Push developer kit: M4L devices for Push!

Come here to discuss Push with other users.
For tech support, please head to http://www.ableton.com/help
Post Reply
flocked
Posts: 45
Joined: Wed Aug 18, 2010 2:42 pm

Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by flocked » Thu Apr 04, 2013 3:45 pm

Take a look at these videos: http://www.youtube.com/watch?v=5QP2Qa1M ... 18&index=1

Like probably many of you, I got blown away by Ableton Push. It came out of nowhere (like the long overdue Live 9) and from the first moment it was clear, that I need it.

It provides such a great way for working with Live, that it replaced many of my midi controllers. Anyone who hasn't tried it yet, should definitely do.

But there was one controller in my collection, which wasn't replaced by Push.

The monome. Everyone who uses it, knows how great it is. There is a superb community behind it and they developed so many awesome music applications. These apps give you new ways in finding and developing your creativity. Each of these apps turns the monome in a complete new instrument. Like Push, monome isn't only a controller, but an instrument.

So why isn't there no way in playing these monome apps on Push?

It turns out, that this is now possible.

I'm happy to announce the release of the Push m4l development kit version 0.8

http://florianzand.de/push
http://florianzand.de/blog

It allows an extreme easy and flexible programming of m4l Push devices.

For example I ported the m4l monome version of Polygomè in just 15 minutes. I only needed to include these few objects (no other changes were needed):

Image Image

The included max objects are really nice to use. For example there is the push_grid object, which accepts drawing methods like: set, col, row, rect, u_rect (unfilled rect) and many more.

But it isn't only about facilitate programming for Push, it is a whole integrated concept. It was really important for me not to break the great user experience of Push. E.g. there shouldn't be only a on/off switch in the m4l device to activate/deactivate the custom grid interface. - The integration should feel natural and intuitive.

That's why I developed a few max objects, which care about the proper integration. One object, for instance ensures, that the custom interface will be only showen on the Push, if the m4l device gets selected. Imagine a beat repeater, that can be played with the grid to produce rhythmical repeats. You want to show this custom 8x8 grid interface only, if the device is selected. The same object has also an option for showing the custom interface when the right track gets selected (not only the device). This would be the same behavior like the drum sequencer/note grid.

I came up with some great objects and solutions.

Take a look at the Push development documentation and have fun programming!

Oh and here is port of Polygomè, an awesome app by stretta: http://florianzand.de/push/m4l_devices/polygome64.amxd

S4racen
Posts: 5135
Joined: Fri Aug 24, 2007 4:08 pm
Location: Dunstable
Contact:

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by S4racen » Thu Apr 04, 2013 3:52 pm

Cool, just saved me a ton of time!!

Cheers
D

lo.key
Posts: 360
Joined: Tue Dec 22, 2009 7:05 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by lo.key » Thu Apr 04, 2013 5:24 pm

very good work ser! a really top notch framework.

BobTheDog
Posts: 126
Joined: Tue Oct 25, 2005 12:04 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by BobTheDog » Thu Apr 04, 2013 8:23 pm

Very nice!

Thanks so much for this.

Andy.

badeshi
Posts: 31
Joined: Sat Dec 11, 2010 11:02 am

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by badeshi » Thu Apr 04, 2013 11:37 pm

Excellent! look forward to working out how to do this

anamexis
Posts: 582
Joined: Sat Dec 18, 2004 9:43 pm
Location: Oakland
Contact:

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by anamexis » Fri Apr 05, 2013 12:43 am

This is absolutely amazing, thank you.
Ableton should give you money and release this with M4L.

coleb
Posts: 40
Joined: Tue Apr 02, 2013 3:16 am

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by coleb » Fri Apr 05, 2013 3:27 am

wow, best post ever. thank you so much.

one question: when grabbing the push grid is it possible to get polypressure data or aftertouch data from the pads?

triant
Posts: 74
Joined: Wed Sep 09, 2009 6:05 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by triant » Fri Apr 05, 2013 5:05 am

coleb wrote:wow, best post ever. thank you so much.

one question: when grabbing the push grid is it possible to get polypressure data or aftertouch data from the pads?
seconding that question.

thanks so much for making this. the future is bright.

yop44
Posts: 182
Joined: Wed Nov 11, 2009 3:02 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by yop44 » Fri Apr 05, 2013 5:37 am

Can't wait to give it a try! Tks à lot, looks awesome.
My music : Soundcloud

flocked
Posts: 45
Joined: Wed Aug 18, 2010 2:42 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by flocked » Fri Apr 05, 2013 10:46 am

aftertouch data isn't possible right now. It seems that the python scripts aren't sending any aftertouch values. We need to grab the midi values from the track, which also causes some other problems (are the midi value send from the push or another hardware controller?, etc.)

soheilovic
Posts: 7
Joined: Fri Apr 05, 2013 2:54 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by soheilovic » Fri Apr 05, 2013 2:57 pm

hi

when i open the polygome64 on a midi track with an instrument, i can't play notes on my push like in the video.
Did i miss something?

only the first line on the top of push can be selected (hold button and modes)

flocked
Posts: 45
Joined: Wed Aug 18, 2010 2:42 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by flocked » Fri Apr 05, 2013 3:29 pm

You need to start your project/press on play in the transport session. Currently it is only possible in m4l to get the tempo, when a set/project is running. When the patch isn't receiving any tempo, it thinks that the tempo would be 0.

soheilovic
Posts: 7
Joined: Fri Apr 05, 2013 2:54 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by soheilovic » Fri Apr 05, 2013 3:43 pm

flocked wrote:You need to start your project/press on play in the transport session. Currently it is only possible in m4l to get the tempo, when a set/project is running. When the patch isn't receiving any tempo, it thinks that the tempo would be 0.
i did. still cant play any note.

only when i do the record mode. then i can play single notes, but doesn't make random sequences or did i miss something again

flocked
Posts: 45
Joined: Wed Aug 18, 2010 2:42 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by flocked » Fri Apr 05, 2013 4:21 pm

Strange. So the grid gets grabbed, but you cant play anything. Could you please send me a picture of your polygome64? maybe the settings are wrong. thanks.

soheilovic
Posts: 7
Joined: Fri Apr 05, 2013 2:54 pm

Re: Push developer kit: M4L devices for Push!

Post by soheilovic » Fri Apr 05, 2013 4:34 pm

Image

Post Reply