FW410 users- 10 analogue outs trick....

Share your Ableton Live secrets here
Post Reply
OliQ
Posts: 105
Joined: Sun Sep 10, 2006 10:46 am
Location: Warwickshire, UK
Contact:

FW410 users- 10 analogue outs trick....

Post by OliQ » Wed Jan 03, 2007 11:48 pm

Dunno if anyone else has noticed this....

The headphone output of the M Audio FW410 can be setup in the control panel to monitor any of the output pairs.... including the SP/DIF. Therefore it must have it's own seperate D/A converter... meaning if you select the phones to listen into output SPDIF and no others you can you use a 1/4" jack to 2x Jack cable to get another 2 outputs on analogue, as anything you send to outputs 9&10 in Live gets sent out of this cable as well as the digital outs.

Useful if you want as many outs as possible for mixing in analogue, hope someone else finds this useful too =D.
www.mysteronsmusic.co.uk

Macbook C2D, Live 6, Firewire 410, Edirol PCR1, BCR2000, Allen & Heath SR16, Novation Nova, Yamaha A5000&Rm1x, Amiga 500, Micros Eclipse EPOS, Modified X Box compressor....

compositeone
Posts: 271
Joined: Thu Nov 16, 2006 12:22 pm
Contact:

Post by compositeone » Fri Jan 05, 2007 1:45 pm

I doubt I will ever need more than the 8 analogue outs but fair play I like the idea.

:D
http://www.myspace.com/compositeswerve

"So what kind of music do you make?"
"Both kinds...... drum and bass."

svrider1000
Posts: 27
Joined: Tue Jul 18, 2006 3:49 pm

Post by svrider1000 » Sun Jan 07, 2007 4:48 pm

Any tips for how to use all four inputs at the same time? it seems I can only use 2 at a time then click the button on the device to change to the other 2 inputs.

Thanks
Live 7, Flstudios 8, M-Audio Ozonic, Stylus RMX, Kore and loads of 3rd party Pluggins.

Darwinist
Posts: 206
Joined: Sun Aug 27, 2006 2:41 am

Post by Darwinist » Sun Jan 07, 2007 5:00 pm

svrider1000 wrote:Any tips for how to use all four inputs at the same time? it seems I can only use 2 at a time then click the button on the device to change to the other 2 inputs.

Thanks
They probably share the same A/D converter so I don´t think it´s likely that you can.

The Line 6 TonePort I´m looking to buy has the same problem - the mic and guitar input don´t seem to work at the same time :(

OliQ
Posts: 105
Joined: Sun Sep 10, 2006 10:46 am
Location: Warwickshire, UK
Contact:

Post by OliQ » Sun Jan 07, 2007 5:11 pm

Yes, the problem is there is only 2 channels of A>D conversion in the FW410. In order to use the 2 analog ins and the 2 digitals you need another a>D convertor. I had the idea of buying a CD/MD recorder with an analog in and a digital out as a cheap way of utilising the Digital ins with analog but I haven't tried it...

I thought one could never get enough analog outs... but maybe I'm a bit old school with my old analog mixing desk... =)
www.mysteronsmusic.co.uk

Macbook C2D, Live 6, Firewire 410, Edirol PCR1, BCR2000, Allen & Heath SR16, Novation Nova, Yamaha A5000&Rm1x, Amiga 500, Micros Eclipse EPOS, Modified X Box compressor....

uncle louie
Posts: 15
Joined: Sun Dec 31, 2006 7:23 am
Location: Cuba

Post by uncle louie » Sun Jan 07, 2007 9:27 pm

Nice one. Thanks.

Post Reply