[How-to Guide] Manually setting up an MPD24 with live!

Share your Ableton Live secrets here
LyleUppingham
Posts: 15
Joined: Thu Apr 05, 2007 10:31 pm
Location: Southern California
Contact:

Post by LyleUppingham » Thu Apr 05, 2007 10:37 pm

Im trying to set up certain things in Ableton with my MPD24, just got it today. Im using Ableton's Midi Mapping for all the buttons. I need to know how to map out using buttons as a cursor, so I can highlight over clips, and also bring up their clip information. Along the same lines, I want to know how to map the zoom fucntion and sliding the waveform with the knobs so I can navigate through the song faster... I mean, its almost like Im trying to do away with the mouse

Osmose
Posts: 36
Joined: Mon Apr 09, 2007 2:56 am
Location: USA
Contact:

Curious

Post by Osmose » Tue Apr 24, 2007 8:37 pm

Hello All!
Just curious if you guys are digging this controller?? I'm thinking about purchasing one since the Akai interface is very natural for me, but it seems that set-up and re-tooling of set-up may be alittle cumbersome based on this posting.......

carloshen
Posts: 9
Joined: Mon Jul 02, 2007 4:39 am
Location: SF Bay Area

Post by carloshen » Mon Jul 02, 2007 4:42 am

Hey guys,

Has anyone had luck with Live 5? I just purchased the MPD this afternoon and now I can't use it..
why would it be bundled with Live Lite and not be supported by Live right out of the box?
Any help is greatly appreciated 8O

BinaryB
Posts: 1016
Joined: Mon Apr 18, 2005 6:04 am
Location: Sydney / SanFrancisco

Post by BinaryB » Wed Aug 01, 2007 12:42 am

Excellent Thread.

Helped me heaps. Thanks Mate.
Live8 & Serato
Download NYE'08 DJset

formatk
Posts: 371
Joined: Fri Sep 29, 2006 3:14 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by formatk » Sat Aug 04, 2007 9:56 am

I'm struggling with this instant mapping script. the automapping thing is not working. If i select BCR preset instead the sliders ad knobs control rack macros but in a weird order.. with the mpd script i tweaked, knobs don't work.. can someone take a look at the script to see if Im missing something?

# Config File for User-defined Instant Mappings

# We assume that the controls on your MIDI controller
# send CCs. All controls, except the sliders for volume
# and the encoders for device parameters, are expected
# to use the global channel. CCs are counted from 0-127
# and channels from 0-15.

[Globals]
# The channel that the controller should send on
GlobalChannel: 0
# If your controller is connected via USB, replace ControllerName
# with the name of the respective port. Live will then try to
# recognize the ports for you when you select your Instant-Mappings
InputName: USB Audio Device
OutputName: USB Audio Device

[DeviceControls]
# The Encoders will control the device parameters (you can also
# use knobs or sliders). Replace the -1's with the CCs sent by
# the respective controls on your controller. You can also set
# the channel for each controller if it differs from the global
# channel (if you leave the channel of an encoder at -1, Live
# will assume that the encoder uses the global channel).
Encoder1: 15
Encoder2: 16
Encoder3: 13
Encoder4: 14
Encoder5: 11
Encoder6: 12
Encoder7: 10
Encoder8: 7
EncoderChannel1: -1
EncoderChannel2: -1
EncoderChannel3: -1
EncoderChannel4: -1
EncoderChannel5: -1
EncoderChannel6: -1
EncoderChannel7: -1
EncoderChannel8: -1
# Enter the respective map mode for the encoders here. The following
# map modes are available:
# - Absolute
# - Absolute14Bit
# - LinearSignedBit
# - LinearSignedBit2
# - LinearTwoCompliment
# - LinearBinaryOffset
# - AccelSignedBit
# - AccelSignedBit2
# - AccelTwoCompliment
# - AccelBinaryOffset
# Consult the controller's documentation to find out which mode to use.
EncoderMapMode: Absolute
# Buttons used here are expected to not be toggles (i.e., sending
# value 0 every second time you press it).
Bank1Button: -1
Bank2Button: -1
Bank3Button: -1
Bank4Button: -1
Bank5Button: -1
Bank6Button: -1
Bank7Button: -1
Bank8Button: -1
NextBankButton: -1
PrevBankButton: -1
LockButton: -1

[MixerControls]
# Again enter the appropriate CCs for the respective controls.
# If all sliders use the global channel to send their data,
# you can leave the channels at -1. You can, of course, use
# encoders or knobs instead of sliders.
VolumeSlider1: 1
VolumeSlider2: 2
VolumeSlider3: 3
VolumeSlider4: 4
VolumeSlider5: 5
VolumeSlider6: 6
VolumeSlider7: -1
VolumeSlider8: -1
Slider1Channel: -1
Slider2Channel: -1
Slider3Channel: -1
Slider4Channel: -1
Slider5Channel: -1
Slider6Channel: -1
Slider7Channel: -1
Slider8Channel: -1
MasterVolumeSlider: -1
MasterSliderChannel: -1
Send1Knob1: -1
Send1Knob2: -1
Send1Knob3: -1
Send1Knob4: -1
Send1Knob5: -1
Send1Knob6: -1
Send1Knob7: -1
Send1Knob8: -1
Send2Knob1: -1
Send2Knob2: -1
Send2Knob3: -1
Send2Knob4: -1
Send2Knob5: -1
Send2Knob6: -1
Send2Knob7: -1
Send2Knob8: -1
TrackArmButton1: -1
TrackArmButton2: -1
TrackArmButton3: -1
TrackArmButton4: -1
TrackArmButton5: -1
TrackArmButton6: -1
TrackArmButton7: -1
TrackArmButton8: -1
VolumeMapMode: Absolute
SendsMapMode: Absolute

