ok Ok.. I know this is a really newbie type question,but for the life of me I can't seem figure out how to record in mono with Live. I do read my manual,but still i'm lost. =( A lil help here?

Thx

spiral
Posts: 742
Joined: Sat Dec 16, 2006 10:34 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by spiral » Sun May 17, 2009 1:43 am

use one audio input rather than 2
or drop utility on a stereo channel and set it to 0%

channelite
Posts: 472
Joined: Sat Sep 15, 2007 8:25 pm
Location: Nevada, USA

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by channelite » Sun May 17, 2009 6:46 am

I was having a similar issue, recording a mono track via an internal source such as Resampling, soft synth plugins, or another audio track. In this case Live will only record stereo.

http://forum.ableton.com/viewtopic.php?f=1&t=115302

Jekblad
Posts: 2351
Joined: Tue May 13, 2008 2:02 am
Contact:

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by Jekblad » Mon May 18, 2009 5:00 am

pretty annoying. i don't want to use twice as much space for something panned hard right/left. gah
2.4 ghz Macbook Pro 8gb RAM, SSD, Live 9 Suite, Puremagnetik, Minimal Talent

seismicexplo
Posts: 61
Joined: Thu Jan 22, 2009 8:43 pm

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by seismicexplo » Mon May 18, 2009 6:15 am

hit the edit button and convert to mono
shouldnt matter to the sound when its a stereo file with same waveform on left and right
and it will half the filesize
i do this all the time

ps:audacity is a good freeware audio-editor if you dont allready have one

seis.

lackflag
Posts: 8
Joined: Sun Dec 13, 2009 11:21 pm

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by lackflag » Tue Dec 15, 2009 1:37 am

In order to record in mono, do the following:

In the toolbar select View ---> Bus (or you can click the bus icon at the bottom right part of the Live window.

From the bus display select "input"

The click on "link" - this will unlink the left and right input channels, and you will now be able to record from one or the other.

the following may be too much information, but:

Now from the "input type" dropdown select "live in"

The from the "input channel" dropdown select left or right.

There you go.

SilenceMayhem
Posts: 13
Joined: Thu Jan 30, 2020 6:54 pm

Re: How do you create a mono track. Seriously..

Post by SilenceMayhem » Fri Sep 18, 2020 12:01 pm

spr1000 wrote:
Sun May 17, 2009 1:30 am
Ok Ok.. I know this is a really newbie type question,but for the life of me I can't seem figure out how to record in mono with Live. I do read my manual,but still i'm lost. =( A lil help here?

Thx
For me the utility plugin hasn't worked on a group of 2 tracks with the same sound: one in the left and the other in the right.

What you could do is hover over the panorama or panning parameter of every track and right click on it, there you will have split to stereo pan mode, and there you can actually center both speakers. Only after doing that I actually saw a visible change and all my drums became fully mono. Link on how to do that is below.
https://help.ableton.com/hc/en-us/artic ... o-Pan-Mode

Before that, the track was almost clipping but it was very quiet, so I didn't really understand what was the reason. And on this topic, does anyone know if on groups the processing works differently than on individual tracks? What I mean is that both the faders for the volume increase differently than on individual channels, and now the mono/stereo compatibility also seem to be different. It may be placebo but I even feel that the sidechaining gets washed out when being used on a group.

Post Reply