Push Knob Resolution (Feature Request)

Come here to discuss Push with other users.
For tech support, please head to http://www.ableton.com/help
mauronedj
Posts: 311
Joined: Wed Mar 21, 2012 3:20 pm

Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by mauronedj » Fri May 17, 2013 6:27 am

Hi,
I want to propose a feature,
if we HOLD Shift OR Select and twist a knob the value increase and decrease in fine steps!
If we PRESS Shift AND Select Push enter in Fine Tune Mode!


Also a question, it's possible to do with Max For Live?
Cheers,
Mauro.

SuburbanThug
Posts: 1478
Joined: Wed Apr 03, 2013 9:22 am
Contact:

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by SuburbanThug » Fri May 17, 2013 6:44 am

+1. I can't stress how essential this is.

BobTheDog
Posts: 126
Joined: Tue Oct 25, 2005 12:04 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by BobTheDog » Tue May 21, 2013 7:05 pm

I spoke to ableton about the resolution, they said it was fixed to 128 values like all other midi controllers are when used with Live.

So don't hold your breath!

lo.key
Posts: 360
Joined: Tue Dec 22, 2009 7:05 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by lo.key » Tue May 21, 2013 8:55 pm

thats hardly the point. Midi resolution is not the same thing as encoder resolution.

BobTheDog
Posts: 126
Joined: Tue Oct 25, 2005 12:04 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by BobTheDog » Tue May 21, 2013 9:28 pm

It is the point.

As I said before I asked them this question and the only support is for that resolution, ask them yourself if you want.

neuromodulator
Posts: 84
Joined: Mon Dec 07, 2009 6:05 am

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by neuromodulator » Tue May 21, 2013 11:31 pm

They're saying when it's mapped to any remote parameter, the full range of that parameter is divided into 128 increments. There is no work around for that without rewriting the way Live handles remote mappings, which would be a ridiculously large-scale undertaking. BUT you could make it so that holding down a button causes it to produce increments faster or slower, that's easy - which would feel like more control and may address some needs. But you're still fundamentally stuck with 128 values.

metastatik
Posts: 318
Joined: Tue Mar 13, 2007 3:28 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by metastatik » Wed May 22, 2013 6:30 am

I've just uploaded a modification to the Push script that allows Shift + the Encoders to finely adjust parameter values (provides 1024 steps of adjustment). Install info is provided in the download.
Last edited by metastatik on Sun Dec 29, 2013 12:34 pm, edited 2 times in total.


neuromodulator
Posts: 84
Joined: Mon Dec 07, 2009 6:05 am

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by neuromodulator » Wed May 22, 2013 7:15 am

Ha! Shows what I know.

lo.key
Posts: 360
Joined: Tue Dec 22, 2009 7:05 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by lo.key » Wed May 22, 2013 7:02 pm

told you ;D

mauronedj
Posts: 311
Joined: Wed Mar 21, 2012 3:20 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by mauronedj » Thu May 23, 2013 7:06 am

:O
Holy shit, you'd done it, and ableton isn't able to do that?

:lol:

lo.key
Posts: 360
Joined: Tue Dec 22, 2009 7:05 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by lo.key » Thu May 23, 2013 3:15 pm

its not so much that they cant as that they havent.

BobTheDog
Posts: 126
Joined: Tue Oct 25, 2005 12:04 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by BobTheDog » Wed Jun 19, 2013 6:46 pm

Well Ableton told me they couldn't, and I quote:

"The first one [my question about knob resolution] is due to the general MIDI data resolution of 128 steps. Also the Push knobs send regular MIDI CC to control parameters, which gives you those 128 steps. If your actual parameter has a smaller resolution, with every (MIDI) data increment/decrement sent in, the parameter changes several steps."

BobTheDog
Posts: 126
Joined: Tue Oct 25, 2005 12:04 pm

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by BobTheDog » Wed Jun 19, 2013 6:55 pm

metastatik wrote:I've just uploaded a modification to the Push script that allows Shift + the Encoders to finely adjust parameter values (provides 1024 steps of adjustment). Install info is provided in the download.

This is brilliant, thanks very much. It makes Push much more useful for me.

Maybe Ableton should pay you to sort out push, you seem to have more knowledge about it than they do!

fishmonkey
Posts: 4078
Joined: Wed Oct 24, 2007 4:50 am

Re: Push Knob Resolution (Feature Request)

Post by fishmonkey » Thu Jun 20, 2013 11:11 am

BobTheDog wrote:Well Ableton told me they couldn't, and I quote:

"The first one [my question about knob resolution] is due to the general MIDI data resolution of 128 steps. Also the Push knobs send regular MIDI CC to control parameters, which gives you those 128 steps. If your actual parameter has a smaller resolution, with every (MIDI) data increment/decrement sent in, the parameter changes several steps."
that is completely missing the point. i don't think people are talking about increasing the overall MIDI resolution, they are talking about how sensitive the knobs are. all it requires is changing how far you need to turn a knob per MIDI value.

Post Reply