Slice To Midi Presets

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
Innamourati
Posts: 10
Joined: Fri Jun 26, 2009 9:49 am

Slice To Midi Presets

Post by Innamourati » Fri Jan 29, 2010 5:06 pm

Hey guys, Basically I've just recently started getting very into the slice to midi function. However there is something that is really annoying me. Whenever I slice a clip to midi the default velocity setting for every clip is 100% which is causing me to end up with over the top volume on every clip. Is there a way to change this so the default is 50% or something similar?

longjohns
Posts: 9088
Joined: Mon Dec 22, 2003 3:42 pm
Location: seattle

Re: Slice To Midi Presets

Post by longjohns » Sat Jan 30, 2010 4:53 am

you can make your own slicing presets

yauluhim
Posts: 38
Joined: Wed Jul 12, 2006 5:11 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by yauluhim » Sat Jan 30, 2010 1:11 pm

I wanted to post a thread about the exact topic! Lucky i found this one :)

Sorry if it seems that i'm hijacking the thread, but i assume the OP would ask the same question - how do i create a slice preset?

Thanks in advance,

Tzvika.

longjohns
Posts: 9088
Joined: Mon Dec 22, 2003 3:42 pm
Location: seattle

Re: Slice To Midi Presets

Post by longjohns » Sat Jan 30, 2010 5:22 pm

put a preset in library/defaults/slicing

yauluhim
Posts: 38
Joined: Wed Jul 12, 2006 5:11 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by yauluhim » Sat Jan 30, 2010 6:24 pm

What do you mean? How do i create this preset? Say i want the sliced audio parts put in simpler and that the velocity sentisivity of each slice to be 0. How do i do that?

longjohns
Posts: 9088
Joined: Mon Dec 22, 2003 3:42 pm
Location: seattle

Re: Slice To Midi Presets

Post by longjohns » Sat Jan 30, 2010 11:19 pm

make a drum rack with a single simpler, with velocity 0

drag it to the folder library/deafults/slicing

give it a name

then when you slice, it will be available in the drop-down menu in the slicing window

manual p.217

jonkuzma@comcast.net
Posts: 41
Joined: Wed Sep 06, 2006 2:11 am

Re: Slice To Midi Presets

Post by jonkuzma@comcast.net » Sat Jan 30, 2010 11:31 pm

Hi..You create your own slicing presets this way..Empty midi track..Drag an empty drum rack into it..Then drag an empty simpler..Assign the vel in simple to a macro knob..Drag the rack into the slice preset list in the library and name it..Now then you open the options for slice to midi it will show as a preset...But the basic slice preset has the simplers velocity set to 0 already...JON

flowdesigner
Posts: 930
Joined: Sun Dec 21, 2008 5:58 am

Re: Slice To Midi Presets

Post by flowdesigner » Thu Jun 30, 2011 5:49 pm

Can I have the slicer presets in my own place in my documtents on Mac?
I am not comfortable with saving my own stuff in Live Library, I have everything in my own place

oddstep
Posts: 1732
Joined: Tue Feb 12, 2008 9:47 pm
Location: Plymouth the great

Re: Slice To Midi Presets

Post by oddstep » Fri Jul 01, 2011 2:40 pm

how will you ensure that the program can find the slicer presets that are not stored within its own folder structure. I am guessing its not possible to achieve this, I've never noticed an option for it in preferences... maybe something in options.txt :?:

phonographiq
Posts: 105
Joined: Thu Aug 26, 2010 7:08 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by phonographiq » Thu Sep 15, 2011 5:48 am

just do what the man told you, he speaks the unequivocal truth.
rhythmic surrealism / philadelphia / $$$
http://soundcloud.com/phonographiq

antarktika
Posts: 1006
Joined: Mon Jan 04, 2010 12:54 am

Re: Slice To Midi Presets

Post by antarktika » Thu Sep 15, 2011 7:08 pm

don't worry about it, I just did this to set my velocity settings for default drum racks, if you want to change your settings back, it's no problem. This procedure works.

mangiedog
Posts: 6
Joined: Thu Jan 13, 2011 1:08 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by mangiedog » Mon Oct 29, 2012 3:59 pm

Hi, I have had this problem as well, driving me mad. I did as suggested, the velocity stays at zero but there seems to be a default comressor loading on it when it slices, so it is still louder, how am I cocking this up?

Cheers,

Steve.

mangiedog
Posts: 6
Joined: Thu Jan 13, 2011 1:08 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by mangiedog » Mon Oct 29, 2012 4:08 pm

I just realised that is it the volume on each slice that seems to be the problem, it is at -12 db, it sounds like it should be at -15db, I saved a simpler into the default slice folder but it is reverting back to -12db when I slice to midi.

AAAAAHHHH!!!

mangiedog
Posts: 6
Joined: Thu Jan 13, 2011 1:08 pm

Re: Slice To Midi Presets

Post by mangiedog » Sat Mar 30, 2013 2:46 pm

This has driven me wild for ages, not just the effect, but more the fact that Ableton though "let's set a random amount for this to go to so whenever you slice to midi it is an arbitrary level out from what you had originally..."

-12db
50% Velocity

Seems to do the trick for me.

geekbeats
Posts: 131
Joined: Mon Feb 12, 2007 10:40 pm
Location: USA
Contact:

Re: Slice To Midi Presets

Post by geekbeats » Sun May 05, 2013 7:28 am

this video shows you step by step how to create your own.

http://www.youtube.com/watch?v=BnW2nhxbwp0

Post Reply