[TransportControls]
# The transport buttons are also expected not to be toggles.
StopButton: -1
PlayButton: -1
RecButton: -1
LoopButton: -1
RwdButton: -1
FfwdButton: -1


thanks

k
http://www.myspace.com/formatk
http://www.karlsadler.com
http://www.kandledesign.com

Artist & Visualist
MacBook Pro C2D 2.4Ghz, 4GB RAM Live 7.0.14, OSX10.6.2, Launchpad, AkaiMPD24, Akai S20, Oxygen 8, Presonus Inspire, Rode NT1a/M3, Shure SM58

formatk
Posts: 371
Joined: Fri Sep 29, 2006 3:14 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by formatk » Tue Aug 07, 2007 4:46 pm

bump
http://www.myspace.com/formatk
http://www.karlsadler.com
http://www.kandledesign.com

Artist & Visualist
MacBook Pro C2D 2.4Ghz, 4GB RAM Live 7.0.14, OSX10.6.2, Launchpad, AkaiMPD24, Akai S20, Oxygen 8, Presonus Inspire, Rode NT1a/M3, Shure SM58

Time Nice
Posts: 5
Joined: Tue Sep 04, 2007 5:59 pm
Contact:

Post by Time Nice » Wed Sep 05, 2007 5:27 am

Really helpful thread. Much appreciated. Anyone have any idea when and auto mapping update is going to happen?

akaratz
Posts: 17
Joined: Thu Aug 30, 2007 2:30 pm
Contact:

So here is the result :)

Post by akaratz » Mon Oct 01, 2007 5:56 am


dethdeth
Posts: 7
Joined: Sun Jan 09, 2005 11:17 pm

Post by dethdeth » Thu Oct 04, 2007 8:31 pm

kaffein - the uniquest bullshit wont let me load ur sets! what am i doing wrong? i tried to manually set impulse up and it wont trigger at note 60. i am see midi signal... this is BULLSHIT!
help
thanku

Sketchy
Posts: 5
Joined: Mon Nov 27, 2006 9:21 pm
Location: London
Contact:

Post by Sketchy » Tue Oct 16, 2007 3:41 pm

quick question that i've been wondering on this - what's the advantage of using a ready made map for ableton as supposed to creating your own?

robophonics
Posts: 3
Joined: Wed Oct 24, 2007 6:53 am

Post by robophonics » Wed Oct 24, 2007 6:56 am

audiomesh wrote:
Now for the Pads:
Bank A:
1-4 Arms Track 1-4
5-8 Mutes tr- 1-4
9 move left
10 move down
11 move right
12 Play selected clip
13 Undo
14 Move Up
15 Redo
16 Play selected Scene
hey i was wondering how you map the move up, down, left, and play selected scene.

like, once the mpd is all set up, and i hit midi map, what do i click before assigning a pad?

formatk
Posts: 371
Joined: Fri Sep 29, 2006 3:14 pm
Location: London, UK
Contact:

Post by formatk » Thu Oct 25, 2007 4:28 pm

just wanted to mention i had some probs setting this up, until i read this post:

http://www.ableton.com/forum/viewtopic. ... highlight=

in the latest version of live 6, the user scripts directory has moved into the libraries preference files so the new script and directory has to go there.

cheers

k
http://www.myspace.com/formatk
http://www.karlsadler.com
http://www.kandledesign.com

Artist & Visualist
MacBook Pro C2D 2.4Ghz, 4GB RAM Live 7.0.14, OSX10.6.2, Launchpad, AkaiMPD24, Akai S20, Oxygen 8, Presonus Inspire, Rode NT1a/M3, Shure SM58

audiomesh
Posts: 15
Joined: Sat Dec 30, 2006 12:58 pm
Location: lueneburg / germany
Contact:

Post by audiomesh » Fri Oct 26, 2007 7:55 am

robophonics wrote:
hey i was wondering how you map the move up, down, left, and play selected scene.

like, once the mpd is all set up, and i hit midi map, what do i click before assigning a pad?
i´m not using the midimap-function, you will have to select a bcr and a mackie as a controlsurvace in your preferences in live and set the midi in and output of both to usb-audiodevice2 in my case.(meaning the second in and out of the mpd24).
The only thing i assing using midimap is the f6 for masterlevel as i didn´t manage to automap this one.
Have fun,
audiomesh

noktrnl
Posts: 9
Joined: Sun Nov 04, 2007 1:30 am

Post by noktrnl » Sun Nov 04, 2007 1:38 am

well i actiually got ableton to recognize the mpd24 and whenever i assign a pad it sets it as a "note" command and now when ever i hit a pad ableton plays a piano note and the assigned midi function, any way to fix this?

noktrnl
Posts: 9
Joined: Sun Nov 04, 2007 1:30 am

Post by noktrnl » Sun Nov 04, 2007 1:42 am

oh and im also using a oxygen 49 keyboard. both thru usb

Post Reply