Page 1 of 1

How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Thu May 28, 2009 6:56 am
by djlegere
Here's the deal, I know you can do it for clips...but I want to be able to do it for FX. So anyone know how I can make FX on/off trigger (so it turns on when i press and hold and turns off when i lift my finger)

Basically note on turns on the FX and note off turns it off. I have seen other people do this and have tried everything. Any ideas?

Cheers,
Kevin

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Thu May 28, 2009 9:26 am
by garyboozy
unless you can change the buttons to 'momentary' on your controller, then no, Live can't change button behavior, but there's a fairly simple workaround.

using a reverb effect as an example:

- add a Gate followed a Reverb (set to 100% wet) to the desired track. group them into a rack
- open the rack's chain view and right-click > Create Chain. you now have a wet fx chain and a dry chain
- create a midi track with a Simpler and use the 'digital sine' preset
- set its monitor to 'in' and turn the Track Activator switch off
- in the Gate, set the sidechain to receive from 'digital sine'. set the threshold, attack, hold, and release to the lowest setting.

now play the audio with the reverb fx rack on it.
press a midi key/button to turn the effect on, release the key to turn it off.

Image
Image

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Thu May 28, 2009 10:16 am
by smog g
an als/alg is allways welcome :-)

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Thu May 28, 2009 4:01 pm
by djlegere
There is a guy doing this on the akai website www.apc40.com

Check out the video by Stephan Vankov.

I just got an APC-40 and the buttons just send note on/off like any other controller. I don't think that he is using your work around. It sounds like he is triggering beatrepeats and glitch effects.

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Fri May 29, 2009 1:35 am
by misteralan
HI djlegere,
I just read thru this thread and you do pose a valid question, that is a basic hang up when I have tried to get fluid control of Live with some of my MIDI controllers. The lack of momentary switching on the host side is sometimes problematic.

I setup a simple Bome's Translator to 'convert' a "C3" on my MIDI controller to a Momentary type CC64 that I am then sending to Live.
If you are interested, and you have Bome's MIDI Translator, I would be happy to send you the File for Bome's.
I am using Bome's for OSX and I am really happy to be starting to be able to make my gear do what I want it to do. It could be the desire for control in one's life... but what the heck, I worked hard to be able to own this stuff so it Should do what I want it to do, not the other way around!
AL

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 12:55 am
by audiovoid
my guess is that max4live is going to make this possible on the software end (also, in that akai video the guy is clearly using max4live).
But until then it's all about bomes midi translator.

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 1:52 am
by spiral
djlegere wrote:Here's the deal, I know you can do it for clips...but I want to be able to do it for FX. So anyone know how I can make FX on/off trigger (so it turns on when i press and hold and turns off when i lift my finger)

Basically note on turns on the FX and note off turns it off. I have seen other people do this and have tried everything. Any ideas?

Cheers,
Kevin
i reckon you could do it with dummy clips
and have the dummy clip loop with on automation and then when the key is up loop is of and goes to off automation

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 9:36 am
by smog g
[/quote]

i reckon you could do it with dummy clips
and have the dummy clip loop with on automation and then when the key is up loop is of and goes to off automation[/quote]

i kinda like the idea using dummy clips but i cant understand your sentence. could you pls be more specific?

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 9:40 am
by smog g
smog g wrote:
i reckon you could do it with dummy clips
and have the dummy clip loop with on automation and then when the key is up loop is of and goes to off automation[/quote]

i kinda like the idea using dummy clips but i cant understand your sentence. could you pls be more specific?[/quote]
now i understand. heavy birth thou

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 4:22 pm
by djlegere
Dummy clips don't work in this scenario because they have to be quantized.

I have Bome's but I want a better work around because it introduces latency which sucks for performing.

I guess I will have to wait for max for live...

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun May 31, 2009 4:28 pm
by smog g
djlegere wrote:Dummy clips don't work in this scenario because they have to be quantized.

I have Bome's but I want a better work around because it introduces latency which sucks for performing.

I guess I will have to wait for max for live...
i was able to get the effect but only quanized, yes

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun Jun 07, 2009 10:37 am
by Bierman
annoying. Ive been wanting to do this too. Want to set up so that note on sends 0db from a track and note off returns it to -inf

Moldover can do it without any latency!

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Sun Jun 07, 2009 9:26 pm
by audiovoid
Bierman wrote:annoying. Ive been wanting to do this too. Want to set up so that note on sends 0db from a track and note off returns it to -inf

Moldover can do it without any latency!
Actually I asked him about latency once and he told me that he Does have it. He just compensates for it (like we all have to) and has obviously practiced a whole lot because his cuts are super quick.
Pretty sure he is using Bomes as well.

Re: How can I make my buttons triggers instead of toggles?

Posted: Mon Jun 08, 2009 10:31 am
by pepezabala
Midi notes: Toggles

Midi CCs: triggers


Make sure your midi-controller sends a CC and not a note.

No max for live or dummyclip required here.