My tip to use microKontrol's Pad with Live 5

Share your Ableton Live secrets here
olivierseb
Posts: 230
Joined: Sun Dec 11, 2005 8:52 pm
Location: FRANCE
Contact:

My tip to use microKontrol's Pad with Live 5

Post by olivierseb » Tue Dec 13, 2005 5:27 pm

My goal is very simple:
a) Trigger clips via the Pads of my microKontrol AND

b) See the red light under each pad when the clip is playing,only when it is playing


step1
Set on the korg microKontrol each Pad like this:
send CC# (use any controler)
midi ch (choose any ch)
Typ: Toggle

Step 2
in Live in pref/default choose Gate as the default clip trigger mode
(you can do this by hand on every clip if you prefer not to set gate as default)

Step3
Assign each clip or scene or track trigger to the pad you need.

and

set for each the controler mode to "Signed Bit" in the left down corner of Live window.
Default value is absolute.
This is very important.

Setp4 enjoy.

my tip is not perfect because when you trigger another clip in the same track the first clip will stop.
this is the way Live works.
But your microKontrol won't get a feedback to turn the light off.

So here is the way I use it.

I setup Pads for tack Trigger and not clip trigger.
I hit the pad to play the 1st clip
Then I select the next clip in the same track
I hit the Pad to turn light off
I hit the pad to make the switch to the selected clip

and so on.

I hope this will create feedback and ideas inside this forum to improve it.

to be continued...

Olivier
Image

MacBookPro17", mac OS 10.6.2/RME FF400 & FF800
http://www.olivierseb.com

Max for Live training sessions in Paris @
http://www.apaxxdesigns.com/

Max for Live training sessions in Rennes @
http://www.intouchmedia.fr

hitechfunk
Posts: 16
Joined: Mon Oct 07, 2002 5:38 am
Location: Detroit
Contact:

please help with impulse and Kontrol 49

Post by hitechfunk » Wed Dec 14, 2005 2:17 am

please help me
Could you please help me with setting my tigger pads on my Kontrol 49 to the drums on my impulse .. I've been searching the forms , but no one says how to do it . This would really help me out , as I've been trying for 2 days ...
thanks

Gnosis
Posts: 33
Joined: Mon Dec 12, 2005 2:26 am

Post by Gnosis » Wed Dec 14, 2005 4:31 am

In the Librarian software that came with the microKontrol (avail korg.com) you need to send the pre-set setting for Live to the Kontrol pad.

On the Korg, you then select this setting so that "Live" appears on the korg display. There were 3 different pre-set settings for live in the Librarian software. You'll know you have it on the right setting for impulse if only the top 4 buttons are red.

You then have to set the midi ins in the midi chanel to receive midi from Korg port B or "all in".

Thats it.

Gnosis
Posts: 33
Joined: Mon Dec 12, 2005 2:26 am

Post by Gnosis » Wed Dec 14, 2005 4:34 am

sorry - the right "live" setting will show the top 8 buttons as red.

Gnosis
Posts: 33
Joined: Mon Dec 12, 2005 2:26 am

Post by Gnosis » Wed Dec 14, 2005 5:36 am

Any idea how/where to get more ableton preset settings for the Librarian program?

The prestet setting for Q-base and Reason are quite comprehensive but those for live are pretty basic.

I found this to be a bit strange considering that the korg actually comes with a free version of live 4 and not q-base or reason?????

I'm sure I could create the settings myself but i'm hoping not to go to that much effort.

Lo-Fi Massahkah
Posts: 3602
Joined: Fri Jun 04, 2004 2:57 pm
Location: The south east suburbs of Malmö, Sweden.

Post by Lo-Fi Massahkah » Wed Dec 14, 2005 8:15 pm

Gnosis wrote:Any idea how/where to get more ableton preset settings for the Librarian program?

The prestet setting for Q-base and Reason are quite comprehensive but those for live are pretty basic.

I found this to be a bit strange considering that the korg actually comes with a free version of live 4 and not q-base or reason?????

I'm sure I could create the settings myself but i'm hoping not to go to that much effort.
That would probably be because there's no point in setting presets for Live as there is for Cubase or Reason. How would Korg choose what fx, clips or instruments you'd like to control? How would they know what your particular Live set looks like? Have you read the Live manual so you're familiar with how Live's remote controller concept works out? It's definitely recommended reading!

