Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
Faldoe
Posts: 204
Joined: Fri Nov 27, 2009 4:31 am

Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Post by Faldoe » Sun Jun 03, 2012 6:07 am

I have a session with clips at different tempos. In the scene view, I can rename the master tracks with different tempos; "Track 1 90.70bpm"
and have Track 2 be 110bpm and the master tempo will change to meet these. However, I can't seem to do this in the Arrangement view, is this possible to do or no? To clarify, in case this isn't making sense.

I want to be able to have Live switch tempos in accordance to what different clips specify in the Arrangement. So Tracks 1 and 3 would play at 90.7 and when track 2 comes in (both tracks 1 and 3 drop out) Live will then change to 110.bpm, does that make sense?

Thanks.

rluk
Posts: 41
Joined: Thu Feb 26, 2009 1:23 pm

Re: Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Post by rluk » Sun Jun 03, 2012 12:44 pm

If I understand what you want to do correctly, you can automate the tempo change on master track.

Grant Carlisle
Posts: 59
Joined: Thu Oct 07, 2010 4:16 am
Location: Jacksonville, Florida U.S.
Contact:

Re: Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Post by Grant Carlisle » Mon Jun 04, 2012 7:54 pm

This guy refused to read the manual and just look at him now.. http://www.youtube.com/watch?v=gcPjnCEPN1c
Vaio 2.13Ghz I3 + Vaio 2.80/3.50GHz)i7 8 Gigs Ram x2 Windows 7. Samsung 32" LED monitor Ableton8 Suite+Max,Isotonik,OCTPAD NativeKontrol Apc-CL1, APC-40,Launchpad,Maschine,NanoKontrol2,MPK49,LPD8,MPK Mini,,Reason4,Vestax Pmc 25,CDJ 1000mk2X2.

Faldoe
Posts: 204
Joined: Fri Nov 27, 2009 4:31 am

Re: Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Post by Faldoe » Mon Jun 11, 2012 12:20 am

rluk wrote:If I understand what you want to do correctly, you can automate the tempo change on master track.
is changing a clip's tempo in the arrangement to "master" the best way to do this?

Wbowers
Posts: 83
Joined: Sat Nov 28, 2009 4:57 pm

Re: Help: Clips in Arrangement view: tempo changes like Scene?

Post by Wbowers » Tue Jun 12, 2012 8:32 pm

no. if you want to automate the global tempo then use the master track. it has an envelope taht allows you to manipulate the global time. For a clip I would say duplicate the clip and set its time differently.

Post Reply