[Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Share your Ableton Live secrets here
bulo
Posts: 434
Joined: Sat Sep 09, 2006 7:57 pm
Location: France
Contact:

Post by bulo » Wed Feb 11, 2009 9:33 pm

This is crazy, didn't know that you can actually emulate the controllers available in the midi preferences.
Mackie emulation works great with my ozonic... except the V-pots whose don't have a normal behaviour.
Someone has experienced some problem while emulating V-pots?
Thanks
My tongue spits english like a frog and my head is currently searching for a comprehensive language.
And I shit here

4rest
Posts: 60
Joined: Thu Dec 16, 2004 7:21 am
Location: earth

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by 4rest » Tue May 12, 2009 5:20 pm

um.....
i am lost here guys.
i set up my fcb1010 as follows
midi note 96 = C6 which is supposed to = scene up.
sending on ch.1
mackiecontrol set in prefs.
remote enabled.
yet i get nothing.

i have searched and searched but all paths lead me to this
thread.....and the tutorial is missing images and the covert site has no
info anymore.

i am using live 7

any ideas what the hell i could be doing wrong?

thanks

mooncaine
Posts: 330
Joined: Mon Apr 17, 2006 9:22 pm

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by mooncaine » Thu May 21, 2009 6:48 am

2 ideas to help find and solve the prob:

1. Is the "Remote" button enabled, in Preferences, for the MIDI interface that connects your pedalboard to your computer? It needs to be enabled for the MIDI input there.

2. Can you confirm that your pedalboard is sending the right note, on the right channel? I use MIDI Monitor for that. Windows users can use MIDI-OX, I'm told.

BTW, you should probably check Preferences to make sure Ableton Live isn't sending MIDI data back out to the pedalboard. That can cause probs.

jah4life
Posts: 194
Joined: Fri Jun 15, 2007 5:51 pm
Location: ORYGUN

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by jah4life » Mon Jun 01, 2009 12:46 am

so I can't seem to find the list of all of the mackie control #'s that used to be on this thread. Was that deleted? Anyone have a link to that?

Also I'm having a difficult time setting up my Rolls Midibuddy to work with this. I've been trying to use Midipipe first to convert the Program Change messages that come from the midibuddy to note messages, then using several instances of keymapper to change the notes from the midibuddy to the desired mackie control note #'s. It's all sent out through Midipipe output 1.

IN live I have the mackie control selected as a control surface, and the input as midipipe 1.

Instead of performing the expected functions, my buttons, regardless of the key mapper settings in midipipe, only function to arm and disarm the first several tracks in live. So I know that it's somehow working.

Do I need multiple pipes in midipipe, each with a separate key mapper in order to do this? do I have to then reproduce all of the program change -> note change settings in each separate pipe?

Perhaps someone could be so kind as to walk me through the midipipe setup for this step-by step? Thanks.

jah4life
Posts: 194
Joined: Fri Jun 15, 2007 5:51 pm
Location: ORYGUN

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by jah4life » Mon Jun 01, 2009 1:19 am

Nevermind about the midipipe thing, I think I have it figured out. I'm still searching for that list of Mackie Control Note #'s though. Anyone? Anyone? Bueller?

Also it seems that the ZOOM control only launches clips, not scenes. Any way to launch a scene using this method? If not, then any alternatives?

mooncaine
Posts: 330
Joined: Mon Apr 17, 2006 9:22 pm

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by mooncaine » Wed Jun 03, 2009 2:47 am

The link is in a post from me, in this thread somewhere, I think. Sorry, can't search it out for you right now. I definitely posted it, because it was me who printed the list in HTML format and put it online. Can't recall right now where, though.

friend_kami
Posts: 2255
Joined: Mon May 29, 2006 10:10 pm

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by friend_kami » Wed Jun 03, 2009 12:40 pm

jah4life wrote:Nevermind about the midipipe thing, I think I have it figured out. I'm still searching for that list of Mackie Control Note #'s though. Anyone? Anyone? Bueller?

Also it seems that the ZOOM control only launches clips, not scenes. Any way to launch a scene using this method? If not, then any alternatives?

http://home.comcast.net/~robbowers11/MCMap.htm
http://www.mooncaine.net/live_6_mackie_ ... cb1010.htm

note: the second link, you have to add one octave (ie: c-2 is c-1 in live).

working on a bomes script to turn my hercules into a mackie (well, sort of), using those two sites.

baseinstinct
Posts: 729
Joined: Sun Feb 24, 2008 3:45 am

Re:

Post by baseinstinct » Tue Dec 06, 2011 12:25 pm

TheAnimal wrote:I just phoned Mackie. There actually are whitepapers but you have to sign a non-disclosure agreement to get them. What Mackie wants to protect this way seems to be the part of the protocol that goes back to the MCU and e.g. controls the display. For us end-users this part of the protocol is, of course, not so very interesting and it would be nice if Mackie would at least publish the codes that go in MCU->computer direction, wouldn't it? Maybe a couple of emails to Mackie from some of you might help.
Has anyone finally compiled a full list for Mackie Control for Ableton Live?

mooncaine
Posts: 330
Joined: Mon Apr 17, 2006 9:22 pm

Re: [Tip] Looping with Mackie Control emulation!

Post by mooncaine » Wed Feb 11, 2015 5:14 pm

I compiled this years ago:

http://www.mooncaine.net/live_6_mackie_ ... cb1010.htm

It looks like friend_kami posted a more complete list as an HTML page, two or three messages earlier in this thread.

Post Reply