Insert New Scene?

Come here to discuss Push with other users.
For tech support, please head to http://www.ableton.com/help
Post Reply
rbro
Posts: 1525
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:09 pm
Location: Novato, CA
Contact:

Insert New Scene?

Post by rbro » Wed May 14, 2014 4:22 pm

How do I insert a blank new scene with Push?

rbro
Posts: 1525
Joined: Mon Jan 17, 2005 6:09 pm
Location: Novato, CA
Contact:

Re: Insert New Scene?

Post by rbro » Wed May 14, 2014 11:43 pm

Really? Can it not be done, or is it too stupid of a question?

Airyck
Posts: 712
Joined: Thu Jul 02, 2009 11:54 pm
Location: Phoenix, AZ

Re: Insert New Scene?

Post by Airyck » Thu May 15, 2014 7:10 pm

I don't think there is a specific functionality for this, at least not a completely blank new scene.

If you press "New" on the Push controller it will make a new scene by creating a blank clip of the "selected clip" and duplicating all of the other playing clips in a new scene right below the selected one. So if you make it so only the selected clip is playing you'll essentially make a new scene.

In session view if you hold duplicate then press one of the scene launch buttons it will duplicate that scene below itself. You can then hold delete and delete all of the clips from your newly created scene and you'll have a new blank scene.

As you can see there are many ways to do it without having a dedicated "button" for it.

"New" is pretty close. You are obviously making a blank scene for some reason, so just make sure you only have a clip playing from the track you are about to work on in a blank scene playing and press "New", problem solved.

If there is some special way to do this specifically I have yet to discover it.
http://www.soundcloud.com/airyck-sterrett
Ableton Live 10 Suite / Push 2 / Max 7 & 8 /
2016 Macbook Pro 15"
Too much hardware to list

Airyck
Posts: 712
Joined: Thu Jul 02, 2009 11:54 pm
Location: Phoenix, AZ

Re: Insert New Scene?

Post by Airyck » Thu May 15, 2014 7:13 pm

Here's a thread where people have been collecting a "cheat sheet" of Push button combinations that are useful, take a look.

viewtopic.php?f=55&t=196560
http://www.soundcloud.com/airyck-sterrett
Ableton Live 10 Suite / Push 2 / Max 7 & 8 /
2016 Macbook Pro 15"
Too much hardware to list

Airyck
Posts: 712
Joined: Thu Jul 02, 2009 11:54 pm
Location: Phoenix, AZ

Re: Insert New Scene?

Post by Airyck » Sun May 18, 2014 6:56 pm

Also don't forget about keyboard shortcuts.

You can press "Command+I" to insert a new scene below the selected scene, also very easy.
http://www.soundcloud.com/airyck-sterrett
Ableton Live 10 Suite / Push 2 / Max 7 & 8 /
2016 Macbook Pro 15"
Too much hardware to list

clan-balache
Posts: 10
Joined: Thu Feb 17, 2005 5:02 pm
Contact:

Re: Insert New Scene?

Post by clan-balache » Sat Aug 18, 2018 8:21 pm

Shift + Stop Clips , then, New button

KMD666
Posts: 2
Joined: Sun Nov 19, 2017 5:06 am

Re: Insert New Scene?

Post by KMD666 » Fri Jul 12, 2019 7:49 am

On the push for a new blank scene, press shift + New.

Post Reply