Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Discussion of anything not related to audio or music production
Post Reply
simplemusic
Posts: 115
Joined: Sun Apr 09, 2006 7:58 am

Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by simplemusic » Mon Nov 06, 2017 4:11 am

Asking for a friend - I'm a PC user so am not sure on all things Mac.

My friend's son needs a laptop for audio work - mostly Ableton and Fruity loops, and some graphics/video stuff, and has said he HAS to have the 3.1 GHz Macbook pro (of course "all his mates are getting one!!!").

Sounds like overkill to me, and my friend thought so too. Do any Mac users have any advice?. Teenage kid getting into music production, is it necessary for 3.1 GHz MBP or is the base model MBP with 2.3 GHz adequate?

Thanks in advance.

Tarekith
Posts: 17333
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by Tarekith » Mon Nov 06, 2017 5:26 am

Base model will be MORE than enough for that. :)

simplemusic
Posts: 115
Joined: Sun Apr 09, 2006 7:58 am

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by simplemusic » Mon Nov 06, 2017 5:28 am

Thanks Erik - that was my gut feel.

Shift Gorden
Posts: 611
Joined: Wed Mar 25, 2015 8:45 pm
Location: Oklahoma City
Contact:

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by Shift Gorden » Mon Nov 06, 2017 8:04 am

Just to add - the touch bar, while neat, tends to crash quite frequently (I have one). Can be a bit of a nightmare!

Stromkraft
Posts: 7033
Joined: Wed Jun 25, 2014 11:34 am

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by Stromkraft » Mon Nov 06, 2017 9:15 am

simplemusic wrote: Sounds like overkill to me, and my friend thought so too. Do any Mac users have any advice?. Teenage kid getting into music production, is it necessary for 3.1 GHz MBP or is the base model MBP with 2.3 GHz adequate?
The important bit for investing into any music Mac is getting a 15" MBP with quadcore CPU. 13"s have duocores. So if this is a money question, I'd advise your friend to get a 15" MBP on the second hand market. 2014 MBP and later is performance-wise still competitive with current ones.
Make some music!

Tarekith
Posts: 17333
Joined: Fri Jan 07, 2005 11:46 pm
Location: Ableton Forum Administrator
Contact:

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by Tarekith » Mon Nov 06, 2017 3:21 pm

Shift Gorden wrote:Just to add - the touch bar, while neat, tends to crash quite frequently (I have one). Can be a bit of a nightmare!
Haven’t seen that yet with mine at all. What happens, does it just go blank?

oblique strategies
Posts: 3578
Joined: Thu Nov 02, 2006 9:57 pm
Location: Another Green World

Re: Do I need the 3.1 Gbyte Macbook Pro (with Touch ???)

Post by oblique strategies » Wed Nov 08, 2017 2:03 am

Tarekith wrote:
Shift Gorden wrote:Just to add - the touch bar, while neat, tends to crash quite frequently (I have one). Can be a bit of a nightmare!
Haven’t seen that yet with mine at all. What happens, does it just go blank?
No issues with mine either.

What apps are in use when it crashes?

Post Reply