Cheers,
Mikael

CopyRightJustice
Posts: 130
Joined: Mon Aug 08, 2005 6:18 pm

Post by CopyRightJustice » Thu Dec 15, 2005 9:52 am

Hi olivierseb I don't understand the pad will not respond to controller feedback whatever I do. I was under the impression that the microcontrol/kontrol49 does not support controller feedback.I have a k49 but they are the same inside.

Thanks

olivierseb
Posts: 230
Joined: Sun Dec 11, 2005 8:52 pm
Location: FRANCE
Contact:

Post by olivierseb » Thu Dec 15, 2005 10:03 am

CopyRightJustice wrote:Hi olivierseb I don't understand the pad will not respond to controller feedback whatever I do. I was under the impression that the microcontrol/kontrol49 does not support controller feedback.I have a k49 but they are the same inside.

Thanks
hello,

Yes you are right microKontrol or control49 doesn't support feedback in user mode (in native mode any application like Korg legacy collection,LogicPro or LCXMU use feedback but they use sysex).
My very humble trick is just a way to keep pad light and clip status in sync as long as possible.
I achieve this using GATE mode for clip and the "Signed Bit" for controler assignement.
This is not perfect but I thought it could useful.

Olivier
Image

MacBookPro17", mac OS 10.6.2/RME FF400 & FF800
http://www.olivierseb.com

Max for Live training sessions in Paris @
http://www.apaxxdesigns.com/

Max for Live training sessions in Rennes @
http://www.intouchmedia.fr

CopyRightJustice
Posts: 130
Joined: Mon Aug 08, 2005 6:18 pm

Post by CopyRightJustice » Thu Dec 15, 2005 11:11 am

Darn I really want cc feedback. As they have endless encoders and lit buttons you would think they would respond to cc feedback what a waste :roll:

thanks anyway

olivierseb
Posts: 230
Joined: Sun Dec 11, 2005 8:52 pm
Location: FRANCE
Contact:

Post by olivierseb » Thu Dec 15, 2005 11:30 am

CopyRightJustice wrote:Darn I really want cc feedback. As they have endless encoders and lit buttons you would think they would respond to cc feedback what a waste :roll:

thanks anyway
yes that's a pity

There is one solution:

try LCXmu
http://www.opuslocus.com/lcxmu/

it will emulate a Mackie Control from your korg.

As Live supports Mackie Control, yo will get a better support for encoders and LCD.

give it a try

or wait until Live supports Korgs.

Olivier
Image

MacBookPro17", mac OS 10.6.2/RME FF400 & FF800
http://www.olivierseb.com

Max for Live training sessions in Paris @
http://www.apaxxdesigns.com/

Max for Live training sessions in Rennes @
http://www.intouchmedia.fr

CopyRightJustice
Posts: 130
Joined: Mon Aug 08, 2005 6:18 pm

Post by CopyRightJustice » Thu Dec 15, 2005 2:29 pm

On a PC :cry:

olivierseb
Posts: 230
Joined: Sun Dec 11, 2005 8:52 pm
Location: FRANCE
Contact:

Post by olivierseb » Thu Dec 15, 2005 2:35 pm

CopyRightJustice wrote:On a PC :cry:
oops

sorry Buddy.

For one time the Mac offers more than PC world.
Anyway, I did a little test with LCXMu:

I didn't find a way to use the PAD for clip trigger with LCXMu, the pad emulates some others commands of the mackie control but not the free assignables 16 switches on the top right side.

Maybe John has an idea to improve this.


Olivier
Image

MacBookPro17", mac OS 10.6.2/RME FF400 & FF800
http://www.olivierseb.com

Max for Live training sessions in Paris @
http://www.apaxxdesigns.com/

Max for Live training sessions in Rennes @
http://www.intouchmedia.fr

Machinate
Posts: 11646
Joined: Thu Jun 24, 2004 2:15 pm
Location: Denmark
Contact:

Post by Machinate » Thu Dec 15, 2005 2:42 pm

CopyRightJustice wrote:On a PC :cry:
Google "Husker VU", iirc.
mbp 2.66, osx 10.6.8, 8GB ram.

CopyRightJustice
Posts: 130
Joined: Mon Aug 08, 2005 6:18 pm

Post by CopyRightJustice » Sat Dec 17, 2005 10:40 am

Google "Husker VU", iirc
what am I looking for? all I get from google is baseball and husker DU

Thanks but need more detail

youri
Posts: 132
Joined: Tue Nov 22, 2005 8:31 am
Location: Germany

Post by youri » Sun Dec 18, 2005 1:38 pm


Post Reply